Vikten av kosthållningen under graviditeten

Att äta en hälsosam kost under graviditeten tillfredsställer näringsbehovet hos både mamma och foster. Det handlar inte om att äta mer utan att välja mat som uppfyller kraven för detta skede.
Vikten av kosthållningen under graviditeten

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Kosthållningen under graviditeten är en avgörande faktor för att både mamma och barn ska ha god hälsa. En normal kost räcker inte för att tillgodose behoven under graviditeten, och en brist på eller ett överskott på mat kan leda till många problem.

Även om det finns många myter kring detta, är verkligheten att kosthållningen under graviditeten är en av de grundläggande pelarna för att:

  • Tillgodose fostrets näringsbehov
  • Uppfylla fostrets krav
  • Bröstmjölksyntes under graviditeten

Det är inte nödvändigt att äta för två, som man ibland hör. Istället måste du fatta bra beslut om mängden och kvaliteten på de näringsämnen du äter. Kosthållningen under graviditeten bör reflektera den nya biologiska balansen som uppstår på grund av att den gravida kvinnan skapar ett nytt liv.

Vikten av kosthållningen under graviditeten

kosthållningen under graviditeten: gravid kvinna vid kylskåp
Kosthållningen under graviditeten är relaterad till barnets hälsa, både i livmodern och efter födseln. Dålig näring i detta skede kan bland annat leda till för tidig födsel eller låg födelsevikt.

God näring har inte bara betydelse för en korrekt fosterutveckling, utan det påverkar också moderkakans kvalitet och egenskaper. Det låter dig också upprätthålla en god energinivå både under och efter födseln. Den har även påverkan på bröstmjölkproduktionen och förhindrar anemi.

Samtidigt är fetma hos modern förknippat med en ökad risk för att utveckla högt blodtryck, leversjukdomar eller graviditetsdiabetes, och det ökar även risken för kejsarsnitt. Barn till överviktiga mödrar är mer benägna att ha för hög födelsevikt (hög prenatal tillväxt) och att drabbas av kroniska icke-smittsamma sjukdomar (NCD).

Situationen skiljer sig från kvinna till kvinna. Det är därför viktigt att den blivande modern konsulterar sin läkare om sina specifika näringsbehov. Helst bör den föreskrivna kosten passa de preferenser och livsmedel som finns tillgängliga i båda fallen.

Du kanske är intresserad av att läsa: Listeria under graviditet – vad du bör känna till

Viktiga näringsämnen

kosthållningen under graviditeten

I allmänhet bör kosthållningen under graviditeten uppfylla dessa villkor:

Således är de väsentliga näringsämnena:

  • Kolhydrater. De tillhandahåller i princip energi. De finns i livsmedel som ris, pasta, fullkorn, baljväxter, potatis och frukt.
  • Protein. De har ett stort inflytande på barnets utveckling och födelsevikt. De främjar också tillväxten av mammans organ, bland annat livmodern och brösten. Läkare rekommenderar att man äter 80 gram protein om dagen under graviditetens första trimester, sedan 100 gram fram till födseln och 120 gram under amningen.
  • Fett. Nyttiga fetter skyddar kroppen, transporterar vitaminer, bidrar till bildandet av hormoner och de är även en energikälla. I detta sammanhang rekommenderar man att kvinnan äter till största delen omättat fett, och bara små mängder mättat fett.

Andra viktiga näringsämnen för kosthållningen under graviditeten

Förutom viktiga näringsämnen är andra livsmedel också viktiga under graviditeten och de står för många nödvändiga mineraler och vitaminer. De är som följer:

  • Kalcium. Gravida kvinnor bör få i sig minst 120 gram kalcium per dag. Fyra portioner av livsmedel som mjölk, yoghurt, ost eller keso om dagen räcker för att tillgodose dessa behov. Dessutom finns kalcium också i fullkorn, baljväxter och gröna grönsaker.
  • Järn. Det är inte så nödvändigt under graviditetens första trimester, men efter det är det viktigt att se till att få i sig tillräckligt med järn. Gravida kvinnor bör ta ett tillskott dagligen för att förhindra anemi och låg födelsevikt. Din läkare kan se om du behöver ett tillskott.
  • Andra mineraler. Läkare rekommenderar att man äter mat som innehåller fosfor för att utveckla skelettet i fostret korrekt. De rekommenderar också kalium och zink för att skydda och främja utvecklingen av nervsystemet.
  • Vitaminer. Kosthållningen under graviditeten bör innehålla livsmedel som är rika på A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin och D-vitamin. Alla dessa vitaminer bidrar till utvecklingen av olika organ och funktioner i barnets kropp och upprätthåller den biologiska balansen hos modern.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mousa A., Naqash A., Lim S., Macronutrient and micronutrient intake during pregnancy: an overview of recent evidence. Nutrients, 2019.
  • Miles EA., Calder PC., Can early omega 3 fatty acid exposure reduce risk of childooh allergic disease? Nutrients, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.