Bli av med kvarhållna vätskor med naturlig kur

Kombinationen av åkerfräkente med ananas och gurka kan göra sig av med kvarhållna vätskor i kroppen, samtidigt som du får i dig viktiga mineraler och näringsämnen för optimal hälsa. Prova!
Bli av med kvarhållna vätskor med naturlig kur

Senaste uppdateringen: 09 februari, 2019

Bli av med kvarhållna vätskor naturligt med vätskedrivande livsmedel som ananas, gurka och åkerfräken. Ta reda på vad de kan göra för din kropp och hur man får i sig dem dagligen för att bli av med kvarhållna vätskor, gå ner i vikt och lindra uppsvälldhet.

Bli av med kvarhållna vätskor genom att äta bra

Folk som har kvarhållna vätskor i kroppen söker vanligtvis eftersom tillskott eller vätskedrivande kurer för att bli av med sin uppsvälldhet. När du förlorar vätskor märker du skillnaden på vågen. Siffran kan dock stiga igen av olika anledningar, såsom för mycket salt eller en stillasittande livsstil.

Vissa åkommor kopplade till inflammation kan också förbättras med vätskedrivande livsmedel eftersom de gör sig av med de överflödiga vätskor som samlas i det drabbade området. Det är även fallet med gikt och artrit.

Vissa livsmedel med vätskedrivande egenskaper kan läggas till i din dagliga kost för att naturligt balansera vätskorna i din kropp. Det är också väldigt hjälpsamt att dricka vatten utanför måltider, för att uppmuntra god njurfunktion. Det är rekommenderat att dricka minst åtta glas vatten om dagen, speciellt när det är varmt ute.

Ananas

Uppskuren ananas

Ananas är en söt, syrlig, tropisk frukt med en uppfriskande smak och mycket vatten och fibrer. Frukten hittas i många dieter för viktnedgång eftersom den förbättrar matsmältningen av proteiner och fetter, samtidigt som den är väldigt mättande. Dess höglösliga fibrer uppmuntrar tarmtömningar och bekämpar förstoppning.

Ananas har ett fåtal näringsämnen att tacka för sina avgiftande och vätskedrivande egenskaper, såsom:

  • Asparagin
  • Bromelin
  • Kalium
  • Koffersyra
  • Arginin

Vidare innehåller ananas även antioxidanter och cancermotverkande beståndsdelar, och förbättrar dessutom blodcirkulationen. För att dra nytta av allt detta ska du alltid välja färsk ananas, aldrig konserverad. Du kan njuta av ananas i hemgjorda juicer eller smoothies, sallader, desserter, ugnsbakade eller toppade med kanel, ingefära och brunt socker.

Gurka

Gurka i skivor

Gurka har använts som ett medicinskt livsmedel i antika Egypten (och som en skönhetsprodukt av Kleopatra), och är en varsam, väldigt uppfriskande grönsak från samma familj som melon, squash och pumpa.

En av gurkans vanligaste användningar inom naturlig skönhetsvård är som skivor på stängda ögon. Det minskar inflammation och påsar under ögonen, speciellt eftersom gurkan tar bort kvarhållna vätskor från kroppen.

Gurka består nästan helt av vatten och innehåller väldigt få kalorier, vilket gör dem utmärkta för viktnedgång. Du kan göra en sallad med gurka och andra grönsaker eller använda dem i juicer och gazpacho. De är utmärkta för att återfukta kroppen och bli av med överflödiga vätskor på sommaren.

Åkerfräken

Åkerfräken på skärbräda

Åkerfräken är en populär medicinsk växt som är rik på flera olika mineraler, såsom kisel, kalium och magnesium. Den växer vilt nära floder och fuktiga områden, vilket gör den lätt att hitta. Den bekämpar vätskeretention och stimulerar produktionen av urin, samtidigt som du kan undvika den mineralförlust som andra diuretika kan orsaka.

Dess stora mängder mineraler gör åkerfräken till en perfekt växt för att förbättra hudens hälsa och utseende, såväl som dina naglar och ditt hår. Den hjälper även till att förebygga osteoporos och tandproblem.

Vidare är åkerfräken ett hemostatiskt medel, vilket betyder att det är bra för att stoppa blödningar. Du kan ta växten som ett tillskott, extrakt eller i form av ett te. Du gör teet genom att koka torkad åkerfräken i vatten i 15 minuter. Om du plockat växten själv kan du mixa stjälkarna och njuta av dem med lite frukt.

En komplett smoothie

Vill du använda dessa tre vätskedrivande ingredienser i en smoothie för att bli av med kvarhållna vätskor naturligt och effektivt?

  • Vi rekommenderar att du gör ett te på åkerfräken, silar det och mixar tillsammans med ananas och gurka.

Den bästa tiden på dagen att dricka smoothien är på tom mage utan några andra livsmedel, för att förstärka dess avgiftande och vätskedrivande förmågor. Vi rekommenderar inte att ta åkerfräken under längre tidsperioder, utan snarare att använda växten under en viss tid som en avgiftare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.