Blek eller vit avföring: orsaker och behandling
Din avföring kan variera i färg från brun till svart och till och med grön. Men vit avföring är inte normalt och kräver omedelbar uppmärksamhet. Din avföring kan tillhandahålla information om tillståndet i dina tarmar och matsmältningssystemet. En förändring i färgen kan vara en varning om en infektion eller annan sjukdom.
Blek eller vit avföring
När din avföring är vit eller blek till färgen är det en indikation på att du har problem med gallsystemet (bukspottkörteln, levern eller gallblåsan). Den bruna färgen hos din avföring kommer från gallsalterna som din lever utsöndrar.
Om avföringen är vit betyder det att du har en infektion i levern som saktar ned produktionen av galla, eller att du har en blockering i gallgångarna. Ditt matsmältningssystem kan även vara oförmöget att absorbera fetter korrekt.
Det är vanligt att uppleva vissa problem under sin livstid. Det sker förändringar som kan vara allt från enkla och temporära till alarmerande och livshotande. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på färg, konsistens och lukt hos din avföring.
Läs även: Magnesiumolja: 10 viktiga hälsofördelar
Orsaker till uppkomst av vit avföring
Om du inser att du har vit avföring kan orsaken vara något av följande:
1. Läkemedel
Konsumtionen av vissa läkemedel kan förändra färgen hos din avföring. Antibiotika är framförallt en vanlig bov, inklusive sådana som används för att behandla infektioner såsom tuberkulos eller tarmproblem som diarré. Antiinflammatoriska läkemedel och p-piller kan också orsaka vit avföring. Anabola steroider kan orsaka läkemedelsinducerad hepatit och utlösa produktion av vit avföring.
Dessa symptom kommer vanligtvis försvinna inom några veckor av att du slutat ta läkemedlet.
2. Hepatit
Detta är när din lever blir inflammerad och orsakas vanligtvis av ett virus, vilket resulterar i hepatit A, B eller C. Hepatit C är den farligaste och kan dessvärre leda till döden om den inte behandlas. Ett av symptomen för hepatit är blek eller vit avföring, vilket orsakas av levers oförmåga att fungera som den ska.
3. Alkoholhepatit
Denna sjukdom orsakas av för stor konsumtion av alkohol. Den utlöser en inflammation i levern, och hur snabbt den dyker upp beror på hur mycket alkohol du dricker. Symptom inkluderar trötthet, svullnad, leverkoma (leverencefalopati) och gulsot. Alkoholmässig eller viral hepatit kan resultera i cirros i levern.
4. Biliär cirros
Biliär cirros är en kronisk och oåterkallelig leversjukdom som inträffar när levercellerna förstörs. Det leder till irritation och inflammation i gallgångarna i levern. Flödet av galla avstannar, vilket åsamkar skada på levercellerna. Cirros är den ärrbildning som bildas som ett resultat av detta.
En av de många effekterna av cirros är att ens avföring blir vit.
5. Cancer
Vissa typer av cancer kan orsaka blek eller vi avföring tillsammans med trötthet. Cancer i bukspottkörteln, biliära tumörer och andra cancertyper som blockerar gallgångarna kommer få avföringen att bli ljusgul eller lerfärgad på grund av bristen på enzymer i bukspottkörteln.
Detta kan även resultera i trötthet eftersom din mat inte smälts helt och hållet och näringen inte absorberas, vilket leder till näringsbrist.
6. Gallsten
Gallsten är stelnat avfall i gallblåsan som till slut hindrar flödet av galla. Stenarna består av stelnat kolesterol eller bilirubin. När gallstenarna är väldigt stora kan de blockera gallgångarna, vilket får avföringen att bli blek. Om de inte försvinner med medicinering kan kirurgi krävas för att få bort dem.
7. Primär skleroserande kolangit
Primär skleroserande kolangit är en sjukdom där gallgångarna inflammeras eller ärrvävnad bildas i dem. Detta tillstånd orsakas av sämre gallflöde, vilket resulterar i brist på färg i avföringen. Denna sjukdom kan dock behandlas med medicinering eller kirurgi.
