Vi skingrar några myter om HIV-överföring
Humant immunbristvirus (HIV) är en sjukdom som har kostat miljontals liv. Detta virus angriper värdens immunsystem och förhindrar att det gör sitt jobb ordentligt. Som ett resultat är smittade mer benägna att bli sjuka i en mängd olika sjukdomar, infektioner och komplikationer. Rädslan för att få denna sjukdom har gett upphov till många myter om HIV-överföring.
Fem myter om HIV-överföring
Humant immunbristvirus (HIV) är en av de mest studerade sjukdomarna i världen. Även om det fortfarande inte finns några tillgängliga botemedel har forskare gjort många framsteg inom detta område. Under åren har forskare upptäckt nya sätt att överföra viruset, men också innovativa sätt att undvika dessa.
Trots all forskning och alla framsteg som experterna har gjort finns det fortfarande en stor okunnighet om sjukdomen. Därför finns det ett flertal myter om HIV-överföring som människor tror är den absoluta sanningen. Vilka är de vanligaste?
Här är några av dem.
HIV kan smitta genom att vidröra en smittad person
Detta är en av de vanligaste myterna om sjukdomen och tyvärr en av dem som drabbar dem som lider mest. Faktum är att studier visar att mellan 57% och 77% av alla kvinnor med sjukdomen har upplevt någon form av diskriminering på grund av den.
Forskning har tydligt visat att det bara finns 5 mekanismer för överföring. Dessa är som följer:
- Sexuell kontakt utan kondom
- Från mor till barn
- Blodtransfusioner eller organtransplantationer
- Delad användning av nålar eller sprutor
- Biologisk risk på grund av arbetsolyckor
Viruset kan därför inte smitta genom att krama, röra vid eller dela personliga hygienartiklar med en smittad person. I själva verket kan du till och med kyssa någon med detta virus utan att det utgör någon risk, eftersom saliv inte är en bärare av viruset.
Den enda risken här är om det finns sår eller blödande tandkött i munnen. Om så är fallet bör du vara mycket försiktig.
2. HIV drabbar endast homosexuella
Det råder ingen tvekan om att detta är en av de mest seglivade myterna om HIV-överföring, eftersom människor för mer än 30 år sedan ansåg att det var en av de obestridliga sanningarna om denna sjukdom. När man först upptäckte viruset i början av 1980-talet var det hos homosexuella män.
Under åren har dock experter fastställt att både heterosexuella män och kvinnor också kan bli smittade av viruset. Man har även rapporterat att sexuell överföring på platser som Afrika, Karibien och Sydamerika är den vanligaste smittvägen mellan heterosexuella personer.
I Europa och USA är dock sexuell överföring vanligare bland homosexuella eller bisexuella män, men det är inte begränsat till denna grupp människor.
Läs också den här artikeln: Stamcellstransplantation kan eliminera HIV
3. Myter om HIV-överföring: Mödrar överför alltid viruset till sina barn
Påståendet att mödrar alltid kommer att överföra viruset till sina barn är en annan myt som har visat sig vara långlivad. Även om det är sant att man har sett överföring från mor till barn, är det också sant att det är möjligt att förhindra det.
Överföring från mor till barn är möjlig under fosterstadiet samt under den perinatala och postnatala fasen. Men mödrar kan förhindra det genom att använda en kombination av en hälsosam kost och antiretroviral behandling innan födseln. Faktum är att man har tagit fram flera tekniker för att reducera vertikal transmission till mindre än 1%.
Med alla dessa åtgärder kan barnet genomgå en säker förlossning och vara lika frisk som alla andra barn. Av detta följer att kvinnor kan, med adekvat kontroll, ha friska familjer, även om de är bärare av viruset.
4. Viruset kan inte smitta genom oralsex
Som vi redan har nämnt är saliv inte bärare av viruset. Många tror därför på myten att HIV inte kan smitta genom oralsex.
Detta är ett stort misstag!
Även om det är mindre troligt, är överföring via oralsex möjlig. Saliv innehåller inte viruset, men vaginala flytningar och sekret, sperma och försatsen har ett högt virusinnehåll. Överföring är därför möjlig under oralsex, särskilt om det finns sår i munhålan.
5. Myter om HIV-överföring: HIV kan smitta genom myggbett
Kan myggor smitta oss med HIV?
I dessa dagar överför flera myggarter, som Aedes aegypti, olika patogener. Sjukdomar som denguefeber och malaria kan smitta genom denna typ av överföring. Vissa människor tror därför att vi kan få HIV på detta sätt.
Myggor kan emellertid inte infektera oss med HIV. Även om de suger blod från en infekterad patient, kan viruset inte föröka sig och överleva inuti myggan.
Se till att du läser detta: Internationella blodgivardagen hjälper till att rädda liv
Information är viktig för att skingra myter om HIV-överföring
Framsteg inom HIV-forskning pågår fortfarande. Ändå finns det en del myter om sjukdomen som är vanliga i samhället. Om du är osäker är det därför bäst att vända dig till professionella och pålitliga källor för information.
Både läkare och vårdpersonal kan hjälpa till att lösa problem som uppstår till följd av en positiv diagnos. De kan också erbjuda vägledning om behandlingsalternativ.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- German Advisory Committee Blood (Arbeitskreis Blut), Subgroup ‘Assessment of Pathogens Transmissible by Blood’. Human Immunodeficiency Virus (HIV). Transfus Med Hemother. 2016;43(3):203-222. doi:10.1159/000445852
- Waymack JR, Sundareshan V. Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS) [Updated 2020 Jun 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537293/
- Justiz Vaillant AA, Gulick PG. HIV Disease. [Updated 2020 Jul 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534860/
- Huynh K, Gulick PG. HIV Prevention. [Updated 2020 Jul 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470281/
- Azkune H, Ibarguren M, Camino X, Iribarren J. Prevención de la transmisión del VIH (vertical, ocupacional y no ocupacional). Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2011;29(8):615-625.
- Sanchez Álvarez C, Acevedo Mejía J, González Vélez M. Factores de riesgo y métodos de transmisión de la infección por el Virus de la Inmunodeficiencia Humana. Revista CES Salud Pública. 2012;3(1):28-37.
- Gilbart VL, Mercer CH, Dougan S, et al. Factors associated with heterosexual transmission of HIV to individuals without a major risk within England, Wales, and Northern Ireland: a comparison with national probability surveys. Sex Transm Infect. 2006;82(1):15-20. doi:10.1136/sti.2004.014191
- Ayora-Talavera G, Manrique-Saide PC. ¿Pueden los mosquitos transmitir el virus de la inmunodeficiencia humana?. Rev Biomed. 2001;12(2):130-136.
- Kassa GM. Mother-to-child transmission of HIV infection and its associated factors in Ethiopia: a systematic review and meta-analysis. BMC Infect Dis. 2018;18(1):216. Published 2018 May 10. doi:10.1186/s12879-018-3126-5
- Wood LF, Chahroudi A, Chen HL, Jaspan HB, Sodora DL. The oral mucosa immune environment and oral transmission of HIV/SIV. Immunol Rev. 2013;254(1):34-53. doi:10.1111/imr.12078
-
Iqbal MM. Can we get AIDS from mosquito bites?. J La State Med Soc. 1999;151(8):429-433.
-
Bailey H, Zash R, Rasi V, Thorne C. HIV treatment in pregnancy. Lancet HIV. 2018;5(8):e457-e467. doi:10.1016/S2352-3018(18)30059-6