14 livsmedel som kan rensa levern på tungmetaller
Tungmetaller. Varför är det så viktigt att rensa levern på tungmetaller? För att de är giftiga för kroppen: skadliga ämnen som skadar våra celler och gör oss sjuka. De flesta av dem samlas vanligtvis i levern och orsakar över tid allvarliga hälsoproblem.
En av vägarna från vilken människan kan få i sig bly är genom att dricka kranvatten som kontaminerats av blyrör. Denna risk är lägre i Sverige än i andra länder, eftersom man i Sverige börjat byta ut vattenledningar som innehåller denna skadliga metall.
Därför är det viktigt att veta hur vi på ett tillräckligt sätt kan avgifta vår lever för att eliminera dessa tungmetaller som är kapabla att skada detta organ såväl som hjärnan, njurarna, tarmarna och det immunologiska systemet. Så vad sägs om att börja använda dessa enkla förslag redan idag?
1. Vikten av att rensa levern på tungmetaller
Tungmetaller klassificeras som antingen organiska eller oorganiska. De organiska kommer från vissa läkemedel, men var försiktig eftersom dessa skadliga ämnen även finns i produkter som alkohol och tobak. Du bör undvika dessa vanor för din hälsas och ditt välmåendes skull.
Och vilka av tungmetallerna har en oorganisk källa? De så kallade oorganiska gifterna är de vi får i oss genom livsmedlen vi äter och även genom föroreningar. Om du arbetar i en kemisk industri eller där tungmetaller hanteras kan detta vara en orsak till att din hälsa tar skada.
Förr eller senare drabbas vi av sjukdomar om vi inte korrekt eliminerar dessa ansamlade gifter från våra kroppar. Och vet du var dessa tungmetaller finns? I lymfsystemet och framförallt i levern. Det är en hälsorisk.
2. Vilka är de tungmetaller som oftast ansamlas?
Detta kommer säkerligen att överraska dig. Trots våra försök att föra en hälsosam livsstil får vi ändå i oss gifter på många sätt. Storstadsföroreningar, vattnet vi dricker eller kemikalierna som finns i många livsmedel är vanliga källor som kan göra oss sjuka. Nedan följer en liten lista över möjliga källor:
- Arsenik: Denna substans är mycket skadlig för kroppen. Vet du var man ofta hittar den? I kranvatten. Problemet kommer från användningen av bekämpningsmedel och naturlig filtrering. Detta är ett allvarligt problem. Vi kommer i kontakt med andra kontamineringskällor genom att arbeta i miljöer som innehåller denna typ av substans.
- Bly: Detta kan vi få i oss genom bekämpningsmedel som finns i vissa livsmedel, till exempel grönsaker, och även genom vattenledningar.
- Kvicksilver: Vet du hur vi får i oss kvicksilver? Genom kontaminerad fisk och skaldjur.
- Kadmium: Kadmium finns i många gödningsmedel för jordbruk. Utan att inse det konsumerar vi detta dagligen genom att vi äter frukt och grönsaker som innehåller denna skadliga tungmetall. Trots att det inte finns anledning att oroa sig för mycket eftersom halterna är relativt låga, kan det vara farligt i det långa loppet. Därmed vikten av att veta hur du avgiftar kroppen.
14 livsmedel som hjälper till att rensa levern på tungmetaller
1. Vitlök
Börja varje dag med att äta vitlök på tom mage. Ta bara en tvättad och skalad vitlöksklyfta och dela den i tre små bitar som du sväljer ner med vatten. Oroa dig inte över den starka lukten. Efteråt kan du dricka lite citronsaft för att få bort vitlökslukten. Att starta dagen med att äta vitlök på tom mage är otvivelaktigt ett utmärkt sätt att rensa levern på tungmetaller.
2. Maskros
Vad sägs om ett hälsosamt te eller avkok på maskros efter lunchen? Detta är en av de bästa växterna för att avgifta kroppen.
3. Kronärtskocksvatten
Du bör använda denna kur två gånger per vecka. För att göra den tar du två kronärtskockor och kokar dem i en liter vatten. När de är mjuka tar du upp dem från vattnet. Du kan dricka detta avkok under hela dagen. Ett förslag är att lägga till lite citron för att göra det ännu effektivare!
4. Chlorella pyrenoidosa
Denna alg är fantastisk för att rensa levern på tungmetaller. Var hittar du det? I hälsokostbutiker.
5. Klorofyll
Klorofyll kan enkelt hittas i hälsokostbutiker. Detta är utmärkt för att ta hand om levern, avgifta den och stärka det immunologiska systemet.
