6 perfekta fettförbrännande livsmedel

Försök att integrera dessa livsmedel i din kost! Kom ihåg att effekterna inte kommer vara omedelbara, men att äta dem regelbundet kommer att stödja kroppsliga funktioner som krävs för att gå ner i vikt.
6 perfekta fettförbrännande livsmedel
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Människor som kämpar med övervikt eller fetma är väl medvetna om betydelsen av kost när man försöker gå ner i vikt. Det är sant att du måste hitta en balans mellan vad du äter och dina andra vanor, men dina måltider är en grundpelare. Det finns inga “mirakellivsmedel” som kommer att göra jobbet åt dig. Det finns dock många lågkalorialternativ – fettförbrännande livsmedel som kan öka din ämnesomsättning och förbättra processen.

Det viktigaste att förstå är att om ditt mål är att uppnå en stabil vikt måste din kost vara 100% balanserad, utan näringsrestriktioner eller mycket strikta kostplaner.

Om du kompletterar med vissa fettförbrännande livsmedel, är det dock möjligt att gå ner de extra kilona och förbättra både din figur och din hälsa. Vilka är dessa livsmedel? Varför är de så fördelaktiga? Svaren får du i denna artikel!

Våra favoriter bland fettförbrännande livsmedel

1. Havregryn

Havregryn är drottningen av spannmål

Den så kallade “drottningen av spannmål” är ett av de mest kompletta livsmedlen, och hjälper dig att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt. Näringsämnena i havregryn främjar “brännande” av fett och förbättrar din matsmältning samtidigt som du känner dig mätt.

Havregryn utmärker sig för sitt höga innehåll av kostfiber, ett näringsämne som hjälper dig att eliminera avfallsprodukter från tarmarna. Den höga koncentrationen av komplexa kolhydrater ökar dina energinivåer och håller din ämnesomsättning aktiv.

2. Grapefrukt

Bränn fett med grapefrukt

Denna härliga frukt har blivit populär runt om i världen tack vare dess dieteffekter. Den har ett lågt kaloriinnehåll och är rik på vatten, vilket gör att den kan stödja processer som bränner fett.

Grapefrukt innehåller vitamin A och C, vilka båda är antioxidanter som hjälper till att eliminera fett som lagras i kroppen. Dessutom förbättrar dess fiberhalt matsmältningen och renar tjocktarmen. Grapefrukt förbättrar bland annat din kropps respons på insulin. Detta är ett hormon som starkt influerar viktökning.

3. Gröna bladgrönsaker

Gröna bladgrönsaker är bra för ämnesomsättningen

Gröna bladgrönsaker är idealiska för alla som vill uppnå en hälsosam och balanserad vikt. De innehåller många viktiga näringsämnen som stödjer ämnesomsättningen och förbättrar den lymfatiska och matsmältningsrelaterade hälsan.

Den höga koncentrationen av antioxidanter i dessa grönsaker gör dem bra för att bekämpa de negativa effekterna av fria radikaler och kolesterol.

Dessutom, tack vare deras fiberinnehåll, minskar de matsug och påskyndar matsmältningen. Dessutom stärker deras protein din muskelmassa och förbättrar din fysiska prestationsförmåga.

4. Chiafrön

Chiafrön är bra för viktnedgång

Vår nästa favorit bland fettförbrännande livsmedel är chiafrön, som är populära i hela världen tack vare deras effekter inom viktminskning. De kommer inte bränna fett åt dig över en natt, men att konsumera dem regelbundet är ett utmärkt sätt att bekämpa de extra kilona.

Varje 28-gramsportion ger cirka 12 gram komplexa kolhydrater och 11 gram fiber. Det betyder att de inte bara ger dig energi – de gör dig även mätt och förbättrar din matsmältningAtt äta chiafrön till frukost förbättrar din mentala och fysiska prestationsförmåga och minskar din önskan att småäta mellan måltiderna.

De innehåller också essentiella fettsyror som hjälper till att eliminera kvarvarande kolesterol.

5. Gröna äpplen

Gröna äpplen förbättrar ämnesomsättningen

Gröna äpplen har alltid varit ett av de mest rekommenderade bland alla fettförbrännande livsmedel. Deras höga näringskvalitet, utöver mycket vatten och få kalorier, gör dem perfekta för vilken kost som helst.

Gröna äpplen är mycket effektiva när man bekämpar fetma eftersom de innehåller mycket C-vitamin, flavonoider och betakaroten. Sammantaget bidrar dessa näringsämnen till att bryta ner fett och förbättra din ämnesomsättning.

Dessutom innehåller gröna äpplen en typ av fiber känt som pektin. Det reglerar ditt pH och stimulerar matsmältningen.

Se även: 7 proteinrika grönsaker för viktnedgång

6. Selleri

Eliminera fettceller med selleri

Om ditt mål är att bränna fett är selleri ett av de livsmedel du inte kan vara utan i din dagliga kost. Det har antiinflammatoriska, vätskedrivande och rengörande egenskaper som hjälper dig att nå ditt mål.

Selleri innehåller höga doser av C-vitamin – ett näringsämne som hjälper dig att gå ner i vikt eftersom det hjälper till med produktionen av noradrenalin, ett hormon som eliminerar fettceller. Dessutom är den mycket snål i kalorier. Samtidigt gör dess fiberinnehåll att du smälter maten lättare samtidigt som du sänker kolesterolnivåerna.

Försök att integrera dessa livsmedel i din kost! Kom ihåg att effekterna inte kommer vara omedelbara, men att äta dem regelbundet kommer att stödja kroppsliga funktioner som underlättar för dig att gå ner i vikt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Au Yeung F., Jovanovski E., Jenkins AL., Zurbau A., et al., The effects of gelled konjac glucomannan fibre on appetite and energy intake in healthy individuals: a randomised cross over trial. Br J Nutr, 2018. 119 (1): 109-116.
  • Keshavarz SA., Mostafavi SA., Akhondzadeh S., Reza M., et al., Omega 3 supplementation effects on body weight and depression among dieter women with co morbidity of depression and obesity compared with the placebo: a randomized clinical trial. Clin Nutr ESPEN, 2018. 25: 37-43.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.