Fördelarna med att dricka vatten med bikarbonat varje dag

05 mars, 2019
För att inte överalkalisera kroppen, vilket kan vara kontraproduktivt, är det bäst att ta en halv tesked bikarbonat med ett glas vatten efter varje huvudmåltid.

Vatten med bikarbonat kan ge många hälsofördelar, som att balansera pH-värdet i kroppen, men se till att inte ta för mycket! Vi tar upp denna och andra fördelar i den här artikeln.

Bikarbonat är en väldigt populär produkt i miljontals hem runtom i världen som utöver sina gastronomiska användningsområden även underlättar städning och förbättrar hälsan.

Det finns idag många som föredrar de konventionella produkterna som säljs i affären, men det finns även de som drar nytta av detta vita pulver i många aspekter av livet.

Om du konsumerar vatten med bikarbonat i små mängder varje dag förbättrar du kroppens funktioner och kan naturligt reglera pH-värdet i blodet genom att minska ditt surhetsindex.

Vatten med bikarbonat är en naturlig kur som använts i många år och är ett effektivt sätt att skydda kroppen mot olika sjukdomar.

Fördelar med denna kur

Motverkar magsyra naturligt

Magsyra

Vatten med bikarbonat kan naturligt motverka magsyra och därför är det populärt i många hem. Om du dricker det kan du därför förebygga sura uppstötningar.

Det minskar även inflammation och gaser, och lindrar matsmältningsbesvär.

Titta även på: Tips för att minska sura uppstötningar

Naturligt alkaliserande

Nästan all mat skapar syror i kroppen, men om du dricker vatten med bikarbonat kan du neutralisera syrorna och reglera ditt pH-värde. Dessa syror är relaterade till högre risker för osteoporos, artrit och även cancer.

Du bör dock endast förtära en liten mängd vatten med bikarbonat per dag, för annars kan du överalkalisera kroppen.

Antiseptiskt

Gurglar vatten med bikarbonat

En väldigt attraktiv egenskap hos denna komponent är att den är antiseptisk och kan göra sig av med virus och bakterier som orsakar sjukdomar. Därför används den mycket för att behandla och motverka inflammation i halsen genom att man gurglar vatten med bikarbonat.

Lindrar urinvägsinfektioner

Vatten med bikarbonat kan användas mot urinvägsinfektioner, tack vare dess förmåga att minska syraindexet i urinen. Du kan använda det som komplement till blåbärsjuice, som också används för detta ändamål.

Motverkar ledproblem

Handled

Nivåerna av urinsyra i blodet och i kroppens vävnader kan orsaka kroniska smärtor och sjukdomar som exempelvis artrit.

Vatten med bikarbonat reglerar blodets pH-värde och minskar syraindexet för att verka som en huskur mot denna typ av sjukdom.

Ökar den fysiska prestationen

Mjölksyra som avges under fysisk aktivitet kan ackumuleras i muskler och leder, vilket resulterar i muskelutmattning.

För att motverka det när du sportar är det bra att dricka vatten med bikarbonat för att kontrollera denna syra.

Kontrollerar ditt kolesterol

Drick mineralvatten med bikarbonat för att sänka högt kolesterol i blodet, speciellt det som anses vara “det dåliga kolesterolet”.

Det rekommenderas dock inte för dem som lider av hypertoni, då det kan förvärra problemet.

Vi rekommenderar att du läser: En dryck som hjälper dig att minska kolesterol och bränna fett

Hur dricker man vatten med bikarbonat?

Bikarbonat i sked

Som vi sa tidigare kan det ha farliga och negativa konsekvenser om du överdriver konsumtionen av denna kur.

För att du därför ska kunna integrera den i din kost utan risk bör du tänka på följande:

Generell dos

 • En halv tesked bikarbonat (3 g)
 • 1 glas vatten (2 dl)

Blanda ingredienserna och drick efter varje huvudmåltid.

Även om smaken inte är så god är det ett hälsosamt val. Börja integrera det i din kost och du kommer snart märka positiva förändringar hos din kropp.

 • Biblioteca Nacional de Medicina de los EE.UU. Bicarbonato de sodio. https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/meds/a682001-es.html
 • WebMD. Baking Soda. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/baking-soda-do-dont#1
 • Trials. 2013; 14: 196. Published online 2013 Jul 4. Effect of oral sodium bicarbonate supplementation on progression of chronic kidney disease in patients with chronic metabolic acidosis: study protocol for a randomized controlled trial (SoBic-Study). doi: 10.1186/1745-6215-14-196
 • Ione de Brito-Ashurst, Mira Varagunam, Martin J. Raftery and Muhammad M. Yaqoob
  JASN September 2009, 20 (9) 2075-2084; Bicarbonate Supplementation Slows Progression of CKD and Improves Nutritional Status. DOI: https://doi.org/10.1681/ASN.2008111205
 • Medical College of Georgia at Augusta University. (2018). Drinking baking soda could be an inexpensive, safe way to combat autoimmune disease. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180425093745.htm
 • Compend Contin Educ Dent Suppl. 1997;18(21):S17-21;quiz S46. Antibacterial Activity of Baking Soda. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12017929/
 • International Journal of Medical Research & Health Sciences, 2016, 5, 8:22-29. Association between sodium bicarbonate consumption and human health: A systematic review . https://www.ijmrhs.com/medical-research/association-between-sodium-bicarbonate-consumption-and-human-health-a-systematic-review.pdf