6. Koriander
Från och med nu får du inte glömma att lägga några korianderblad i dina sallader och soppor. Av vilken anledning? För att de hjälper immunförsvaret och eliminerar kvicksilver, aluminium och bly från kroppen.
7. Grapefrukt- och apelsinjuice
Detta är en utmärkt kombination av vitamin C som hjälper dig med avgiftningen. Du kan dricka den varje morgon.
8. Havregryn
Ett annat ypperligt val för frukosten. Havregryn är rikt på zink och selen – två mineraler som hjälper dig att ta hand om ditt immunförsvar och hjälper till att rensa levern på tungmetaller.
9. Fullkornsris
Ytterligare ett spannmål rikt på zink som hjälper till att ta hand om din hälsa. Det är utsökt och ett fantastiskt hjälpmedel för avgiftning.
10. Persikor
Denna saftiga, goda och lockande frukt är en naturlig skattgömma av vitaminer och mineraler som är perfekt för att hjälpa till att eliminera tungmetaller.
11. Broccoli
Du bör känna till att broccoli är en av de bästa grönsakerna för att avgifta levern. Det är dock viktigt att köpa ekologisk broccoli som odlats utan bekämpningsmedel.
12. Rå spenat
Spenat är väldigt rik på klorofyll. Om du äter den rå kommer du få ännu större effekter av dess fantastiska egenskaper.
13. Paranötter
Dessa är utsökta! De är dessutom rika på zink och selen, vilket är perfekt för att eliminera tungmetaller.
14. Lök
Har du ätit någon lök idag? Du kanske lade till lite grann i din sallad? Kom ihåg att de är rika på svavel – ett fantastiskt hjälpmedel för att neutralisera tungmetaller som aluminium.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gobierno de La Rioja. (n.d.). Metales pesado y salud. Gobierno de la Rioja https://www.larioja.org/medio-ambiente/es/calidad-aire-cambio-climatico/calidad-aire/red-biomonitarizacion-metales-pesados-rioja/salud-metales-pesados
- Fernández-Fernández, F. J., González-González, C., Ameneiros-Lago, E., Martínez-Debén, F. S., Pía, G., & Sesma, P. (2002, March). Intoxicación crónica por plomo. In Anales de Medicina Interna (Vol. 19, No. 3, pp. 36-38). Arán Ediciones, SL. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0212-71992002000300006&script=sci_arttext&tlng=en
- OCU. (2019). Mercurio y pescado: recomendaciones de consumo. Organización de Consumidores y Usuarios https://www.ocu.org/alimentacion/alimentos/noticias/mercurio-en-pescado-un-problema-serio522454#
- Rodríquez-Serrano, M., Martínez-de la Casa, N., Romero-Puertas, M. C., Del Río, L. A., & Sandalio, L. M. (2008). Toxicidad del cadmio en plantas. Revista Ecosistemas, 17(3). https://www.revistaecosistemas.net/index.php/ecosistemas/article/view/409
- Ezeala, C. C., Nweke, I. N., Unekwe, P. C., El-Safty, I. A., & Nwaegerue, E. (2009). Fresh garlic extract protects the liver against acetaminophen-induced toxicity. The Internet Journal of Nutrition and Wellness, 7(1). http://ispub.com/IJNW/7/1/12515
- Susnik, F. (1982). The present state of knowledge about the medicinal plant Taraxacum officinale Weber. Med Razgl, 21, 323-328.
- Ayán, N. L. Las virtudes de la alcachofa: De la huerta. https://www.fitoterapia.net/archivos/201306/alcachofera.pdf
- Lanfer-Marquez, U. M., Barros, R. M., & Sinnecker, P. (2005). Antioxidant activity of chlorophylls and their derivatives. Food Research International, 38(8-9), 885-891. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996905000918
- Abascal, K., & Yarnell, E. (2012). Cilantro—Culinary Herb or Miracle Medicinal Plant?. Alternative and Complementary Therapies, 18(5), 259-264. https://www.liebertpub.com/doi/pdf/10.1089/act.2012.18507
- Fernández-León, M., Fernández-León, A., Lozano, M., Ayuso, M., GONZÁLEZ, J., & González-Gómez, D. (2011). Antioxidantes naturales y capacidad antioxidante en Brassicas. Actas de Horticultura, 58, 191-194. http://www.sech.info/ACTAS/Acta%20nº%2058.%20XII%20Jornadas%20del%20Grupo%20de%20Horticultura/Cap%C3%ADtulo%204.%20Calidad%20y%20postcosecha/Antioxidantes%20naturales%20y%20capacidad%20antioxidante%20en%20Brassicas.pdf