Vid vilken ålder kan multipel skleros uppträda?

Multipel skleros är en sjukdom i nervsystemet. Den kan förekomma i alla åldrar, men är vanligare bland unga människor. Idag tittar vi närmare på vid vilken ålder multipel skleros kan uppträda.
Vid vilken ålder kan multipel skleros uppträda?

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2021

Multipel skleros är en av de vanligaste demyeliniserande sjukdomarna. Det här är sjukdomar i nervsystemet som tenderar att drabba unga vuxna. I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta om det, samt vid vilken ålder multipel skleros kan uppträda.

Vad är multipel skleros?

Multipel skleros är en neurologisk sjukdom. Med andra ord påverkar den nervsystemet. Främst skadar det myelin. Detta är ett ämne som täcker nervcellernas axoner och skyddar dem, vilket gör att överföringen av nervimpulser sker snabbare.

Om myelin påverkas, så påverkas all överföring av nervimpulser.

Specialister tror att denna sjukdom orsakas av en blandning av genetiska och miljömässiga faktorer. Därför kan du vara mer benägen att drabbas av detta tillstånd på grund av din genetik.

Det är också en autoimmun sjukdom. Detta innebär att det är den drabbade personens egna celler som angriper myelinet.

Eftersom det är en kronisk sjukdom finns det inget botemedel. En person med multipel skleros har för närvarande samma förväntade livslängd som en frisk person, men kommer alltid att leva med denna sjukdom.

Vid vilken ålder kan multipel skleros uppträda?

Liksom de flesta autoimmuna sjukdomar drabbar multipel skleros fler kvinnor än män. Den uppträder vanligtvis hos unga vuxna, särskilt i åldrarna mellan 20 och 40 år.

Även om det är vanligast att den uppstår i dessa åldrar kan den drabba vem som helst, inklusive barn och tonåringar och även senare i livet. Upp till 10% av alla med multipel skleros har sitt första sjukdomsskov före 18 års ålder.

Även om prognosen för detta tillstånd beror på flera faktorer, särskilt vilken form av sjukdomen som den enskilda patienten har, påverkar åldern då sjukdomen först uppträdde också utvecklingen. Med andra ord, personer som har sitt första skov senare i livet har en sämre prognos, och sjukdomen är vanligtvis mer aggressiv.

Du kanske är intresserad av: 14 varningstecken på multipel skleros

En sjukdom med olika former

Hur multipel skleros uppträder beror på hur sjukdomen utvecklas. Som exempel är här de olika formerna:

  • Skovvis förlöpande MS (Relapsing-Remitting MS, RRMS): Detta är den vanligaste formen. Sjukdomen manifesterar sig genom utbrott. När personen inte är i ett skov har han eller hon inga symptom.
  • Primär progressiv MS (Primary-Progressive MS, PPMS): I stället för att presentera utbrott i distinkta skov, så uppvisar personen symptom från början som utvecklas med tiden.
  • Progressiv skovvis MS (Progressive-Relapsing MS, PRMS): Detta är en kombination av de tidigare. I det har patienter symptom som uppstår och utvecklar sig från början. Det finns också utbrott där symptomen blir värre.
ålder multipel skleros: person i rullstol

Symptom och diagnos

Det finns olika symptom på denna sjukdom och de skiljer sig från person till person. Några av de vanligaste är:

  • Sensoriska symptom. Till exempel inkluderar detta förlust av förmågan att känna eller så känner personen avvikande känningar, som stickningar eller domningar, i vissa delar av kroppen
  • Synbesvär som är plötsliga eller sker gradvis
  • Svaghet i armar och ben, svårigheter att gå eller bristande koordination vid vissa rörelser

Diagnos av denna sjukdom är olika för varje enskild patient. Ytterligare tester kan också vara nödvändiga, som en cerebrospinalvätskeanalys, MR eller nervimpulstester.

Vad du bör komma ihåg om multipel skleros

Detta är en autoimmun sjukdom som drabbar nervsystemet. Som vi nämnde uppstår den vanligtvis för första gången hos unga vuxna i åldrarna mellan 20 och 40 år. Den är vanligare hos kvinnor, även om den kan drabba båda könen.

Det är en kronisk sjukdom som ännu inte har något botemedel. Det finns dock behandlingar för att förhindra att skov bryter ut samt bromsa sjukdomens progression. På så sätt blir symptomen inte värre.

Av denna anledning bör du kontakta din läkare om du lägger märke till några symptom eller är orolig. De kan bekräfta diagnosen och lägga upp en behandlingsplan för dig så snart som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.