11 nyttiga livsmedel som liknar kroppsdelar

Visste du att en avokado är formad som en mänsklig livmoder och tar nio månader att mogna? Samma tidsperiod som en graviditet.
11 nyttiga livsmedel som liknar kroppsdelar
Raquel Aldana

Skriven och verifierad av psykologen Raquel Aldana.

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Har du någonsin undrat varför vissa nyttiga livsmedel liknar kroppsdelar? Och varför de är speciellt fördelaktiga för just dessa organ och inte andra? Är detta sammanträffande överraskande? Faktumet att naturen är väldigt vis känner vi alla till, men att den talar till oss på ett sådant tydligt sätt är chockerande.

Man brukar säga att Moder Jord inte gör något slumpmässigt eller utan anledning – allt har ett syfte, även om vi kanske inte ser det. Vi vill dela med oss av en lista på 11 livsmedel som liknar våra organ, såväl som de fördelar de har för kroppen.

“Att studera och tänka på naturen är mat för hjärta och själ.”

Cicero

Nyttiga livsmedel och kroppsliga organ

1. Morötter och ögonen

Morötter är redan ett viktigt livsmedel för hälsan, framförallt synen, tack vare sitt höga innehåll av betakaroten. De innehåller även stora mängder vitamin A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E, K och kolin, såväl som mineraler, såsom kalium, magnesium, järn, kalcium och fosfor, vilket gör morötter till ett av de bästa livsmedlen du kan äta.

Dessa näringsämnen är framförallt viktiga för din syn. Du skulle till exempel drabbas av nattblindhet om din kropp inte hade tillräckligt med vitamin A. Vidare kan morötter förebygga gråstarr och åldersrelaterad maculadegeneration.

Om du skär en morot på bredden kan du se hur dess inre påminner om en siluett av ett mänskligt öga. Linjerna ser ut som pupillen och iris. Du kan äta så mycket morötter du vill. Trots att du får fram morötters sötma om du kokar dem får det dem även att tappa sina antioxiderande egenskaper, som är fördelaktiga för synen.

Morötter är mestadels kolhydrater och en källa till kostfibrer som inte innehåller mättade fetter eller kolesterol. Vidare är de låga på kalorier (40 kalorier per 100 g), vilket gör dem perfekta för viktnedgång.

2. Jordgubbar och tänderna

Som du kan se i bilden nedan är tandprofilen och jordgubbars inre väldigt lika. Utöver att vara en naturlig tandblekare främjar jordgubbar även starka, friska tänder samt tandköttet och munhålans hälsa rent generellt.

Jordgubbe i snitt

3. Ingefära och magen

Ett annat livsmedel på toppen av listan över hälsosam mat är ingefära, som har använts i orientalisk medicin i sekel för att lugna magen. Om du tittar närmare på den kan du se att denna rot har en form som liknar magen.

Ingefära

4. Tomat och hjärtat

Om du tittar på en tomat som skurits på hälften kan du se att den har olika kammare som innehåller frön. Denna distribution är väldigt lik den vi ser i hjärtat. Tomater är ett av de nyttigaste livsmedlen som finns. De är rika på lykopen – ett grönsakspigment som skyddar mot hjärtsjukdomar och motverkar de negativa effekterna från kolesterol.

Intressant nog finns det andra livsmedel som inte har den karaktäristiskt röda färgen men ändå innehåller lykopen, såsom bönor och persilja.

Tomat

5. Bönor och njurarna

De fysiska likheterna mellan bönor och njurarna är mer än uppenbara. Detta livsmedel har en kraftfullt rensande effekt på detta organ. I traditionell kinesisk medicin används de ofta för att förbättra och stärka njurfunktionen.

Kidneybönor och njure

6. Apelsiner och mjölkkörtlarna

Apelsiner, citroner, lime och grapefrukt liknar alla mänskliga bröst på ett extraordinärt sätt. Dessa nyttiga livsmedel kommer med egenskaper som främjar naturligt lymfdränage i mjölkkörtlarna och hämmar utvecklingen av cancerceller i brösten.

Apelsin

7. Fikon och könsorgan

Fikon ökar sexlusten och fertiliteten hos båda könen. Vidare innehåller denna frukt stora kvantiteter vitamin B6, som ansvarar för utsöndring av serotonin – lyckohormonet.

Fikon

8. Nötter och hjärnan

Nötter är det perfekta livsmedlet för hjärnan tack vare sitt höga innehåll av omega 3-, omega 6- och omega 9-fettsyror. Vad som verkligen är fantastiskt är att vecken, rynkorna och till och med formen på valnötsskalet är identiska med den cerebrala distributionen hos människor.

Nötter maximerar utvecklingen av signalsubstanserna och hjälper till att bibehålla den kemiska balansen i hjärnan. Det finns studier som stödjer det faktum att regelbunden konsumtion av nötter hjälper till att bekämpa sjukdomar såsom depression och demens.

Nötter

9. Avokado och livmodern

Som du kan se liknar formen hos en avokado den hos kvinnans livmoder. Utöver de många fördelar som detta nyttiga livsmedel tillhandahåller kommer här några intressanta fakta:

  • Avokado innehåller folsyra – en substans som främjar graviditet
  • Folsyra minskar risken för cervixdysplasien precancerös sjukdom
  • Ett annat intressant faktum är att avokadon tar nio månader på sig att mogna från det att trädet blommar – lika länge som det tar för en bebis att utvecklas i livmodern.
Avokado

10. Selleri och benen

Selleri, med sitt benliknande utseende, gagnar otroligt nog benens styrka. Underarmsbenet och armbågsbenet i armen liknar långa, smala selleristjälkar.

Detta livsmedel innehåller höga koncentrationer av kisel, som är fundamentalt för starkare benstruktur. Vidare är det rikt på kalcium – ytterligare ett ämne som är viktigt för benen. Deras stora likheter går dock ännu längre: både ben och selleri består till 23% av natrium.

Selleri

11. Bananer och händerna

Det är välkänt att bananer är rika på kalcium, vilket är nödvändigt för friska leder såväl som för att undvika led- och muskeldegeneration. Även om människan påverkat deras nuvarande form något påminner bananer verkligen om händer och fingrar.

Bananer

Naturen är verkligen fantastisk och skickar meddelanden till oss genom likheternas språk – ett språk som vi bara nyligen har börjat förstå. Ta del av dessa nyttiga livsmedel regelbundet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rocha F., Yumi Sugahara L., Leimann FV., De Oliveira SM., et al., Nanodispersions of beta carotene: effects on antioxidant enzymes and cytotoxic propertires. Food Funct, 2018. 9 (7): 3698-3706.
  • Haniadka R., Saldanha E., Sunita V., Palatty PL., et al., A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingibeer officinale Roscoe). Food Funct, 2013. 4 (6): 845-55.
  • Costa Rodrigues J., Pinho O., Monteiro PRR., Can lycopene be considered an effective protection against cardiovascular disease? Food Chem, 2018. 245: 1148-1153.
  • Mesripour A., Hajhashemi V., Kuchak A., Effect of concomitant administration of three different antidepressants with vitamin B6 on depression and obsessive compulsive disorder in mice models. Res Pharm Sci, 2017. 12 (1): 46-52.
  • Deacon G., Kettle C., Hayes D., Dennis C., Tucci J., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and the treatment of depression. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (1): 212-223.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.