Vilka är fördelarna med riskakor?
Alla gillar vi snacks, och riskakor är bland våra mest populära snacks. Denna popularitet kommer sig inte bara av deras smak och konsistens, utan också av de potentiella fördelarna som finns med riskakor. Beroende på vilken typ av ris som de är gjorda av och de övriga ingredienserna, kan de vara låga i kalorier, höga i fiber eller utformade för att hjälpa dig upprätthålla en hälsosam vikt.
Det finns varianter av rissnacks som är mer som en dessert, och fulla av enkla sockerarter och kolhydrater, och dessa är mindre fördelaktiga för hälsan. Men riskakor kan vara tillverkade av puffat råris, som fylls med luft under tryck och detta ökar dess volym. På detta sätt minskar det bidraget av kolhydrater och kalorier.
Fortsätt läsa för att lära dig mer om detta läckra mellanmål. Du kan äta av dessa snacks utan att känna ett uns av dåligt samvete!
Vad är riskakor?
Riskakor är en produkt av vegetabiliskt ursprung som är industriellt framställd och bearbetad. Men det finns också en hemgjord version som innebär att du har möjlighet att välja ingredienser för att få en hälsosammare produkt. Dessa kakor kan vara bakade på vitt ris eller råris.
Detta är ett mellanmål som man kan göra både sött och salt och dess huvudsakliga ingrediens är puffat ris. De har en rund form och är lätta och krispiga.
Man kan äta dem som tilltugg, aptitretare eller mellanmål, ensamma eller i kombination med andra ingredienser. De tillhör gruppen stärkelserika kolhydrater, eftersom detta är det mest rikliga näringsämnet i detta mellanmål.
Tack vare dess krispiga konsistens kan den också hjälpa till att lugna matångest. Efter som dessa kakor är gjorda på puffat ris har de en större volym än bröd. Luften i kakorna gör att portionerna blir större och kaloriintaget minskar. Med andra ord motsvarar ungefär 2 eller 3 riskakor en brödskiva.
Valet av råris som huvudingrediens gör kakorna nyttigare och ger mer fibrer. Låt oss nu ta en titt på dess näringsegenskaper.
Du kanske är intresserad av den här artikeln: Nyttig quinoarisotto med svamp, kyckling och purjolök
Riskakors näringsegenskaper
Näringsinnehållet kan variera beroende på typen av riskaka. Det är möjligt att hitta olika smaker och ingredienser, som cheddarost, karamellpopcorn, äppel och kanel samt choklad, bland andra.
För att analysera riskakors näringsvärde hänvisar vi här till rårisversionen. Enligt Food Data Central är näringsinnehållet i 2 kakor (18 gram) som följer:
- Kalorier: 69,7 kalorier
- Kolhydrater: 14, 7 g
- Socker: 0,15 g
- Protein: 1,48 g
- Fett: 0,5 g
- Fiber: 0,75 g
- Magnesium: 23,6 mg
- Zink: 0,54 mg
- Järn: 0,27 mg
- Niacin: 1,41 mg
- Mangan: 0,67 mg
- Folsyra: 3,78 µg
Det huvudsakliga näringsämnet i riskaka är kolhydrater, representerade av stärkelse, som ger nästan all energi i detta mellanmål. Många anser att det är olämpligt vid kaloribegränsade dieter. 2 riskakor på puffat ris ger dock bara 70 kalorier.
Fiberinnehållet är 0,75 gram, men kan öka lite om man äter kakorna med grönsaksbaserade pålägg, som tomater, aubergine, svamp, paprika eller kål.
Manganvärdet i riskakor är 0,67 milligram, vilket motsvarar 29% av det dagliga intaget för en genomsnittlig vuxen. Detta mineral är involverat i kollagenproduktion, benbildning och underhåll av immunförsvaret.
Niacin representerar 10 % av det rekommenderade dagliga intaget för vuxna. Detta vitamin, liksom andra i B-komplexet, deltar i metabolismen av kolhydrater som omvandlar dem till energi.
När det gäller kommersiella snacks är det viktigt att läsa på innehållsförteckningen på varje produkt, eftersom näringssammansättningen varierar enormt beroende på ingredienserna.
Fördelarna med riskakor
Vi ska nu gå in på fördelarna med riskakor gjorda på råris eftersom fiberinnehållet och andra föreningar som finns i spannmålets kli förbättrar dess effekter på god hälsa.
De är lättsmälta och glutenfria
Ris innehåller lättsmälta kolhydrater och väldigt få kolhydrater som kroppen har svårt att absorbera. De är också glutenfria, vilket gör råriskakor till ett hälsosamt val för personer med celiaki eller glutenintolerans.
Du kanske är intresserad av den här artikeln: Ät fem frukter och grönsaker om dagen och lev längre
Fördelarna med riskakor: De är en källa till antioxidanter
Råris innehåller fenolsyror, flavonoider, tokoferoler och selen som skyddar cellerna mot oxidativ skada från fria radikaler. Enligt en expertgrupp innehåller råris många fytokemikalier i klihöljet. Detta ger det inte bara en antioxidanteffekt, utan också hjärtskyddande, antidiabetiska och anti-fetma-effekter.
