Vi svarar på några vanliga frågor om p-piller

Även om p-piller är mycket vanligt idag finns det fortfarande många som har frågor om dem. Vilka är biverkningarna? När ska man sluta ta dem? Vi berättar mer om detta.
Vi svarar på några vanliga frågor om p-piller

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

P-piller är läkemedel som innehåller hormoner. I denna artikel ger vi svar på vanliga frågor om p-piller.

De mest kända p-pillren är kombinationspiller. De innehåller både östrogen och gestagen. Det finns dock många olika typer. Dessa två hormoner förhindrar att äggstockarna släpper ut ett ägg under menstruationscykeln. Denna process kallas ägglossning. För att göra detta kombineras naturliga hormonnivåer med hormoner från p-piller.

Gestagen gör så att sekretet förtjockas i livmoderhalsen. Det gör att det är svårare för spermier att komma in i livmodern. Även om användning av p-piller är vanligt idag, finns det fortfarande många frågor om dem. Därför vill vi idag svara på några av de vanligaste.

Vanliga frågor om p-piller

Vilka biverkningar kan man få av p-piller?

P-piller som regel är mycket säkra och det finns inte många biverkningar. Men som med alla mediciner kan de ha oönskade effekter. Några av de vanligaste är till exempel:

  • Förändringar i menstruationscykeln (frånvaro av menstruationscykler eller ytterligare blödning)
  • Migrän från effekten av östrogener
  • Sjukdomskänsla
  • Ömhet i brösten
  • Viktökning

Dessutom är det viktigt att nämna risken för blodproppar och hjärtinfarkt. En ökning av blodtryck och hjärtproblem kan också ske. Dessa är dock mycket sällsynta och händer bara i undantagsfall.

Vi svarar på vanliga frågor om p-piller

Vid vilken ålder ska jag sluta ta p-piller?

Många tror att det inte längre är säkert att ta p-piller efter 35 års ålder. Allt beror dock på din livsstil. Med det sagt kan kvinnor över 35 år som är aktiva, inte röker och följer en balanserad kost fortsätta att ta dessa piller utan att känna sig oroliga.

Men kvinnor som röker och inte har en hälsosam livsstil bör sluta ta dem runt denna ålder. Faktum är att dessa vanor kan orsaka biverkningar, förutom att de förvärras.

Du kanske också vill läsa detta: Allt du behöver veta om p-stavar som preventivmedel

Vad ska jag göra ifall jag vill bli gravid?

Den genomsnittliga tiden det tar för en kvinna att ha ägglossning efter att ha slutat med p-piller är ungefär två veckor. När du slutar ta p-piller och har ägglossning igen kan du försöka bli gravid.

Om detta händer under den första cykeln efter avslutad behandling är det normalt att du inte får en menstruation.

Hur fungerar p-piller för att förhindra graviditet?

Som vi nämnde förhindrar dessa piller befruktningsprocessen. Det vill säga de hindrar spermierna från att nå ägget och befrukta det. Detta gör de genom att blockera spermiens väg till livmodern, samt även genom att göra slemhinnan så tunn att ett ägg inte kan fastna vid den. På detta sätt kommer spermierna inte att kunna hitta ett ägg att befrukta.

En kvinna tar p-piller

Kan jag förhindra sexuellt överförbara sjukdomar med p-piller?

Detta är en mycket viktig fråga att klargöra. P-piller skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar. Det är bara effektivt för att förhindra graviditet, men förhindrar inget annat.

Därför är det fortfarande viktigt att använda kondom för att förhindra att dessa sjukdomar sprids. Om du dessutom använder kondom och p-piller är sannolikheten att bli gravid ännu lägre.

Du kanske också vill läsa denna artikel: Enkla & effektiva cellulitbehandlingar du kan göra hemma

Är det fel att ta p-piller under graviditet?

Det är bäst att sluta ta p-piller när du vet att du är gravid. Många människor tar dock p-piller utan att veta att de är gravida tills de märker att menstruationen inte kommer, och därför tar ett test.

Även om det inte finns mycket bevis för att hormonexponering orsakar problem för barnet, bör du sluta ta p-piller när du vet att du är gravid.

Sammanfattning kring vanliga frågor om p-piller

Vi uppmuntrar dig att prata med din apotekspersonal, läkare eller gynekolog om eventuella tvivel. Slutligen, kom ihåg att det alltid är bäst att använda kondom vid samlag, eftersom p-piller inte förhindrar sexuellt överförbara sjukdomar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dhont, M., & Verhaeghe, V. (2013). Hormonal anticonception anno 2013: a clinician’s view. Facts, Views & Vision in ObGyn.
  • østergaard, E. (1969). Oral Anticonception: Side Effects and Risks. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. https://doi.org/10.3109/00016346909156678
  • Herrera, S. T., Garza, E. A. G., Reyes, C. H., & Alvarado, D. A. (1992). GnRH-agonists in gynecology I. Ginecologia y Obstetricia de Mexico.
  • Hee, L., Kettner, L. O., & Vejtorp, M. (2013, February). Continuous use of oral contraceptives: An overview of effects and side-effects. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. https://doi.org/10.1111/aogs.12036
  • Oesterheld, J. R., Cozza, K., & Sandson, N. B. (2008). Oral contraceptives. Psychosomatics49(2), 168–175. https://doi.org/10.1176/appi.psy.49.2.168

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.