5 livsmedel som motverkar mättat fett
Mättat fett medför en allvarlig hälsorisk eftersom det snabbar upp ackumuleringen av kolesterol i artärerna, som kan hårdna eller täppa till dem.
Det stora problemet med vår livsstil idag är att kosten har en tendens att vara väldigt rik på transfetter. Mjölkprodukter, kött, socker och den mesta snabbmaten är som Damokles svärd. De kan stjäla flera år av ditt liv och höja risken för en hjärtattack eller stroke utan att du inser det.
Men vi måste vara tydliga med en sak; det handlar inte om att sluta med dessa livsmedel eller fetter helt och hållet. Nyckeln ligger i att balansera intaget och ha en varierad kost av högt kvalitet där du respekterar de mängder du äter och matpyramiden som du lärde dig om i skolan.
Faktum är att vi ofta väljer livsmedel som har mycket mättat fett eftersom vi känner oss tillfredsställda efteråt. De lugnar ångest, smakar gott och är ofta enkla att tillaga. Bra mat kräver å andra sidan tid, tålamod och övning.
Här är fem livsmedel som kan hjälpa dig att sluta eller åtminstone minska den mängd mättat fett som har byggts upp i din kropp.
Vattenmelon
Mättade fetter kommer mest från de fettsyror som finns i friterad mat, processad mat och margarin. Ät dessa med måtta och leta efter hälsosammare alternativ som kan få dig att må bättre.
En idé som du definitivt kommer älska är vattenmelon. När sommaren kommer är det en bra idé att ha vattenmelon i sallader, som juice och för sig själv. Här är några anledningar till varför det är så bra:
- Vattenmelon utgörs till 90% av vatten, vilket inte bara mättar utan även garanterar att mättade fetter tas bort.
- 200 g vattenmelon ger nästan 30% av det dagliga behovet av C-vitamin.
- Du kommer även förvånas över att det finns mycket mer i vattenmelon än bara vatten: en bra portion ger dig järn, kalium och vitamin B6.
- Vattenmelon innehåller också lykopen, en antioxidant för viktminskning, som också tar bort mättade fetter.
Mandlar kan motverka mättat fett
Hjälper mandlar verkligen med att motverka mättade fetter och främja viktminskning?
En studie som publicerades i International Journal of Obesity visade att mandlar kan användas i en varierad och balanserad kost, och de förbättrar då din förmåga att motverka mättade fetter.
Det här är anledningen:
- Mandlar innehåller ett ämne som begränsar kroppens förmåga att absorbera fetter.
- Om du lägger till dem i din kost kommer du att dra fördel av det. Du kan äta 10 mandlar till frukost med toast och banan.
Gurkor
Gurka med citron och äppeljuice, gurksallad, gurksoppa… Det finns många möjligheter och även fördelar. Ditt välmående och din hälsa blir bättre och du får mindre mättat fett i din kost.
Här är fördelarna med gurkor:
- Gurkor innehåller vitamin A, C och K, samt mineraler som magnesium, kalcium, mangan, fosfor, koppar, järn och zink.
- De är rika på vatten och har inte mycket fett.
- Gurkor bibehåller vätskebalansen och låter dig rensa kroppen på gifter tack vare sina vätskedrivande egenskaper.
Använd gurka i din dagliga kost och du kommer att märka resultat.
Gröna äpplen
Hur hade det varit med gröna äpplen på morgonen? De är bra på följande sätt:
- Gröna äpplen är en av de bästa källorna till flavonoider som finns.
- De hjälper din figur genom att ta hand om de lipider som lagras i magen.
- De främjar även bra cirkulation tack vare att de tar bort det dåliga kolesterolet.
- De har bara 80 kalorier per portion, så du har en god frukt framför dig som kan hjälpa till med att stabilisera dina blodsockernivåer.
Avokado
Avokado är lika fantastisk som fascinerande. Hur kan denna frukt med många kalorier främja viktminskning? Det finns mat med effekter som är bättre än antalet kalorier i dem. Faktum är att om du äter en halv avokado per dag kommer du att se fantastiska resultat.
Det omättade fettet i avokado minskar hungern och tar även hand om ditt hjärta och din lever. Tänk bara på sättet du äter dem. Vi rekommenderar att du äter avokado med brunt ris och lax, valnötter och lite vitpeppar.
Gott och hälsosamt!
Spara
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Harbour R, Miller J. A new system for grading recommendations in evidence based guidelines. BMJ 2001; 323: 334-336.
- . FAO. Fats and fatty acids in human nutrition Report of an expert consultation. FAO ISSN 1014-2916 FAO ISBN 978-92-5- 3067336I. 2010: 1-166.
- Sánchez Pozo A, Gil Hernández A. Metabolismo lipídico tisular. En: Tratado de Nutrición. Bases Fisiológicas Y Bioquímicas de La Nutrición. 2nd ed. Madrid: Médica Panamericana; 2010:277-301.
- Ethinger S. Macronutrients: carbohydrates, proteins and lipids. In: Mahan LK S-SS, ed. Krause’s Food Nutrition and Diet Therapy. USA, Saund.; 2000:37-74.