6 förebyggande kosttips mot osteoporos
Det är kanske inte helt lätt att veta hur man förebygger osteoporos och undvika att drabbas av denna benförtunnande sjukdom på äldre dagar. Därför har vi bestämt vi oss för att sätta ihop en lista på ett antal förebyggande kosttips mot osteoporos.
Du känner förmodligen redan till att det är viktigt att ge dina ben det kalcium de behöver för att förhindra osteoporos. Men gör du det? Vet du hur man kan göra det genom maten?
Det är skönt att kunna röra sig fritt. Därför är det viktigt förebygga osteoporos så att man kan hålla kroppen frisk länge.
6 förebyggande kosttips mot osteoporos
1. Börja förebygga osteoporos så tidigt som möjligt
Hur gammal är du? Oroar du dig för risken att utveckla osteoporos? Inte många tänker på att förebygga för denna och andra sjukdomar när man är ung och inte har några hälsoproblem.
Men det är precis vad man borde göra. Ju tidigare man börjar vidta åtgärder för att förhindra uppkomsten av osteoporos, desto större är chanserna att lyckas. I detta avseende kan det också vara bra att känna till familjens sjukdomshistoria.
Om dina närmaste släktingar har diagnostiserats med denna sjukdom, kan det vara lämpligt att börja vidta åtgärder mellan 20- och 30-årsåldern. Det är bra att då se till att regelbundet äta kalciumrika livsmedel för att stärka benmassan och förhindra snabb degenerering.
2. Begränsa ditt saltintag
Ett annat kosttips mot osteoporos är att minska mängden salt man konsumerar dagligen. Även om det inte finns några studier som visar hur salt påverkar benen i kroppen, har det visat sig att personer med högt blodtryck har större förlust av bentäthet.
Du bör också vara medveten om att salt ökar mängden kalcium som din kropp eliminerar genom urin. Gör man inte någonting för att motverka denna situation, kommer det att leda till att benen förtunnas med tiden.
För att förhindra detta, ta kalciumtillskott eller ät mer kalciumrika livsmedel.
3. Ät mer nötter – smart kosttips mot osteoporos som är enkelt att införliva
Ett gott kosttips mot osteoporos är att regelbundet äta nötter och frön, som exempelvis pistaschmandlar, jordnötter och mandel. Men de bör vara så naturliga som möjligt.
Dessa livsmedel är rika på mineraler som bygger starkare ben, som fosfor, magnesium, mangan och kalcium. Vi rekommenderar att du bara äter naturliga nötter eftersom kommersiella versioner ofta innehåller mycket natrium och fett. Detta gör dem väldigt ohälsosamma.
Försök att äta en handfull nötter (ca 30 g) en till två gånger varje dag. De är det perfekta mellanmålet för att minska småhunger och sötsug.
4. Begränsa din läskkonsumtion
Enligt en studie från 2006 ökar coladrycker förekomsten av osteoporos hos vuxna kvinnor. Denna studie analyserade effekterna på bentäthet av konsumtionen av koffeinhaltiga coladrycker och coladrycker med fosforsyra.
Resultatet visade att kvinnor som konsumerade coladrycker varje dag hade tunnare ben i sina kroppar jämfört med de kvinnor som inte druckit dessa drycker.
5. Konsumera mejeriprodukter varje dag
Vi har lärt oss att associera mjölk och mjölkprodukter med förebyggande av osteoporos. Detta beror på att de innehåller kalcium vilket bidrar till att hålla benen starka.
För att ge kroppen variation, växla mellan de tillgängliga alternativen: fil, yoghurt, ost och mjölk. Enligt Livsmedelsverket räcker det med 2-5 dl fil, yoghurt och mjölk om dagen, beroende på hur mycket ost man äter.
6. Lax är ett smakrikt kosttips mot osteoporos
Lax är ett annat kosttips mot osteoporos. Vi har nog alla hört talas om fördelarna med lax vid viktminskning. Vad kanske inte alla vet är att denna typ av fisk är rik på D-vitamin.
Kroppen behöver detta vitamin för att absorbera och bearbeta kalcium. Får man inte i sig tillräckligt med D-vitamin, kan detta leda till benproblem, även om man äter tillräckligt med kalciumrika livsmedel.
Med tanke på detta är det också bra att man försöker äta även andra livsmedel som innehåller D-vitamin, som tonfisk, svamp och äggula.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Carbone L., Johnson Karen C., Prentice R., Sodium intake and osteoporosis. Findings from the women’s health initiative. J Clin Endocrinol Metab, 2016.
- Burt LA., Billington EO., Rose MS., Raymond DA., et al., Effect of high dose vitamin D supplementation on volumetric bone density and bone strenght: a randomized clinica trial. JAMA, 2019. 322 (8): 736-745.