5 tips för att förändra dina helgvanor och gå ner i vikt

Vi är för det mesta motiverade till att träna under veckan som går, och att hålla oss till vår nyttiga kost. Men vad händer när man bryter rutinen?
5 tips för att förändra dina helgvanor och gå ner i vikt
Bernardo Peña

Granskad och godkänd av psykolog Bernardo Peña.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Ofta trycker vi i oss mat under helger och semestrar på ett sätt som vi inte ens haft en tanke på under veckan. Tyvärr kan några dagar tillintetgöra hela fem dagars träningDet kan beröva dig på allt det hårda arbete du lagt ner under veckan. Har du sådana helgvanor kan det vara dags att börja ändra på dem…

Du kanske frågar dig själv: “Men vad kan jag göra? Jag har aldrig roligt under veckan. Måste jag ge upp det på helgerna också?” Vi ska gå igenom några helgvanor som kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Vi har en tendens att tro att en helg av nöje och avslappning efter en lång och slitsam vecka inte kan skada; tvärtom att det är ganska bra för oss. Och visst är det sant: det är inte alls dåligt. Men vill du gå ner i vikt har valen du gör, även under helgen, stor betydelse.

5 tips för att förändra dina helgvanor och gå ner i vikt

1. Dansa

Förändra dina helgvanor - börja dansa!

Dans är utmärkt för att gå ner i vikt, och en bra aktivitet att inkludera i dina nya helgvanor. Har du dansat någon gång under en längre period vet du hur utmattad man kan bli. Och när vi pratar om dans menar vi inte att festa och dricka!

Om ditt mål är att gå ner i vikt kommer alkohol och skräpmat inte vara till någon hjälp. Vill du svalka av dig med en kall drink när du dansar eller på en fest rekommenderar vi vatten eller naturlig fruktjuice. Dans är bra för hela kroppen – både fysiskt och mentalt.

All rörelse du får bränner inte bara kalorier, utan det gynnar dig även genom att:

  • Förbättra hjärt- och kärlhälsan
  • Öka ämnesomsättningen
  • Stärka ben och leder
  • Förbättra rörligheten

Dessutom dansar man oftast tillsammans med andra människor, så du får samtidigt chansen att vara social och bygga nya relationer. Och det är viktigt för att hålla depression och oro borta.

2. Familjeträffar

Att ha som helgvana att gå ut med familj och vänner för att göra fysiska aktiviteter tillsammans är ett bra sätt att gå ner i vikt under helgen. Planerar du att ta promenader och göra utflykter med andra motiverar det dig till att faktiskt ta dig ut och göra det.

Man skulle kunna säga att det är lite som att gå på gymmet på helgerna: du får cardioträning, och det är ju bra för hjärtat och bränner kalorier.

Tränar du mycket under veckan, eller om ditt jobb innebär mycket fysisk ansträngning, är helgens aktiviteter en bra förlängning av det. Och som en bonus är gruppaktiviteter alltid ett bra sätt att få vara social.

3. Shoppa

Shopping är också träning

Hur galet det än kan verka kan shopping faktiskt hjälpa dig att gå ner i vikt. Du är hela tiden på benen och går runt, provar och tar av klädesplagg, och allt det håller igång ämnesomsättningenbränner kalorier och tränar musklerna.

Det är rätt likt jogging eller dans. Det kanske inte är så ekonomiskt att ha som regelbundna helgvanor, men liksom dans är shopping också en social aktivitet. Och att shoppa och veta att du går ner i vikt på samma gång gör dig på gott humör.

Naturligtvis har det inte samma resultat som högintensiv träning, men det ger ändå resultat. Vi blir alla trötta efter en lång shoppingtur, och det är ingen slump. Jämför du det dessutom med att sitta i soffan hela helgen är det inte så svårt att se att det har en positiv effekt på hälsan och vikten.

4. Nyttiga recept

Man kan inte gå ut och roa sig varje helg, för ibland tillåter inte hälsan det, eller så kan det vara vädret eller någonting annat. Men det betyder inte att du inte kan göra någonting för att gå ner i vikt.

Kan du inte ta dig an dina andra nya helgvanor kan du i stället göra lite efterforskning om nya recept. Ta reda på vilken mat som är bra för dig och ta dig tid att prova nya maträtter. Det håller dig sysselsatt hela helgen och du kommer ha bra nytta av det inför veckan som kommer!

Byt gärna ut raffinerat mjöl mot fullkornsmjöl, och välj nyttigare alternativ till socker, som stevia eller honung.

Du kan också testa att börja dricka vegetarisk mjölk i stället för komjölk. För tänk på att mjölkprodukter innehåller mycket fett och socker, vilket är skadligt och bra att undvika om du vill gå ner i vikt.

5. Ha roligt med din partner

Låt din familj och partner motivera dig

Tar du med din familj eller partner på dina nya helgvanor stärker det din motivation ordentligt, och med det ökar också dina chanser att gå ner i vikt.

Du kan ta med din familj på alla aktiviteterna ovan. Dansa med dem, ta med dem på shopping, laga mat tillsammans och gå på utflykter. Ha roligt och gå ner i vikt på samma gång!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Elliott JA., Docherty NG., Eckhardt HG., Doyle SL., et al., Weight loss, satiety and the postpandrial gut hormone response after esophagectomy: a prospective study. Ann Surg, 2017. 266 (1): 82-90.
  • Ortega FB., Lavie CJ., Blair SN., Obesity and cardiovascular disease. Circ Res, 2016. 118 (11): 1752-70.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.