Fördelarna med att äta vattenmelonfrön

Visste du att vattenmelonfrön utöver att hjälpa dig eliminera överflödig vätska även är rika på antioxidanter?
Fördelarna med att äta vattenmelonfrön

Senaste uppdateringen: 13 december, 2018

Vattenmelon är en god och uppfriskande frukt som är känd för sitt höga innehåll av vatten och antioxidanter. Det är en av de så kallade sommarfrukterna tack vare dess utmärkta förmåga att återfukta kroppen under årets varmaste dagar. Utöver det är vattenmelon och vattenmelonfrön packade med essentiella näringsämnen som avsevärt kan förbättra din hälsa.

Den innehåller en substans vid namn lykopen som hjälper till att rensa kroppen och eliminera överflödiga vätskor – och allt detta med väldigt få kalorier.

Som vi nämnde ovan är det dock inte bara själva fruktköttet som innehåller näringsämnen, utan även kärnorna. När du lägger dem i ett te och andra drycker kan de hjälpa till att förebygga sjukdom och stödja funktionen hos flera viktiga organ.

Vill du veta mer?

Milt laxerande

naturligt laxerande

Vattenmelonfrön innehåller stora mängder kostfibrer – ett näringsämne som reglerar tarmtömningar för att stimulera utdrivningen av avfall. Du kan konsumera dessa istället för syntetiska laxermedel för att bekämpa förstoppning och förbättra matsmältningen.

Utmärkt vätskedrivande

Precis som själva frukten har vattenmelonfrön utmärkta vätskedrivande egenskaper, som kan hjälpa till att eliminera överflödig vätska som kvarhålls i dina vävnader. Ett medicinskt te med dessa frön är en uråldrig kur mot ansamlade gifter och avfall i njurarna, vilket förebygger bildandet av njursten.

De aktiva beståndsdelarna stödjer god funktion i urinröret och ökar elimineringen av vätskor, vilket förebygger överväxt av bakterier. De främjar även borttagning av gifter och tungmetaller, vilket minskar risken för allvarliga sjukdomar. Tack vare deras förmåga att balansera din kropps vätske- och saltnivåer kan regelbunden konsumtion av vattenmelonfrön även hjälpa till att kontrollera högt blodtryck.

Rika på antioxidanter

vattenmelonfrön innehåller antioxidanter

Frukten må vara rik på lykopen, men fröna innehåller andra viktiga antioxidanter, såsom magnesium och zink. Dessa hjälper till att kontrollera skadan som orsakas av fria radikaler och förebygger för tidig försämring av leder och ben.

En bra källa till energi

Det är så synd att folk föredrar att kasta bort dessa frön istället för att använda dem för energi. Vattenmelonfrön innehåller väldigt få kalorier, men deras höga energivärde kan hjälpa till att bekämpa svaghet och utmattning.

Mineraler och fibrer bekämpar trötthet för att öka både den fysiska och mentala prestationsförmågan. 100 gram vattenmelon innehåller faktiskt 20,3 kalorier, medan samma mängd vattenmelonfrön kan innehålla upp till 555 kalorier.

Du konsumerar givetvis inte så stora mängder i en portion eftersom du bara använder några få frön i beredning av den dryck du vill ha.

Behandling för dyslipidemi

röda blodceller

Dyslipidemi, eller abnormiteter i lipiderna, är en typ av åkomma som karaktäriseras av en obalans i ämnesomsättningen av lipider i blodomloppet. Höga kolesterolvärden i artärerna samt dålig triglyceridkontroll kan orsaka detta tillstånd.

Eftersom de är rika på fleromättade fettsyror, såsom omega-3 och omega-6, kan vattenmelonfrön kontrollera detta problem och hjälpa dig rensa blodomloppet. Det sänker risken för igentäppta eller förhårdnade artärer, samtidigt som du undviker allvarliga cirkulationsproblem eller kardiovaskulära sjukdomar.

Vi rekommenderar att du läser: 7 anledningar att avgifta din lever

Hur man gör en dryck med vattenmelonfrön

vattenmelonjuice

Beredningen av denna dryck är väldigt enkel och tar inte alls lång tid. Du kan använda hela frön, men pulver är bättre för näringsupptagning.

Ingredienser

 • 4 matskedar vattenmelonfrön
 • 1 liter vatten
 • 25 cl hackad vattenmelon (valfritt)

Beredning

 • Koka upp vattnet på medelstark värme.
 • Medan vattnet kokar maler du dina vattenmelonfrön med mortel.
 • När du fått ett fint pulver lägger du det i det heta vattnet och låter det sjuda i 30 minuter.
 • Efteråt tar du bort blandningen från värmen och låter den stå i en timme.
 • Filtrera vätskan och häll det medicinska vattnet i en tillbringare.
 • För en utsökt dryck kan du hälla vattnet i mixern tillsammans med flera bitar färsk vattenmelon.
 • Förvara i kylskåpet så att drycken svalnar eller servera omedelbart med is.

Konsumtion

 • Drick din första kopp på tom mage och vänta minst en halvtimme innan du äter frukost.
 • Gör det två dagar i sträck, varje vecka, för bästa resultat.
 • Undvik att tillsätta socker eller andra sötningsmedel, eftersom du då förlorar fördelarna.
 • Överskrid inte den rekommenderade mängden frön om du vill undvika negativa bieffekter.

Redo att köra igång? Nu när du vet hur bra dessa frön är ska du inte tveka att använda dem istället för att kasta dem i soporna.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.