Vetenskapligt bevisade hälsofördelar med citronellolja
Hälsofördelar med citronellolja har varit ett populärt område inom forskningen under de senaste åren. Tack vare detta har man kommit fram till att den har intressanta effekter på vissa infektioner och hudåkommor. Det finns också människor som antyder att oljan kan hjälpa till med viktminskning, mag- och tarmproblem samt blåmärken. Vill du veta mera? Fortsätt läsa!
Till en början är det viktigt att känna till att citronella tillverkas genom destillering av en asiatisk växt från familjen Cymbopogon. Den är också känd som “citrongräs” på grund av sin karaktäristiska citrusdoft. Växten kan bli upp till en och en halv meter hög, och är lätt att känna igen tack vare sina randiga gröna blad.
Hälsofördelar med citronellolja: Vad säger forskningen?
En artikel publicerad i den vetenskapliga tidskriften Current Drug Discover Technologies pekar på potentialen i terapeutisk användning av citronellolja. Mera specifikt noterar man att den innehåller komponenter som citronellal, citronellol och geraniol, vilket gör att den får antioxidantiska, antimikrobiella och helande effekter.
Citronella är idag populärt att använda som ett naturligt insektsmedel, och den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA anser den vara effektiv och icke-giftig. Men utöver det är det många som använder den också för andra syften. Låt oss ta en titt på några användningsområden som är vetenskapligt grundade.
Insektsmedel
Det är ingen slump att en av de mest välkända fördelarna med citronellolja är att den kan användas som insektsmedel. Forskningen visar att den kan hjälpa till med att förhindra myggbett.
En studie publicerad i Tropical Medicine & International Health visar att citronellolja i kombination med vanillin, en organisk sammansättning av vaniljbönor, ger ett visst skydd mot myggor i upp till tre timmar.
Svampdödande medel
I nyare studier, som bland annat en som är publicerad i tidskriften Applied Microbiology and Biotechnology, har man upptäckt att citronellolja har svampdödande egenskaper. Det betyder att den kan försvaga eller eliminera vissa typer av svamp som orsakar hälsoproblem, som till exempel Aspergillus niger.
Denna mikroorganism är en vanlig källa till infektioner i luftvägarna, speciellt hos patienter som har ett försvagat immunförsvar. I denna studie kunde citronelloljan förstöra svampens cellväggar och slåss mot mikroorganismen i cellerna. Baserat på detta avgjorde forskarna att oljan kunde fungera som en naturlig och ekologisk svampdödare.
I dagsläget behöver vi dock mer forskning för att kunna fastslå effekterna. Men ett viktigt fynd att notera är från att man år 2016, i en studie som publicerats i den medicinska tidskriften Acta Odontologica Scandinavica fann att oljan kan vara användbar för att behandla svamp som Candida Albicans.
Läka sår
En annan välkänd hälsofördel med citronellolja är att den kan läka sår i huden. Läkare rekommenderar den till och med till patienter med diabetesneuropati, vars sår kan vara svåra att läka. I en studie publicerad i Frontiers in Pharmacology märkte man att denna eteriska olja har effekten att kunna att snabba på sårläkning.
Forskarna observerade särskilt att den hade intressanta effekter på läkningen av sår som blivit infekterade med Candida hos möss med diabetes. På det stora hela sammanfattade man det med att oljan har svampdödande och antiinflammatoriska egenskaper.
Viktminskning
I sig själv är inte citronelloljan någon mirakellösning för att gå ner i vikt. Men den kan ändå hjälpa personer som försöker gå ner i vikt. En studie publicerad i tidskriften Nutrients visar att om man andas in citronellolja minskar aptiten och därmed också viktökning.
Övriga hälsofördelar med citronellolja
Citronellolja använder man också i aromaterapi av terapeutiska anledningar. Dock saknar många av dessa användningsområden vetenskaplig grund. Oavsett så antyder anekdotiska bevis att du kan använda citronellolja som ett komplement i behandlingar för vissa problem, så som:
- Magkramper och nervös mage
- Reumatisk smärta, till exempel orsakad av artros
- Muskelsmärta
- Spänningshuvudvärk och migrän
- Överdrivna svettningar
- Utmattning och stress
Hur du använder oljan beror på vilka fördelar du vill uppnå med den. Som ett insektsmedel rekommenderar vi mellan 10 till 15 droppar per 30 ml vatten. Du kan också använda oljan i en luftfuktare eller aromalampa för att sprida doften i rummet.
Du kan också blanda 15 droppar med 30 ml bodylotion eller olja (kokos, oliv eller jojobaolja) och massera in i din hud. Är du redo att prova på denna eteriska olja?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Sharma, R., Rao, R., Kumar, S., Mahant, S., & Khatkar, S. (2018). Therapeutic Potential of Citronella Essential Oil: A Review. Current Drug Discovery Technologies, 16(4), 330–339. https://doi.org/10.2174/1570163815666180718095041
- Kongkaew, C., Sakunrag, I., Chaiyakunapruk, N., & Tawatsin, A. (2011). Effectiveness of citronella preparations in preventing mosquito bites: Systematic review of controlled laboratory experimental studies. Tropical Medicine and International Health, 16(7), 802–810. https://doi.org/10.1111/j.1365-3156.2011.02781.x
- Li, W. R., Shi, Q. S., Ouyang, Y. S., Chen, Y. B., & Duan, S. S. (2013). Antifungal effects of citronella oil against Aspergillus niger ATCC 16404. Applied Microbiology and Biotechnology, 97(16), 7483–7492. https://doi.org/10.1007/s00253-012-4460-y
- de Almeida, L. de F. D., de Paula, J. F., de Almeida, R. V. D., Williams, D. W., Hebling, J., & Cavalcanti, Y. W. (2016). Efficacy of citronella and cinnamon essential oils on Candida albicans biofilms. Acta Odontologica Scandinavica, 74(5), 393–398. https://doi.org/10.3109/00016357.2016.1166261
- Kandimalla R, Kalita S, Choudhury B, Dash S, Kalita K, Kotoky J. Chemical Composition and Anti-Candidiasis Mediated Wound Healing Property of Cymbopogon nardus Essential Oil on Chronic Diabetic Wounds. Front Pharmacol. 2016;7:198. Published 2016 Jun 30. doi:10.3389/fphar.2016.00198