5 knep för att rädda en våt mobiltelefon

När en mobiltelefon blir blöt kan du tro att den inte går att rädda. Det finns dock några saker du kan göra för att rädda en våt mobiltelefon. Läs om fem knep i den här artikeln!
5 knep för att rädda en våt mobiltelefon

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

För många människor är det en välbekant rädsla att mobiltelefonen ska komma i kontakt med vatten och skadas. Det finns många sätt det kan hända på: du kan tappa den i en pool, glömma den ute i regnet eller så halkar den ur bakfickan ner i toaletten. Men det finns några saker som kan rädda en våt mobiltelefon!

Det är viktigt att agera snabbt om du vill ha möjlighet att rädda din telefon, eftersom omedelbara åtgärder kan förhindra att vatten tränger in i de mest utsatta områdena. Nedan följer de knep som kan hjälpa dig att spara din blöta mobiltelefon.

1. Stäng av telefonen

Om telefonen är på när den blir våt är det första du behöver göra att stänga av den, omedelbart. Att direkt försöka kolla om den fortfarande fungerar korrekt är ett mycket vanligt misstag i dessa fall, men denna åtgärd kan orsaka kortslutning och skada telefonen.

Dessutom bör du ta ut batteriet, SIM-kortet och SD-korten. Genom att göra detta förhindrar du att vatten tränger in i dessa delar.

2. Torka av mobiltelefonen noggrant

När du har stängt av telefonen, torka av hela enheten med en mjuk trasa. Det är viktigt att komma ihåg att välja en handduk eller trasa som inte repar materialet eller lämnar ludd efter sig.

Du måste torka både utsidan och insidan. Tanken är att få ut all fukt från alla små hål och vinklar. Låt sedan alla öppningar ligga öppna så att de kan torka.

Att använda en dammsugare kan också vara till stor hjälp eftersom det hjälper till att extrahera vatten som inte följde med duken när du torkade av den. Slutligen, låt telefonen, batteriet och SIM-kortet ligga på absorberande handdukar för att dra ut eventuell kvarvarande vätska.

mikrofiberduk torkar glasögon
En mikrofiberduk, som man brukar använda för rengöring av glasögon, är ett bra absorberande alternativ som inte lämnar några repor eller ludd efter sig.

3. Lägg en våt mobiltelefon i en skål med ris

Denna teknik med ris är en av de mest kända, och det är ingen myt. Denna produkt har stor kapacitet att absorbera vatten.

Men du bör ändå veta att detta trick endast i vissa fall kan rädda en våt mobiltelefon, och i andra fall inte alls. Det beror på hur stor skadan är.

För att prova den här lösningen, placera telefonen i en behållare med en stor mängd okokt ris. Det är viktigt att ta bort alla fodral och tillbehör som förhindrar ventilation och torkning.

Den rekommenderade tiden att lämna telefonen i riset är mellan 24 och 48 timmar. Det är också viktigt att ändra enhetens position så att riset kan absorbera fukt från alla områden.

4. Använd påsar med kiselgel för att rädda en våt mobiltelefon

Kiselgel är ett absorberande material som du ofta hittar i små paket i förpackningar för kläder, skor och bagage för att hålla produkterna fria från fukt. Så har du något nyinköpt plagg eller skokartong, kanske du kan hitta en liten påse med detta material.

Dessa kan vara ett bra alternativ för att rädda skadade mobiltelefoner eftersom de är utformade för att torka omgivningen, och de absorberar betydande mängder fukt, till och med mer än ris. För att använda dem, lägg helt enkelt telefonen i en behållare och täck den med några påsar kiselgel. Den rekommenderade tiden är i det här fallet upp till 1 till 2 dagar.

5. Använd kattströ för att rädda en våt mobiltelefon

Kattströ eller kattsand är ett annat absorberande material med stor uppsugande kapacitet. Som sådan kan det vara en räddare i nöden för en våt mobiltelefon.

Även företag som specialiserat sig på mobiltelefoner använder numer denna teknik. Lägg bara enheten i en påse med en riklig mängd kattsand och vänta.

3 saker du bör undvika när du försöker rädda en våt mobiltelefon

Precis som det finns olika knep för att försöka rädda en våt mobiltelefon, finns det också saker som gör situationen värre. Här är tre saker du bör undvika.

1. Skaka inte en våt mobiltelefon

Ett av de vanligaste misstagen är att börja skaka telefonen kraftigt åt flera håll. Allt detta uppnår är att sprida vattnet genom enheten och få det i delar som inte var våta tidigare.

På samma sätt rekommenderas det inte att blåsa i eller på telefonen, för istället för att torka den gör detta bara att vätskan sprids genom enheten.

2. Använd inte värme

Hårtorkar är inte en bra idé att använda på våta mobiltelefoner, eftersom temperaturen kan överhetta dem och orsaka irreparabel skada. Av samma anledning är det inte lämpligt att lämna telefonen nära andra enheter som avger konstant eller hög värme.

handtork
Hårtorkar och handtorkar, som de du hittar på offentliga toaletter, kan förvärra situationen för en våt mobiltelefon. Denna typ av värme rekommenderas inte.

3. Slå inte på telefonen

Du bör inte slå på telefonen igen förrän allt vatten helt har torkat upp. Det enda du kommer att uppnå om du försöker detta av desperation är att göra situationen värre.

Ta reda på mer i den här artikeln: Är det dåligt att sova nära en mobiltelefon?

Det är viktigt att behålla lugnet för att rädda en våt mobiltelefon

Osäkerhet, desperation och brist på tålamod tar över när din mobiltelefon är med om en olycka som gör den våt. Trots att omedelbara åtgärder är nyckeln, finns det saker du måste undvika. Saker som kan verka som om de skulle kunna hjälpa till i processen, men som i slutändan förvärrar situationen.

Värmen från ugnen, handtorkar och spisen riskerar att göra mer skada än nytta när det gäller att torka en våt telefon. Mitt i kaoset kanske du tror att detta kommer att påskynda torkprocessen, men sanningen är att det i stället kan överhetta de elektriska komponenterna och orsaka kortslutning.

Dessutom är tålamod och respekt för torktider en nyckelfaktor när det gäller metoder där du använder ris, kiselgel och kattströ. Detta ger dem en större chans att lyckas!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Editorial de electrónica y servicio. Electrónica y servicio: servicio a teléfonos celulares en hardware y software [Internet]. México: México Digital Comunicación S.A; 2014. [citado 25 de mayo de 2021]

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.