Kan man bli sjuk av vissa kläder?

Visste du att vissa tyg eller vanor som har med kläder att göra kan göra dig sjuk? Inte? Läs då vidare. Du kommer se att garderoben gömmer några av dina värsta fiender… de tystaste som finns.

Konsekvenserna av att använda för tajta kläder

Det är inte klädernas fel att de är för tajta, men det är bra att veta när man handlar vissa plagg att de har en tendens att orsaka problem. Har man för tajta kläder kan man faktiskt komma att må dåligt och det kan ha allvarliga konsekvenser.

Om du har ont i magen efter att du har ätit kan det ha att göra med att dina kläder sitter för tajt och inte kan stretchas ut ordentligt. Vissa tyg kan inte expanderas lika mycket som andra, och speciellt om man spänner bältet för hårt. När du sätter dig ner för att äta kan du knäppa upp en knapp på skjortan eller öppna upp bältet lite.

Det gör inte bara att du känner dig mer bekväm utan magsyrorna kan även göra sitt jobb ordentligt. Du kanske äter mer, men du kommer känna dig bättre och mindre svullen. Förstoppning, magsår, magont och illamående är sådant som kan uppkomma om man använder för tajta kläder.

Andra konsekvenser har att göra med andningen, då man inte lyckas få in tillräckligt med luft i lungorna. Om du känner dig väldigt trött och utmattad, eller har ont i huvudet, kan det bero på att kroppen inte får det syre den behöver. Låt bröstkorgen expandera sig varje gång du andas.

Nu vill vi prata vad som kan hända om du använder för tajta byxor. Tycker du inte om celluliter? Använd då inte jeans som trycker på låren.

Läkare säger också att tajta byxor kan leda till något som kallas för ”Meralgia paresthetica”, som är väldigt smärtsamt. Det innebär att nerverna i benen trycks ihop vilket kan orsaka spasmer och smärta. Det händer ofta hos de som spenderar hela dagarna stillasittande. Det är bäst att använda luftiga tyg, som linne eller bomull.

De som jobbar mycket stillasittande kan även få ödem eller svullnader i ben och vrister. Det påverkar rörelseförmågan och för tajta byxor kan göra situationen värre, då ditt blodflöde stoppas upp.

jeans

Man kan även få irritationer eller infektioner samt svamp om man använder fuktiga kläder under en längre tid. En dag kanske du kommer till jobbet svettig. Efter några timmar börjar tröjan, byxorna och underkläderna att torka.

Innan det händer har dock fukten skapat en perfekt miljö för exempelvis svampar. Det händer exempelvis på benen eller i armhålorna.

Kläder som tar lång tid att torka kan även orsaka sjukdomar som influensa. Det är därför bra att man använder plagg av bomull med en klar färg, som absorberar fukt och samtidigt torkar kroppssvett.

Till sist vill vi prata om skor, för dessa kan också orsaka smärtor. Har man exempelvis högklackat kan det orsaka mycket problem med fötterna och ryggen. Å andra sidan kan skor som är för instängda vara en grogrund för svamp eller orsaka smärta.

Den bästa typen av skor är sportskor, och när man är på jobbet bör man välja skodon som inte trycker och som man kan lätt röra sig med.

Att tvätta kläder kan också göra dig sjuk

Det innebär inte att du inte ska tvätta kläderna, men tänk på följande saker. Enligt en studie från University of Arizona är det inte bra att blanda strumpor och underkläder i tvättmaskinen.

spray

Anledningen är att de har vissa bakterier som kan sprida sig till andra kläder. När man tvättar plaggen försvinner många av dessa bakterier men inte alla. Bakterier som salmonella och E. coli kan överleva i tvättmaskinen, speciellt med kallt och ljummet vatten.

Å andra sidan kan pulvertvättmedel eller sköljmedel orsaka klåda och eksem i underlivet. Några tips för att tvätten inte ska göra dig sjuk:

  • Använd varmt vatten när du tvättar
  • Tvätta underkläderna separat
  • Tvätta händerna efter att du har rört smutstvätt

Läs gärna: 7 enkla knep för att bleka kläder

Spara

Kategorier: Nyttiga vanor Tags:
MER FÖR DIG