Levern, bukspottskörteln och njurarna - så sköter du dem
Varför bör vi återuppliva levern, bukspottskörteln och njurarna? Dessa organ är viktiga för din matsmältning och för att du ska kunna rena kroppen och syntetisera hormon.
Du har säkert haft perioder då du har känt dig trött och slut, och maten har haft svårt att smälta ordentligt i magen. Vad beror det på? Ibland äter vi för mycket skräpmat och tänker inte på det. Många av oss har en dålig kosthållning, utsätts för mycket stress och dricker inte speciellt mycket vatten. Detta kan avsevärt försämra livskvaliteten.
Idag vill vi lära dig hur du kan återuppliva levern, bukspottskörteln och njurarna för att få en bättre livskvalitet.
5 sätt att återuppliva levern, bukspottskörteln och njurarna
1. De bästa frukterna
Hur mycket frukt äter du varje dag? Många tror att det är okej att dricka färdiga juicer och att vi på så sätt får i oss alla mineraler och vitaminer vi behöver. Så är inte fallet. Om vi bara dricker färdiga juicer händer följande:
- Vi får i oss mer socker.
- Vi får i oss mer kemikalier och konserveringsmedel, vilket i slutändan gör att levern får arbeta mer.
- Det finns faktiskt inte speciellt mycket “riktig” juice i affärens färdiga drycker och de innehåller för det mesta mycket socker, så det är inte precis hälsosamt.
Lösningen? Ät färsk frukt istället. Gör sylter på färsk frukt istället för att äta butiksköpta som är fullproppade med raffinerat socker. Vi rekommenderar följande:
- Citron
- Apelsin
- Grapefrukt
- Nektarin
- Mandarin
- Melon
- Papaya
- Ananas
- Jordgubbar
- Plommon
För att återuppliva levern, bukspottskörteln och njurarna är det väldigt bra att lägga till ovanstående i frukostar och luncher. Ett exempel: blanda lite citron, plommon och 5 jordgubbar. Jättegott! Du kan även blanda ner ananas i din lunchmat.
2. De bästa grönsakerna
Vi har pratat om frukter och kommer nu att gå vidare till att prata om vilka grönsaker du bör lägga till i dina maträtter:
- Kronärtskocka: Den är utsökt och bra att ha i måltider med exempelvis lite olivolja och vitvinsvinäger. Efter att du har kokat kronärtskockor bör du tänka på att vattnet också kan användas: tillsätt lite citronjuice och du får en dryck som stärker levern och njurarna. Så släng det inte!
- Morötter: Du kan exempelvis riva dem med rivjärn och därefter ha dem i sallader. Häll därefter över lite citronjuice. Tänk på att det är bäst att äta dem råa för att du ska kunna dra nytta av så många fördelar som möjligt.
- Betor: Dessa är väldigt uppfriskande och har en vacker färg, samt mycket antioxidanter och vitaminer. Du kan lägga i dem i sallader och även göra juicer. Prova!
- Lök: Den har medicinska egenskaper, är antibiotisk, renar och stärker kroppen samt förbättrar matsmältningen och blodcirkulationen… Ät lite lök varje dag, helst rå. Det räcker med att lägga i några bitar i dina sallader.
3. Börja dagen med ett glas bikarbonat och citron
Naturligt alkaliserande och förbättrar din lever, bukspottskörtel, dina njurar och även din matsmältning. Det är dessutom väldigt enkelt att ta på morgonen.
Ingredienser:
- Juice från 1/2 citron
- Ett glas vatten (200 ml)
- En matsked bikarbonat (20 g)
Hur gör man?
Det är väldigt enkelt att lösa upp bikarbonat i ett glas vatten och därefter tillsätta lite citronjuice. Rör om ordentligt och drick långsamt. Du kan ta denna huskur i 4 dagar i sträck, för att sedan vila en vecka och därefter börja igen.
4. De bästa avkoken
Det finns tre fantastiska växter som kan förbättra matsmältningen och njurarna med ett avkok. Vill du veta vilka vi pratar om?
- Tistel
- Maskros
- Boldo
5. Förbjudna livsmedel
- Undvik salt och du förbättrar din hälsa.
- Konsumera mindre socker och raffinerat mjöl.
- Undvik färdiga soppor.
- Sluta med alkohol och tobak.
- Undvik läskedrycker och liknande.
- Undvik även rött kött eftersom det kan innehålla mycket fett. Kött kan vara svårsmält och försämrar hälsan hos levern, bukspottskörteln och njurarna.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Rouviere, H., & Delmas, A. (2005). Anatomia del Higado. In Anatomia Humana Descriptiva, Topografica y Funcional.
- Fundación Norteamericana de Riñón y Urología. (2001). Los Riñones y su Funcionamiento. Fundación Norteamericana de Riñón y Urología.
- Zhou, Q., & Melton, D. A. (2018). Pancreas regeneration. Nature. https://doi.org/10.1038/s41586-018-0088-0