8 nya användningar för gamla kläder

Om du gillar att sy och har gamla kläder som ligger och skräpar ska du inte kasta bort dem. Du kan skräddarsy, byta bort eller ge dem till behövande.
8 nya användningar för gamla kläder

Senaste uppdateringen: 17 maj, 2019

Om du har en massa gamla kläder du inte vet vad du ska göra med kan du ta en titt på hur du kan återanvända och ge dem nytt liv.

Du kanske aldrig hört talas om dessa idéer förr, men du kommer märka hur användbara de är.

1. Lägg dem i donationslådor

donera kläder

Välgörenhetsorganisationer har ofta donationslådor där du kan donera kläder du inte använder. De finns troligen flera i ditt område. Vidare ger de jobbtillfällen för de som riskerar social marginalisering, eftersom någon behöver sortera det som donerats. Underskatta inte värdet av att donera dina gamla kläder.

Du ger dessa individer meningsfullt arbete och dina kläder kommer gå till människor som verkligen behöver dem.

2. Till härbärgen

Du kan även ta dina gamla kläder direkt till härbärgen. De ger donationerna till folk med handikapp eller välgörenhetsorganisationer. De ansvarar även för att distribuera donerade föremål till behövande eller sälja dem för att finansiera sociala projekt, såsom donationslådor för använda kläder.

3. Byt dem

Det här är framförallt bra för barnkläder. Ofta är problemet inte att kläderna är gamla, utan att de inte passar. En möjlig lösning är att byta bort dem. Plagg som fortfarande är i gott skick kan komma till användning igen och du får kläder som passar i utbyte.

Du kan hitta möjligheter till det på speciella marknader eller butiker som låter dig obegränsat byta kläder för en fast summa. Det finns även webbplatser som specialiserar sig på denna tjänst. Du måste leta runt lite på internet, men möjligheterna är gränslösa.

4. Är du händig?

Kanske behöver kläderna du anser vara gamla bara lite uppdatering för att se bra ut. Att laga plagg eller hitta någon som kan göra det åt dig kan hjälpa dig att spara pengar och vara en ansvarsfull konsument, med allt det innefattar.

5. Förnya din garderob

kläder på galgar

Om du inte längre vill ha ett klädesplagg för att det helt enkelt inte är i mode kan du överväga att ge det ett fräscht utseende.

Här kommer några saker du kan göra för att uppdatera din garderob:

  • Klipp av gamla byxor för att göra dem till nya shorts.
  • Sy på lappar eller brodera dina gamla plagg.
  • Ta in byxor som är för stora.
  • Lägg till knappar och andra accessoarer.
  • Ta en titt på olika webbplatser för att få en uppfattning om vad som är i mode och hur man ändrar gamla kläder.

6. Gör leksaker eller bokomslag med dina gamla kläder

hemgjorda lådor

Du kan använda dina äldre kläder för en rad olika saker. Allt du behöver göra är att använda fantasin. Använd strumpor och knappar för att göra dockor och andra roliga figurer som barnen kommer älska.

Ett annat utmärkt sätt att återanvända gamla kläder är att slå in och skydda böcker. Färgade tyger är bäst för att täcka din dagbok, favoritbok eller fotoalbum. Det tillför en unik touch till alla föremål.

7. Hemdekorering

Använd dina gamla kläder för att uppdatera en försummad lampa:

  • Använd tyg och klister för att täcka en lampskärm.
  • Prova att lägga till knappar eller olika mönster och färger.

Du kan även göra en fotoram med tyg från gamla kläder:

  • Använd kartong eller trä för att bilda ramen och slå sedan in i tyg för att verkligen göra dina foton rättvisa.
  • Använd gamla kläder för att klä en äldre ram som du vill uppdatera med ett nytt utseende.

8. Gör ett lapptäcke av gamla kläder

lapptäcke

Du kan blanda olika fyrkanter av gamla kläder för att göra ett vackert lapptäcke till sängen.

Kom ihåg: ju mjukare tyg desto bättre. Tyget från vissa T-shirts är väldigt mjukt och kan bli ett perfekt lapptäcke.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.