Diagnos och behandling av vit avföring
Uppkomsten av vit avföring är ett allvarligt tillstånd som måste diskuteras snabbt med en läkare för att tillhandahålla korrekt behandling när den väl identifierats. Du behöver följande tester för att få en korrekt diagnos:
- Blodprover för att fastslå om det finns någon anomali.
- En datortomografi för att generera en bild av insidan av kroppen.
- Endoskopisk retrograd kolangiopankreatografi – en speciell typ av magnetröntgen som fångar detaljerade bilder av det gallsystemet.
- Ultraljud av buken kommer beställas för att generera bilder av organen och verifiera att allt är på sin plats.
- Tester av leverfunktionen.
- Kirurgi för att identifiera defekter i gallgångarna.
När du behandlat orsaken till din vita avföring bör den återgå till sin normala färg. Om ditt problem dock inte kan läkas, kan förändringen vara permanent.
Vit avföring hos barn – orsaker och behandlingar
Det är alltid viktigt att vara medveten om dina barns tarmtömningar eftersom de kan hjälpa dig att identifiera hälsoproblem. Vit avföring eller diarré är vanligt hos barn, ibland på grund av att mjölk eller andra produkter inte är lämpliga för dem.
Du bör alltid vara medveten om orsakerna till vit avföring och vilka de lämpligaste behandlingarna är.
Orsaker till vit avföring hos barn
- Kvaliteten, kvantiteten och sammansättningen hos vad de äter.
- Konsumtion av kall mat.
- Dålig absorption av mat på grund av en parasit som skadar tarmarna.
- Hepatit, eftersom levern inte fungerar ordentligt för att producera galla.
Behandling av vit eller blek avföring hos barn
Det första du bör göra är att gå till läkaren, där ett avföringstest kan göras. Det viktigaste är att se till att barnet dricker gott om vätska för att undvika uttorkning. Det kommer behövas mycket vätska och mineralsalter. Ibland är det baciller som orsakar den vita avföringen, och då krävs antibiotisk behandling.
Ge aldrig ditt barn diarrémotverkande läkemedel med loperamid till ditt barn utan ett recept.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Almanza-Hurtado, A. J., Rodríguez-Yánez, T., Martínez-Ávila, M. C., Rodríguez-Blanco, J. D., & Imbeth-Acosta, P. L. (2021). Colangitis esclerosante primaria. Hepatología, 2(2), 325-340. https://revistahepatologia.org/index.php/hepa/article/view/38
- Artavia, A. L. E., León, M. V., & Webb, K. W. (2019). Colestasis intrahepática del embarazo. Revista Medica Sinergia, 4(6), 14-23. http://revistamedicasinergia.com/index.php/rms/article/view/196
- Carvajal, B. F. V., Iles, J. M. V., Pereira, M. G. R., & Rodriguez, L. J. V. (2021). Enfermedad de Caroli: revisión sistemática de la literatura. Revista colombiana de Gastroenterología, 36(2), 180-190. https://www.revistagastrocol.com/index.php/rcg/article/view/612
- García, D. S., Carbonell, M. J., Gracia, P. S., García, E. M., Juste, C. S., & Padilla, B. R. (2023). Fototerapia como tratamiento a la ictericia neonatal. Revista Sanitaria de Investigación, 4(1), 9. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8806627
- Miño Bernal, J., López Morales, E., Jazmín Sandíno, N., & Molano Franco, D. (2022). Cirrosis hepática o falla hepática crónica agudizada: definición y clasificación. Repertorio de Medicina y Cirugía, 31(2). https://openurl.ebsco.com/EPDB%3Agcd%3A12%3A2388108/detailv2?sid=ebsco%3Aplink%3Ascholar&id=ebsco%3Agcd%3A158237419&crl=c
- Paucar, A. T., Alvarado, A. T., & Coronel, G. M. (2022). Ictericia Neonatal a Nivel de América Latina. FACSalud UNEMI, 6(10), 76-84. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8920209
- Seoane, L. M., Salvador, J. O., Alba, A. B., & Fentes, D. P. (2024). Innovaciones tecnológicas en la litotricia de ondas de choque. Actas Urológicas Españolas, 48(1), 105-110. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0210480623001419
- Varela, C. Á., Cardona, J. L., de la Villa, J. V., & Guerrero, A. (2024). Colangiocarcinoma. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 14(9), 496-505. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304541224001173