5 effektiva sätt att öka järnnivåerna i blodet

Lider du av trötthet och svaghet? Du kanske har blodbrist. Ta en titt på följande tips för att höja järnnivåerna i blodet.
5 effektiva sätt att öka järnnivåerna i blodet

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

För att höja järnnivåerna i blodet ska du undvika vissa livsmedelskombinationer som gör det svårare för kroppen att absorbera järn. Du ska även äta fler kombinationer av matvaror som underlättar processen. Järn är ett spårämne som är viktigt för bildandet av hemoglobin och röda blodceller. Därför är korrekta järnnivåer i blodet så viktigt för kroppens resterande hälsa.

När järnnivåerna sjunker får vävnaderna inte tillräckligt med syre, vilket orsakar trötthet, svaghet och anemi. Om din läkare sagt att du lider av järnbrist ska du ta en titt på följande tips för att höja järnnivåerna i blodet.

1. Ät livsmedel som är rika på järn

Rött kött är järnrikt

För att hålla bra järnnivåer i blodet är det viktigt att följa en hälsosam, balanserad kost. Den största anledningen till låga järnnivåer är dåligt näringsintag. Eftersom järn är ett mineral kan du hitta det naturligt i många livsmedel, både från djur- och växtriket.

 • Järn från animaliska produkter är typen din kropp har lättare att absorbera. Den största källan är kött (speciellt rött kött).
 • Järn från växter absorberas långsamt, men är precis lika bra för dig. De bästa alternativen är baljväxter, gröna bladgrönsaker och nötter.

2. Öka intaget av vitamin C

För att järnet ska absorberas bra behöver det omvandlas till ferritin. Denna process sker med hjälp av magsafterna i kroppen, och dessa bör innehålla saltsyra och vitamin C. Därför måste du inkludera syrliga, C-vitaminrika livsmedel i din kost: citron, apelsin, broccoli och pepparfrukter till exempel.

Observera: även om vitamin C är viktigt för ditt immunförsvar och absorptionen av järn kan för mycket av det leda till brist på folsyra. Det är bäst att äta max två citrusfrukter per dag.

3. Järnblockerande livsmedel

Mjölk kan blockera järn

Precis som att det finns livsmedel som kan öka järnnivåerna i blodet finns det andra du ska försöka undvika:

 • Ägg: det fosvitin de innehåller hindrar kroppen från att absorbera växtbaserat järn.
 • Mjölk: kalciumet i mejeriprodukter stör järnupptaget från animaliska och växtbaserade produkter när man intar mer än 300 mg om dagen.
 • Te: oxalatet i det påverkar absorptionen av järn från växter. Det är inte rekommenderat att dricka te ihop med livsmedel som har mycket järn.
 • Choklad och kaffe: fenolföreningarna stör järnabsorptionen från växter.
 • Nötter: de fytater som finns i nötter och frön agerar som starka järnblockerare och kan minska absorptionen med 50-65%.

Om din läkare diagnostiserat dig med anemi eller järnbrist ska du undvika dessa i så stor utsträckning som möjligt.

4. Järntillskott

Om du är gravid är det rekommenderat att ta järntillskott för att täcka din kropps och din bebis energibehov. Järn är viktigt för barnets utveckling.

 • Beroende på varför dina järnnivåer är låga ska du tala med din läkare innan du börjar ta tillskott.
 • Tillskott är inte nödvändiga i alla fall, och alla tillskott är inte lämpliga för alla.

Om du har diagnostiserats med järnbrist och efter några månader upptäcker att du är gravid ska du berätta det för läkaren så att ett blodprov kan tas. De kan sedan berätta för dig om du måste göra några förändringar i din kost.

5. Undvik stora mängder kostfibrer

Undvik stora mängder kostfibrer

Kostfibrer har många viktiga jobb i kroppen, såsom att reglera matsmältning, minska kolesterolnivåerna i blodet samt skydda dig från kroniska sjukdomar. Även om det är bra för dig att äta kostfibrer kan det vara kontraproduktivt när du har lite järn i blodet.

 • Eftersom de är laxerande kommer järnet passera genom matsmältningssystemet snabbare.
 • Det innebär att mindre järn absorberas.

6. Sallad för att öka järnnivåerna i blodet

Även om dessa tips är ganska enkla kanske du inte vet var du ska börja för att höja järnnivåerna i blodet. I så fall kan du prova den här salladen och göra roliga modifikationer av den.

Ingredienser

 • 150 g rött kött
 • 100 g sköljd ruccola
 • 100 g sköljd babyspenat
 • 1 uppskuren grapefrukt utan skal eller kärnor
 • Salt och färskmalen peppar efter smak

Beredning

 • Krydda köttet och grilla det.
 • Skär det grillade köttet i mindre bitar.
 • I en skål kombinerar du kött, grönsaker och grapefrukt.
 • Krydda med lite salt och färskmalen peppar, och ät direkt.

Känner du till ett annat recept som är bra för att höja järnet? Hur tror du att dina järnnivåer ser ut?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.