10 effektiva huskurer för blåmärken

Äppelcidervinäger främjar god cirkulation. Använd lätt massage för att applicera den på området med blåmärket för att frigöra blodet som fångats under huden.
10 effektiva huskurer för blåmärken

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Blåmärken, även kallade hematom, bildas när blod ansamlas under hudens yta. De dyker vanligtvis upp efter ett slag eller liknande träff mot kroppen. Vi har alla upplevt dem, så vi vet hur smärtsamma och irriterande de kan vara. Det är därför vi i denna artikel ska vi visa dig 10 huskurer för blåmärken som är enkla, effektiva och naturliga.

Naturliga huskurer för blåmärken

1. Arnicarot

Arnica är en av de mest effektiva och populäraste produkterna som finns för alla typer av blåmärken. Det utgör ett effektivt komplement till antiinflammatoriska och smärtstillande medel. Den är effektiv eftersom den innehåller mycket gallsyra, koffeinsyra och klorogensyra.

2. Is

Is mot blåmärken

Is är ytterligare en av många populära huskurer för blåmärken och bulor. Is har faktiskt använts under lång tid och är effektiv eftersom kylan får blodkärlen under ytan att dra hop sig, vilket minskar inflammationen. Det gör även det drabbade området avdomnat och förebygger att blåmärket blir värre.

Det är viktigt att applicera is i en kompress så fort som möjligt efter att du fått blåmärket.

3. Salt

Salt är också ett bra alternativ för att bekämpa blåmärken. Applicera lite salt på det drabbade området så att den kan absorbera lymfvätskan som ansamlats upp under huden, vilket minskar inflammationen och smärtan.

4. Lök

Uppskuren lök

Lök är ytterligare ett alternativ. När du får ett blåmärke applicerar du ett lager lök på området. Samma beståndsdel som får våra ögon att vattnas när vi hackar denna grönsak hjälper även till att stimulera flödet av lymfvätska och förebygga att blod samlas under huden.

Du måste applicera löken så snart som möjligt efter att du blivit slagen av något.

5. Äppelcidervinäger

Häll lite äppelcidervinäger på en gasbinda och applicera på blåmärket med en varsam massage. Detta stimulerar cirkulationen nära hudytan, vilket får blodet som ansamlats att försvinna.

6. Aloe vera

Aloe vera

Aloe vera är välkänd för sina antiinflammatoriska egenskaper och används för alla typer av bulor och skador, framförallt brännsår. Applicera på regionen med blåmärken för att förhindra att de blir lila. Om du kyler gelen innan minskar den även smärta och inflammation.

7. Persilja

När ett blåmärke dyker upp bör du skära några kvistar persilja och applicera dem på det drabbade området. Persilja har smärtstillande och antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att minska smärtan. Persilja används även för att lindra svullnad i lederna.

8. Trollhassel

Trollhassel är en väldigt populär växt i Japan och Kina, med egenskaper som kan minska inflammation och lindra smärta efter ett slag. Av denna anledning bör du bereda ett te med bladen från denna växt och applicera vätskan på det drabbade området med en fuktad handduk.

9. Vitlök

Vitlök

Vitlök är också utmärkt för att läka blåmärken. Tack vare att det är en kraftfull antioxidant kan du applicera lite färsk vitlökssaft på blåmärket för att främja tillväxt av ny vävnad. Att äta vitlök är också mycket bra för hälsan.

10. Potatis.

Avslutningsvis innehåller potatis enzymet katalas, vilket främjar cellulär tillväxt och lindrar smärta samt inflammation. Lägg en liten bit potatis över blåmärket och låt den sitta i några minuter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.