Livsmedel som du aldrig bör förvara i kylskåpet
I allmänhet brukar de flesta ställa alla sina livsmedelsprodukter i kylskåpet. Detta är ett allvarligt misstag. Det finns livsmedel du bör undvika att förvara i kylskåpet eftersom inte alla produkter är gjorda för att klara kylan och betingelserna i ett kylskåp. Ibland kan kylan till och med påskynda deras nedbrytning eller förändra smaken.
Det är sant att många produkter kräver kylning och detta kan även göra att de håller längre, men som konsumenter bör vi också veta vilka typer av livsmedel som inte trivs bra i kylskåpet och som förlorar sina egenskaper i låga temperaturer. Nedan ger vi dig en lista över livsmedel som du aldrig bör förvara i kylskåpet, inte av någon anledning.
Livsmedel som du inte bör förvara i kylskåpet
Tomater
Tomater förlorar sin smak i kylskåpet och det kan göra dem mer intetsägande. Deras struktur förändras eftersom kylan bryter ner deras inre membran gör dem mjöliga, och låga temperaturer hindrar dem också från att mogna.
Potatis
Potatis är ett livsmedel man inte bör förvara i kylskåpet eftersom de påverkas negativt av låga temperaturer, vilket gör att stärkelsen omvandlas till socker och att även smaken förändras. Vi rekommenderar att lägga dem i papperspåsar, eftersom de kommer hålla längre då.
Bröd
Detta är ett av de livsmedel som många av oss har vanan att förvara i kylskåpet och det är ett stort misstag. Bröd åldras snabbare vid låga temperaturer och förlorar sin smak. Vi rekommenderar att lägga bröd på en sval och torr plats eller så kan du också skära det i skivor och lägga i frysen för att äta senare.
Tropisk frukt
Kylan gynnar inte alls tropiska frukter, eftersom de kommer från ett varmt klimat och är vana vid värmen. Frukter som ananas, vattenmelon, persikor, avokado, bananer mm, bör aldrig förvaras i kylskåpet eftersom detta påskyndar deras nedbrytning.
Lök och vitlök
Lök och vitlök hårdnar och förlorar sina egenskaper när de utsätts för låga temperaturer. Vi rekommenderar att i stället för att förvara dem i kylskåpet, förvara dem på en mörk, sval och torr plats, helst i en tygpåse.
Torra ostar
Det är vanligt att förvara ost i kylskåpet, eftersom många tror att den håller sig bättre där. Beroende på vilken typ av ost det är kan dock kylskåpet vara fel plats och kan förändra dess smak och göra den mer intetsägande. Torra ostar som parmesan eller liknande kräver inte kylning och de kan förlora sin smak. Som ett alternativ kan du förvara den i rumstemperatur i en hermetiskt tillsluten behållare.
Meloner och persikor
Under 10 grader förlorar de sin smak och några av sina egenskaper. Det är bäst att förvara dem i rumstemperatur.
Honung
Att förvara honung vid låg temperatur är ett allvarligt misstag. Tack vare dess komponenter och pH håller sig honung länge och väl i rumstemperatur. När man förvarar honung i kylskåpet börjar den ofta bilda kristaller och den förlorar många av sina egenskaper.
Olivolja
När olivolja förvaras i kylskåpet tjocknar och hårdnar den. Den får samma konsistens som smör och förlorar också sin smak. Det är bäst att förvara den på en sval, mörk plats.
Choklad
När choklad ligger kallt i kylskåpet under en längre tid bildas ett vitt lager som också gör att dess smak förändras. Det är bäst att förvara den vid rumstemperatur och på en mörk plats. Du bör också hålla den borta från höga temperaturer.
Kaffe
När kaffe förvaras i kylskåpet genomgår det en förändring liknande den i choklad. Det skapar ett skikt som ändrar dess smak och det förlorar också sin goda lukt.
Spannmål, pasta, mjöl och socker
Dessa typer av livsmedel bör vi alltid förvara vid rumstemperatur. De förlorar sina egenskaper, vitaminer, smak och konsistens i låga temperaturer.
Skinka
Det finns olika typer av skinka som förlorar sin “speciella” smak, den som kännetecknar dem, när vi förvarar dem kallt. Trots att de liknar pålägg, vilka vi däremot bör förvara i kylskåpet, är dessa avsedda att förvaras vid rumstemperatur.
Basilika
Basilika bör du inte kyla eftersom de låga temperaturerna snabbt torkar ut den och påskyndar nedbrytningsprocessen. Utöver detta har den tendensen att också dra åt sig lukten från andra livsmedel i kylskåpet, så det kan vara bättre om du förvarar den i ett glas vatten.
Vi hoppas att du fått några goda tips av detta inlägg om livsmedel som du aldrig bör förvara i kylskåpet!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Andress, E. (2018). Resources for Home Preserving Tomatoes. National center for home food. https://nchfp.uga.edu/tips/summer/home_preserv_tomatoes.html
- Carceller, R. (2019). Por qué nunca deberías guardar el chocolate en la nevera. La Vanguardia. https://www.lavanguardia.com/comer/materia-prima/20190220/46576619670/chocolate-nevera-conservar.html
- Cómo almacenar los alimentos de manera segura en casa. (s/f). Eufic.org. Recuperado el 27 de octubre de 2023, de https://www.eufic.org/es/seguridad-alimentaria/articulo/safe-food-storage-at-home/
- David, Adriana & NAGHIU, Alexandru & Catunescu, Giorgiana & DAVID, Oana & OLAR, Daiana. (2012). The Influence of Storage Temperature on the Bread Quality. Bulletin UASVM Agriculture. 69. 1843-5386. 10.15835/buasvmcn-agr:8768.
Julson, E., MS, RDN, & CLT. (2020). What’s the Best Way to Store Potatoes?. Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/how-to-store-potatoes - Munuera, O. L. (2022). Si guardas la sandía o el melón así, tienes que dejar de hacerlo (por tu salud). Diario Córdoba. https://www.diariocordoba.com/salud/2022/08/10/guardas-sandia-o-melon-tienes-dejar-hacerlo-salud-dv-73358428.html
- Nourian, F., Ramaswamy, H. S., & Kushalappa, A. C. (2003). Kinetics of quality change associated with potatoes stored at different temperatures. Lebensmittel-Wissenschaft Und Technologie [Food Science and Technology], 36(1), 49–65. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0023643802001743
- Pekmez, Hatice. (2016). Cereal Storage Techniques: A Review. Journal of Agricultural Science and Technology B. 6. 10.17265/2161-6264/2016.02.001.