10 sätt att enkelt kunna rena levern

Kronärtskocka är väldigt bra för att rena levern och minska mängden fettceller som kan försvåra kroppens funktioner.
10 sätt att enkelt kunna rena levern

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2019

Levern tar bort gifter, metaboliserar lipider, kolhydrater och protein samt lagrar viktiga vitaminer för kroppens inre balans. Som du kan se gör levern mycket för dig. Frågan är nu, vad gör du för att ta hand om din lever? Vilka vanor har du? Vad äter du för mat? Oroa dig inte. Idag ger vi dig tips på några små förändringar du kan göra i ditt vardagliga liv för att rena levern.

Avkok på cikoriarot

Cikaroriarot har sedan lång tid tillbaka använts för att rena levern. Dess huvudsakliga funktion är att rena blodet och hjälpa levern med sina funktioner.

Det är ett naturläkemedel som du kan använda jämte dina vanliga behandlingar. Du kan även använda det för att linda förstoppning och huvudvärk.

Perfekt att ta på morgonen eller efter dina huvudmåltider.

Kronärtskocka

Om det finns ett livsmedel som är speciellt bra för levern är det kronärtskocka. Om du exempelvis lider av fettlever är det bra att lägga till den i kosten.

Den hjälper dig att minska mängden fettceller och undvika levercirros.

Avkok på mynta och maskros

mynta

I tidskriften Global Healing Center förklaras det att levern är som ett filter i ett akvarium. Om det finns ett överskott av gifter så förgiftas fiskarna och blir sjuka.

Detsamma gäller med levern. Vi måste hjälpa den för att den ska hålla sig i bästa skick.

Ett sätt att göra det är att tillreda ett dagligt avkok på 5 g maskros och 5 g myntablad. Det tar bort gifter och underlättar matsmältningen.

Juice på rödbetor

Rödbetor är fulla av näringsämnen som gynnar levern och stärker den.

Du kan göra en smoothie 2 till 3 gånger per vecka. Blanda med ett glas vatten och en halv apelsin, och din kropp kommer att tacka dig.

Ät vitlök på morgonen

vitlök

Vitlök på morgonen tillsammans med ett glas vatten är bra för att rena levern från dag till dag. Denna naturliga antibiotika är rika på allicin och selen, två viktiga komponenter som stärker din lever.

Din lever älskar citroner

Levern behöver alltid en stor mängd C-vitamin.

Den kan inte producera eller syntetisera det själv. Det är en vitamin man måste få via kosten, och därför är det bra att man varje dag dricker citronjuice.

Droppa juicen i ett glas ljummet vatten. Det rekommenderas även att du en gång i veckan lägger i 3 g bikarbonat. Då får du en alkalisk huskur som är väldigt bra för levern.

Ett glas vitt te om dagen

kopp

Denna naturliga dryck är rik på antioxidanter. Du hittar teet i vanliga hälsokostbutiker.

Vitt te tar hand om levern och den allmänna hälsan så tveka inte att prova!

Mjölktistel – Leverns beskyddare

Mjölktistel förbättrar matsmältningen och motverkar att gifter ackumuleras i levern. Den främjar även produktionen av galla och optimerar dess grundläggande funktioner.

Du kan hitta mjölktistel i hälsobutiker eller apotek. Det säljs oftast som kapslar eller te.

Säg ja till gröna grönsaker

blad

Börja även äta mycket korsblommiga grönsaker som broccoli och grönkål. Det är också bra om du gör goda sallader med sådant som tar hand om levern, som exempelvis:

En bitter smak är ofta en tydlig ledtråd till att ett livsmedel är bra för levern, eftersom det tyder på att det innehåller fytonäringsämnen som hjälper till att rena kroppen från gifter.

Läs gärna: Varningstecken på att gifter samlas i din lever

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.