Riskakor kan användas för viktkontroll
Råriskakor ger 70 kalorier för 2 kakor. Detta gör dem bra för viktminskningsdieter. Om vi jämför dem med rågbröd, som ger kring 130 kalorier för 2 skivor, har de utan tvekan en plats i en kostplan för viktminskning.
Fördelarna med riskakor: De kan hjälpa till att reglera blodsockernivåerna
Det finns tillräckligt med bevis som positivt relaterar konsumtionen av kostfiber med förebyggande och kontroll av typ 2-diabetes. Närvaron av fibrer i riskakor kan reglera blodsockernivåerna vid diabetes. Av denna anledning är det bäst att äta råriskakor.
Fullkorn upprätthåller också tarmens hälsa genom att främja tillväxten av nyttiga och friska bakterier. Detta är fallet med laktobaciller och Bifidobacterium, som räknas som probiotika.
Hur man gör hemgjorda riskakor
Nu kommer vi att ge dig ett recept så att du kan baka de bästa råriskakorna och införliva ett nytt och hälsosamt recept i din repertoar.
Ingredienser:
- 1 nypa salt
- 2 dl vatten
- 2 äggvitor
- 70 gram råris
- 3 tsk sesamfrön
Så här gör du:
- Tvätta först råriset under rinnande vatten.
- Koka riset i 35-40 minuter eller tills det är mjukt och på gränsen till mosigt.
- Kyl till rumstemperatur. Tillsätt sesamfröna och blanda sedan med en sked.
- Vispa sedan äggvitorna i en skål.
- Gör en smet med riset blandat med sesamfröna och doppa det i skålen med äggvita.
- Forma kakorna till rundlar och platta till dem.
- Tillaga dem på något av dessa tre sätt: bryn dem i en stekpanna med olivolja eller grädda dem i ugnen eller i mikron. Om du använder det sistnämnda, tillsätt lite olivolja för att förhindra att de fastnar och värm i 5 minuter på varje sida. För att ugnsbaka, lägg på en plåt med vaxat papper och grädda i ugnen i 5 minuter vid 200 °C.
Kom ihåg att du kan göra riskakor med olika smaker, bara genom att tillsätta olika kryddor, som oregano, gurkmeja eller curry. Timjan passar exempelvis väldigt bra till råriskakor.
Vad ska man äta dem med?
Riskakor har en mild smak, så de är lämpliga för att framhäva både salta och söta smaker. Låt oss titta på några tillbehör till dessa läckra, knapriga kakor:
- Hummus toppad med spenat, tomat och gurka
- Vegansk pesto
- Mosad avokado med paprika och chili
- Mandel-, jordnöts- eller solrosfrösmör och kanske med lite hallonsylt på
- Smält mörk choklad toppad med skivade fikon
- Tofu- eller nötostar med basilika och skivade tomater
- Kokossmör med hackade nötter och mörk choklad
Alla andra tillbehör, veganska eller inte, som din kulinariska kreativitet kan komma på kommer att passa bra med dessa perfekta snacks. Till exempel kan en saftig svamp- eller paprikadipp bli en riktig smakupplevelse.
Riskakor i din kost
Riskakor går att variera i det oändliga både när man bakar dem och när det kommer till att äta dem. Fördelarna med dessa snacks är dock inte bara begränsade till det kulinariska.
När man tillagar dem med några utvalda ingredienser, som råris, ger de flera goda hälsofördelar. Av denna anledning är det vanligt att hitta dem som en del av kostplaner utformade för personer med typ 2-diabetes eller som vill gå ner i vikt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- National Institute of Health. NIH. Manganeso. Disponible en: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Manganese-DatosEnEspanol/
- U.S. Departament of Agriculture. USDA. Snacks, rice cakes, brown rice, plain, unsalted. Disponible en: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170250/nutrients
- National Institute of Health. NIH. Niacina. Disponible en: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Niacin-DatosEnEspanol/
- El arroz : alimento de millones / María Pinciroli ; Nora Raquel Ponzio ; Maité Salsamendi ; compilado por María Pinciroli y Nora Raquel Ponzio. – 1a ed. – Tandil: Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires, 2015. E-Book. Disponible en: http://www.faa.unicen.edu.ar/archivos/Arroz_Alimento_de_millones.pdf
- Ravichanthiran, K., Ma, Z. F., Zhang, H., Cao, Y., Wang, C. W., Muhammad, S., Aglago, E. K., Zhang, Y., Jin, Y., & Pan, B. (2018). Phytochemical Profile of Brown Rice and Its Nutrigenomic Implications. Antioxidants (Basel, Switzerland), 7(6), 71. https://doi.org/10.3390/antiox7060071
- Fundación Española de Nutrición. FEN. Pan integral. Disponible en: https://fen.org.es/MercadoAlimentosFEN/pdfs/panintegral.pdf
- Åberg, S., Mann, J., Neumann, S., Ross, A. B., & Reynolds, A. N. (2020). Whole-Grain Processing and Glycemic Control in Type 2 Diabetes: A Randomized Crossover Trial. Diabetes care, 43(8), 1717–1723. https://doi.org/10.2337/dc20-0263