Så effektivt är vitlök för viktminskning

Om du önskar gå ner några kilon behöver du lära dig om vitlökens otroliga viktminskningskrafter. Du kommer bli förvånad!
Så effektivt är vitlök för viktminskning
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vitlök är väldigt omtyckt och populärt, och finns i praktiskt taget alla världens olika matkulturer och i alla kök. Men bortsett från den säreget delikata smaken, har den också vissa egenskaper som gör det perfekt att använda vitlök för viktminskning.

Det är inte alla som känner till dess otroliga potential, men denna lök är faktiskt utmärkt för dem som vill gå ner i vikt och samtidigt hjälpa kroppen hålla sig frisk. Vitlök gör allt från att hjälpa kroppen att minska på stressnivåerna till att läka bakterieinfektioner!

Medicinsk användning av vitlök

Vitlök används på många olika sätt inom naturmedicinen. Den kan användas som antibiotika, till att sänka blodtrycket och kolesterolet och för att reglera insulinet. Det har också använts för att behandla toxoplasmos, hjärtproblem, åderförkalkning, reumatism och komplikationer som följer på diabetes.

Lär dig om vitlökens otroliga viktminskningskrafter

I stora mängder är vitlök dock kontraproduktivt för personer med blödningsproblem eftersom det är verkar blodförtunnande. Det kan också orsaka irritation i magen. Men som vi nämnt så är det medicinska användningsområdet stort och rätt varierat. Följande är några andra hälsoproblem och -tillstånd som kan förbättras med hjälp av vitlök:

 • Tarminfektioner
 • Hemorrojder
 • Köldknölar, vårtor och förhårdnader
 • Oral herpes
 • Stress och sömnlöshet
 • Stroke och blodpropp
 • Gikt
 • Feber
 • Ödem
 • Anemi

Rå eller tillagad?

För att använda vitlök för viktminskning spelar det ingen roll om du äter den rå eller tillagad. När man mosar eller pressar vitlöken, släpps ämnet allicin ut, vilket verkar antibiotiskt och hypoglykemiskt och ger kroppen antioxidanter. När vitlöken tillagas, släpps ämnena adenosen och ajoen ut. Dessa element verkar antikoagulerande och kan också bidra till att minska kolesterolet.

När det gäller viktminskning kan vitlök hjälpa till på så vis att den förbättrar matsmältningen, eftersom det ökar kroppens utsöndring av magsyra. Det hjälper även till att stabilisera blodsockret, och hjälper kroppen att rensa sig från gifter och avlägsna överskottsvätskor.

Utöver detta, reglerar det kortisolproduktionen (stresshormonet) och hjälper till att hålla igång blodflödet. Dessa speciella egenskaper är grundläggande för alla som vill gå ner i vikt.

Vitlök för viktminskning: vad undersökningarna säger

Patricio Lopez, forskningschef vid Santanderuniversitetet och Universidad Complutense de Madrid, förklarar att vitlök har egenskaper som skyddar hjärtat. Således är att äta vitlök ett bra sätt att förebygga diabetes, hjärtinfarkt och hjärtsjukdomar.

I en undersökning ledd av Lopez studerades 47 personer: kvinnor med ett midjemått på minst 80 cm och män med ett midjemått på minst 90 cm.

Under en period på 4 månader fick den ena gruppen moget vitlöksextrakt och den andra gruppen fick placebo. Följande hittades i gruppen som fick vitlök:

 • Ökad nivå av hormonet adiponektin, vilket skyddar hjärtat.
 • Signifikant lägre kolesterolnivåer.
 • Snabbare viktminskning.

Vitlök stimulerar ämnesomsättningen

Så om du vill gå ner i vikt, bör vitlök vara din bästa vän. Först och främst kommer det att minska din aptit och få dig att känna dig mättare längre vilket hjälper dig att låta bli att äta för mycket.

Förutom det, och kanske ännu viktigare, kommer det även att öka ämnesomsättningen. Hur går detta till? Jo, vitlök gör så att nervsystemet producerar mer adrenalin. Detta leder till att kroppen börjar bränna mer kalorier, vilket så klart är väldigt användbart när man vill gå ner i vikt.

Så tar du del av vitlökens otroliga viktminskningskrafter

Så här gör du för att effektivt använda vitlök för viktminskning:

Blanda 1 tesked olivolja med 1 mosad färsk vitlöksklyfta. Ät detta varje morgon på fastande mage minst en halvtimme före frukost.

Ät vitlök till frukost

Ett annat alternativ: blanda 1 mosad färsk vitlöksklyfta med 1/2 tsk kanel och 2 ½ dl varmt vatten. Om du dricker denna blandning varje dag mellan måltiderna, kommer du snart att se förändringar i kroppen.

Som du har fått lära dig idag, är vitlök mycket kraftfull och perfekt för en hälsosam viktminskning. Och som om detta inte var nog, är det också bra för din kropp på många andra sätt.

Med detta sagt, ska man inte tro att vitlök är något mirakelmedel. Är du seriös med din viktminskning, bör du kombinera en nyttig och balanserad kost med motion och ta vitöken som ett tillskott till allt detta.

Om du skulle behöva mer hjälp och råd kring hur du kan gå ner i vikt på rätt sätt, kontakta en nutritionist eller annan kost- och hälsoexpert.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.