Kan du bli sjuk av dina kläder? Tänk på dessa saker!

Kan du bli sjuk av dina kläder? Tänk på dessa saker!

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Visste du att vissa tyger eller vanor som har med kläder att göra kan göra dig sjuk? Inte? Läs då vidare så ska vi förklara varför du kan bli sjuk av dina kläder. Du kommer se att garderoben gömmer några av dina värsta fiender… de tystaste som finns.

Konsekvenserna av att använda för tajta kläder

Det är inte klädernas fel att de är för tajta, men det är bra att veta när man handlar vissa plagg att de har en tendens att orsaka problem. Har man för tajta kläder kan man faktiskt komma att må dåligt och det kan ha allvarliga konsekvenser.

Om du har ont i magen efter att du har ätit kan det ha att göra med att dina kläder sitter för tajt och inte kan stretchas ut ordentligt. Vissa tyg kan inte expandera lika mycket som andra, och speciellt om man spänner bältet för hårt. När du sätter dig ner för att äta kan du knäppa upp en knapp på skjortan eller öppna upp bältet lite.

Det gör inte bara att du känner dig mer bekväm utan magsyrorna kan även göra sitt jobb ordentligt. Du kanske äter mer, men du kommer känna dig bättre och mindre svullen. Förstoppning, magsår, magont och illamående är sådant som kan uppkomma om man använder för tajta kläder.

Du behöver kunna andas ordentligt

Andra konsekvenser har att göra med andningen, då man inte lyckas få in tillräckligt med luft i lungorna. Om du känner dig väldigt trött och utmattad, eller har ont i huvudet, kan det bero på att kroppen inte får det syre den behöver. Låt bröstkorgen expandera sig varje gång du andas.

Tänk på att inte bära för tajta byxor. Tycker du inte om celluliter? Använd då inte jeans som smiter för hårt åt kring låren.

Läkare säger också att tajta byxor kan leda till något som kallas för “Meralgia paresthetica”, som är väldigt smärtsamt. Det innebär att nerverna i benen trycks ihop vilket kan orsaka spasmer och smärta. Det händer ofta hos de som spenderar hela dagarna stillasittande. Det är bäst att använda luftiga tyg, som linne eller bomull.

De som jobbar mycket stillasittande kan även få ödem eller svullnader i ben och vrister. Det påverkar rörelseförmågan, och bär du för tajta byxor situationen bli värre, då ditt blod inte kan flöda normalt.

Du kan bli sjuk av dina kläder om de sitter för tajt.

Fuktiga kläder är inte heller bra

Du kan bli sjuk av dina kläder om de är blöta eller fuktiga. Irritationer eller infektioner samt svamp kan uppstå om man använder fuktiga kläder under en längre tid. En dag kanske du kommer till jobbet svettig. Efter några timmar börjar tröjan, byxorna och underkläderna att torka.

Innan det händer har dock fukten skapat en perfekt miljö för exempelvis svamp. Detta kan bland annat vara på benen eller i armhålorna.

Kläder som tar lång tid att torka kan även orsaka sjukdomar som influensa. Det är därför bra att man använder plagg av bomull med en klar färg, och som absorberar fukt och samtidigt torkar kroppssvett.

Till sist vill vi prata om skor, för dessa kan också orsaka besvär. Har man exempelvis högklackat kan det orsaka mycket problem med fötterna och ryggen. Också skor som är för stängda kan vara en grogrund för svamp eller orsaka smärta.

Den bästa typen av skor är sportskor, och när man är på jobbet bör man välja skor som inte trycker och som man kan lätt röra sig med.

Att tvätta kläder kan också göra dig sjuk

Det innebär inte att du inte ska tvätta kläderna, men tänk på följande saker. Enligt en studie från University of Arizona är det inte bra att blanda strumpor och underkläder i tvättmaskinen.

spray

Anledningen är att de har olika bakterier, och vissa av dem kan sprida sig till andra kläder. När man tvättar plaggen försvinner många av dessa bakterier, men inte alla. Bakterier som salmonella och E. coli kan överleva i tvättmaskinen, speciellt om du tvättar i kallt eller ljummet vatten.

Samtidigt kan pulvertvättmedel och sköljmedel orsaka klåda och eksem i underlivet. Några tips för att du inte ska bli sjuk av dina kläder genom tvätten:

  • Använd varmt vatten när du tvättar
  • Tvätta underkläderna separat
  • Tvätta händerna efter att du har rört smutstvätt

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.