Varför man inte ska hänga upp tvätten inomhus

Varför man inte ska hänga upp tvätten inomhus

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

När du såg titeln tänkte du säkert att det har att göra med hur dina kläder påverkas. Kanske skulle det skada dina kläder att hänga upp tvätten inomhus?

Men det är inte alls det vi pratar om. Det vi oroar oss för är att man genom att hänga upp tvätten inomhus kan drabbas av hälsoproblem.

Anledningen är helt enkelt den fukt dina kläder avger medan de torkar. Som du vet är det något som utgör en bra miljö för kvalster. Något annat de tycker om är ett dammigt hem.

Huset blir därför en perfekt plats att utveckla hösnuva. Det kan även påverka personer med allergier, astma och andra respiratoriska sjukdomar.

Varför man inte bör hänga upp tvätten inomhus

Man bör undvika hänga upp tvätten inomhus

MEAR, Forskningsenheten för miljöarkitetktur i Glasgow, Skottland, genomförde en studie där de hittade följande:

Gruppen studerade 100 hem. Av dessa hängde 87% upp tvätten inomhus, och just dessa hem hade nog med fukt för både kvalster och mögel att frodas.

De fann även att i dessa hem hade 25% ett försvagat immunförsvar och hade en benägenhet att drabbas av lunginfektioner.

De flesta har en tvättmaskin, men det är inte alls lika många som har en torktumlare. Varför? Det beror delvis på de höga priserna. Elektroniska apparater som torktumlare är dessutom ganska dåliga för miljön, så vad kan man då göra?

Tips för att snabbt torka kläder

Ha avstånd mellan kläderna på linan

Genom att göra så får varje plagg sin egen luft. Det innebär också att de inte drar åt sig fukt från andra kläder.

Vänd på tjocka plagg

Tyg som jeans är väldigt tjocka. Det kan vara svårt att torka dessa inomhus. Men om du minskar ner på den tid det tar för dem att torka genom att vända på dem, då går det snabbare.

Använd en hårtork för mindre kläder

Hjälp till lite med en hårtork

Se först till att du centrifugerar dina kläder. Använd sedan din hårtork på dem några gånger. Efter det kan du fortsätta.

Tvättmaskinen har gjort det mesta åt dig, så det är inte så svårt.

Lägg dem i frysen

Det här är en ganska intressant metod. Lägg dina kläder i en plastpåse och frys sedan ner dem.

När dina kläder tinar kommer du märka att allt har blivit helt torrt. Allt du behöver göra är att stryka dina kläder och det är klart.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.