6 effektiva armövningar för att bränna fett

Förutom att följa en träningsrutin bör du äta en balanserad kost och undvika extra fett för att tona och göra dina armar fastare.
6 effektiva armövningar för att bränna fett

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Överlevnadsinstinkten är anledningen till att kroppen lagrar fett som reserv ifall man får brist på tillgång till mat. Det ackumulerade fettet är dessvärre särskilt synbart på armarna. För att slippa dessa slappa armar måste man först förstå vad det är som orsakar dem innan man kan göra speciellt mycket åt det. När det är klart kan man vända sig till speciella armövningar för att åtgärda problemet.

Varför måste vi använda armövningar för att stärka armarna?

I de tidigaste skedena av vår evolution var de övre och nedre extremiteterna avgörande för vår överlevnad, särskilt quadriceps och triceps. Tricepsmuskeln är viktig eftersom den ger oss den styrka vi behöver för att samla in mat.

Nuförtiden behöver vi däremot inte använda den i vardagen, trots att dessa delar av kroppen genetiskt är utformade för att lagra mer fett än andra. Det finns också en hel del muskelmassa i detta område.

Det oanvända fettet förvandlas till den slappa hud vi ser på armarna. Den bästa lösningen är en kombination av en balanserad kost med effektiva övningar för att stärka armarna.

6 armövningar för att bränna fett och stärka musklerna

Nedan hittar du ett brett utbud av övningar, från klassiker till de senaste trenderna:

1. Dips är aldrig fel

Stol-dips är en övning

Om du är en sådan som föredrar att stanna hemma är dips, eller barrpress som det egentligen heter på svenska, något för dig: allt du behöver är en stol och din kropp.

  • Ställ en stol mot väggen så att den inte flyttar sig medan du tränar.
  • Stå med ryggen mot stolen och placera handflatorna bakom dig på sätet för stöd.
  • Böj på armbågarna för att flytta din kropp upp och ner.
  • Det tvingar dig att bära vikten av din kropp och hjälper dig att bränna fett.

2. Armhävningar är bra för mer armstyrka

Du gjorde förmodligen gott om dessa på gympan i skolan. Allt du behöver göra är att ligga på magen och bära din kroppsvikt med dina fötter och armar medan du rör dig upp och ner. För att undvika skador, kontrollera att du upprätthåller korrekt form. Det är viktigt när du gör dessa typer av övningar då en felaktig form kan leda till allvarliga problem.

3. Vikter är oslagbara för armövningar

Hantlar är verkligen användbara och lätta att använda. Du kan köpa ett par och enkelt träna hemma när du vill. Vikter ger dig möjligheten att jobba med enskilda områden och det finns flera effektiva övningar du kan göra med dem för att stärka dina armar och bränna fett.

4. Sätt din kropp i rörelse: flamencodans

flamencodansande personer

Många blir så småningom uttråkade av en träningsrutin. Gör det istället till ett nöje genom att lägga till den musik och kreativitet som kommer med dans. I flamencodans spelar armar och ben en viktig roll. Så förutom att ha roligt kommer de olika rörelserna även stärka dina armar.

Dans har faktiskt visat sig ha väldigt många fördelar för hälsan.

5. Ge utlopp för stress med boxning

Om du letar efter ett bra sätt att bränna armfett och bli av med gäddhänget trots att du har en mycket stressig livsstil, är boxning din sport. Den är populär bland dem som lever riktigt sysselsatta liv eftersom den frigör stress som ackumulerats under dagen.

Säckträning är det mest effektiva, eftersom triceps aktiveras fullt ut när man slår på säcken. Det garanterar snabba resultat utan att behöva slåss i ringen.

6. Det är inte bara meditation: prova kobraställningen

Ligg platt på magen och höj din bål genom att placera handflatorna på mattan. Pressa mot mattan tills armarna är helt utsträckta, så att bröstets vikt fullständigt stöds av dina triceps. Yogaställningar är i allmänhet effektiva övningar för att stärka armarna. De har fördelen att ha låg inverkan och vara mindre aggressiva än andra fitnessmetoder, utöver att hjälpa kroppen fungera optimalt.

Tänk på att ingen av de armövningar vi listar ovan hindrar dig från att göra någon av de andra. Välj de som passar dina behov bäst och överflödsfettet på armarna kommer att försvinna på nolltid.

Om du fortsätter att hålla igång med dem kommer slapp hud aldrig vara ett problem för dig igen.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Schoenfeld, B. J., Contreras, B., Krieger, J., Grgic, J., Delcastillo, K., Belliard, R., & Alto, A. (2019). Resistance Training Volume Enhances Muscle Hypertrophy but Not Strength in Trained Men. Medicine and science in sports and exercise, 51(1), 94–103. https://doi.org/10.1249/MSS.0000000000001764
  • Hooper Lee, Abdelhamid Asmaa, Moore Helen J, Douthwaite Wayne, Skeaff C Murray, Summerbell Carolyn D et al. Effect of reducing total fat intake on body weight: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials and cohort studies BMJ 2012; 345 :e7666
  • Ramírez-Campillo, R., Andrade, D. C., Campos-Jara, C., Henríquez-Olguín, C., Alvarez-Lepín, C., & Izquierdo, M. (2013). Regional fat changes induced by localized muscle endurance resistance training. Journal of strength and conditioning research, 27(8), 2219–2224. https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e31827e8681
  • Moya-Albiol, Luis; Salvador, Alicia. 2001. Efectos del ejercicio físico agudo sobre la respuesta psicofisiológica al estrés: papel modulador de la condición física. Revista de Psicología del Deporte. https://ddd.uab.cat/record/63157
  • Stephanie Freeman, Amy Karpowicz, John Gray, And Stuart Mcgill. Medicine and Science in Sports and Exercise. Quantifying Muscle Patterns and Spine Load during Various Forms of the Push-Up. Medicine and Science in Sports and Exercise. https://pdfs.semanticscholar.org/f358/bf7cca44de0a1e6072929f2962023027f3ef.pdf
  • Strength training: Get stronger, leaner, healthier. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/strength-training/art-20046670

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.