4 huskurer som kan förebygga åldersfläckar

Åldersfläckar må vara en naturlig del av att bli äldre, men det betyder inte att vi måste gilla dem! Få reda på hur du kan förebygga åldersfläckar i denna artikel.
4 huskurer som kan förebygga åldersfläckar

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Över tid förändras hudens ton och små bruna cirklar börja visa sig, speciellt i ansiktet och på händerna. Som tur är finns det flera huskurer som kan hjälpa dig att förebygga åldersfläckar, och vi ska berätta om dem i denna artikel.

Åldersfläckar: ett tecken på åldrande

Förändringarna som sker i våra kroppar när vi blir äldre går inte att förneka. Bland dem finns “sollentiginer”, eller åldersfläckar som de kallas i folkmun.  De är ett av de vanligaste tecknen på åldrande och dyker upp mycket tidigare än andra.

Till utseendet är dessa fläckar större än fräknar och mörka såväl som platta. De utvecklas huvudsakligen:

 • På baksidan av händerna
 • I pannan
 • På armarna
 • I ansiktet
 • På ovansidan av bröstet

De må inte utgöra något allvarligt hälsoproblem, men många personer vill eliminera eller förebygga åldersfläckar av estetiska skäl. Den huvudsakliga orsaken till dem är utsättning för solen.

Det är sant att människor måste vara i kontakt med ultravioletta strålar för att producera D-vitamin, men att utsättas för mycket kan skada huden. Att spendera många timmar utomhus, speciellt på sommaren, skadar de ytliga hudlagren och accelererar den degenerativa processen.

Något annat som utlöser hudfläckar är fotosensibiliserande substanser, som finns i vissa parfymer. De kan orsaka allergiska reaktioner när de kommer i kontakt med solljus. Det finns även personer som är benägna att drabbas av åldersfläckar på grund av genetisk predisposition.

Hur man kan förebygga åldersfläckar

Åldersfläck

Många kvinnor (och vissa män) oroar sig över fläckar på händer eller ansikte efter att de redan dykt upp. Men tidigt förebyggande av detta problem är väldigt viktigt. Vi rekommenderar att förändra vissa vanor för att minska uppkomsten av dessa bruna, fula märken redan från 30-35 års ålder.

1. Utsätt dig inte för för mycket sol

Det är väldigt viktigt att skydda dig själv mot UV-strålar för att förebygga hudskada. När solen är väldigt stark (till exempel mitt på en sommardag) kan den orsaka små brännskador på huden, vilka senare blir fläckar.

2. Använd solskydd

På soliga och varma dagar rekommenderar vi att använda solskyddskräm med en solskyddsfaktor på minst 30. Du kan även använda solskyddskräm för huden om den är för vit eller känslig.

3. Bär lämpliga kläder

Utöver att inte gå ut mellan 11:00 och 15:00 på sommaren är det även rekommenderat att bära kläder som täcker de vitaste delarna av huden, såsom ryggen.

4. Ät frukt och grönsaker

Sallad är bra mot åldersfläckar

Mat är viktigt för att hålla oss friska på insidan och utsidan. Vi rekommenderar att du konsumerar många naturliga fruktjuicer, sallader, soppor och andra recept som inkluderar frukt och grönsaker som är i säsong om du vill förebygga åldersfläckar.

Huskurer för att minska hudfläckar

Om dina första åldersfläckar redan har dykt upp på huden på grund av exponering för solen eller ålder, ska du inte hänga läpp. Det finns olika naturliga recept som inte bara kan förebygga hudfläckar, utan minska redan existerande fläckar:

1. Kikärtsmask

Den är lätt att bereda och ingredienserna finns tillgängliga överallt. Vi rekommenderar att använda kikärtor på burk så att du inte behöver koka dem i timmar.

Ingredienser

 • 1 dl kokta kikärtor
 • ½ dl vatten

Beredning

 • Skölj kikärtorna och lägg dem i en skål.
 • Häll långsamt vatten i skålen medan du krossar ärtorna med en mortelstöt.
 • När du fått en jämn kräm applicerar du den på fläckarna. Du bör se till att området är rent och torrt.
 • Låt verka i 20 minuter så att den kan torka ordentligt.
 • Skölj inte av, utan låt den torkade krämen falla av på egen hand.
 • Upprepa behandlingen varje kväll.

2. Citronsaft

De höga nivåerna av syra i denna frukt penetrerar hudlagren och tar bort fläckar. Men denna kur bör dock endast appliceras kvällstid för att undvika motsatt effekt, vilket kan ske om citronsaft på huden exponeras för solen.

Citronsaft är perfekt när de första åldersfläckarna dyker upp.

 • Det är inte svårare än att skära en citron på hälften och gnugga den mot huden efter att du badat.
 • Efter några minuter sköljer du huden med varmt vatten.
 • Om du inte har citroner kan du prova på rödlök, vilket erbjuder samma resultat.

3. Maskros

Maskros

Denna växt är väldigt effektiv för att eliminera fläckar.

Behandlingen är otroligt enkel:

 • Öppna en maskrosstjälk horisontellt för att få ut den inre saften.
 • Gnugga denna vätska på fläckarna upp till tre gånger om dagen utan att skölja.
 • Du kan göra samma sak med gelen från aloe vera, som också är väldigt fördelaktig att ha i hemmet.

4. Äppelcidervinäger

Du har säkerligen denna ingrediens i köket. Den har effekter som liknar citronens tack vare surhetsnivån. Om du blandar den med din vanliga handkräm (två delar kräm till en del vinäger) kommer du få en fantastisk huskur som kan förebygga åldersfläckar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.