12 skäl till att alltid ha väteperoxid hemma

Bortsett från att vara ett bra desinfektionsmedel för sår är väteperoxid även en mycket användbar produkt för rengöring av ditt hem.
12 skäl till att alltid ha väteperoxid hemma

Senaste uppdateringen: 28 november, 2018

Väteperoxid verkar bakteriedödande och anses vara ett av de effektivaste och säkraste desinfektionsmedlen. Detta är ett av många skäl till att alltid ha väteperoxid hemma

Denna produkt har även förmåga att eliminera mikroorganismer genom oxidation, vilket betyder att den utför en slags kontrollerad förbränning.

Men dessa egenskaper gör att det också är ett av de bästa alternativen för att rengöra ditt hem. Och bäst av allt: det är relativt billigt, har inga negativa sidoeffekter och innehåller inga onödiga kemikalier.

Innan vi berättar om alla olika sätt du kan använda väteperoxid på, vill vi nämna att de flesta lösningar du kan köpa är 3%-iga. Här är 12 anledningar till att alltid ha väteperoxid hemma.

Varför det alltid är bra att ha väteperoxid hemma

Använd väteperoxid på bord och träskärbrädor

Bord och skärbrädor i trä skapar en perfekt miljö för spridning av massor av bakterier, såsom salmonella, som finns i rått kött. Spraya dessa ytor noggrant med väteperoxid för att desinficera dem.

Frukt och grönsaker

Det är bra att alltid ha väteperoxid hemma

De frukter och grönsaker du köper i mataffären är idag täckta med alla sortens bakterier och kemikalier som kan påverka din hälsa negativt. Detta är ett tillfälle då det är bra att ha väteperoxid hemma. För att bli av med bakterierna och kemikalierna blandar du bara 1 dl väteperoxid i en skål med vatten och sköljer dina produkter i denna blandning.

Kylskåp och diskho

Då vi ständigt använder kylskåp och diskho för att lagra respektive skölja mat samlas tusentals olika typer av bakterier på dessa platser. Därför är det en bra idé att göra en spray av väteperoxid och med jämna mellanrum använda den i och utanpå kylskåpet, på diskbänken och i diskhon. Låt det verka i några minuter innan du torkar med en fuktig trasa.

Disksvampar

Rengör disksvampen med väteperoxid

Disksvampar ansamlar också alla typer av bakterier då de används för att gnugga bort matrester. För att rengöra och desinficera svampar kan du göra en blandning med hälften väteperoxid och hälften vatten, och helt enkelt blötlägga svamparna däri.

Ta bort fläckar på kläder

Väteperoxid är utmärkt för att ta bort fläckar på vita kläder, mattor eller andra tyger. Tillsätt 2 dl till vittvätt i tvättmaskinen eller behandla fläckarna direkt med detta kraftfulla desinfektionsmedel.

Föryngrande och avgiftande bad

Droppa ner väteperoxid i badet
För att ta ett föryngrande, uppfriskande och avgiftande bad kan du blanda två liter 3%-ig väteperoxid i ditt varma bad och sjunka ner i minst en halvtimme.

Fotsvamp

Väteperoxid är också till stor hjälp i kampen mot fotsvamp. Allt du behöver är en lösning med hälften väteperoxid och hälften vatten att blöta fötterna i varje kväll.

Infektioner

Bra mot infektioner
Det kan hjälpa dig i kampen mot svamp och andra hudinfektioner. Du kan applicera det direkt på det drabbade hudområdet flera gånger om dagen.

Kvalster

Kvalster kan ansamlas på ställen där man minst anar eller märker dem, och de kan påverka din hälsa. För att befria ditt hem från kvalster bereder du en blandning med hälften väteperoxid och hälften vatten och sprayar på alla platser där du tror att de kan finnas.

Tandborsten

Borstar tänderna
Din tandborste kan hysa alla typer av bakterier som så småningom kan skada din hälsa. För att rengöra den är allt du behöver göra att blötlägga den i lite väteperoxid.

Tandvärk

Det har ingen smärtstillande effekt, men det är antiviralt, är ett antibiotikum och har svampdödande egenskaper. Dessa kan alla hjälpa till att bekämpa infektioner i munnen.

Hårsköljningsmedel

Bleker håret en aning

Om du vill att ditt hår ska få en ljusare nyans eller två kan du blanda 3%-ig väteperoxid med lika delar vatten och spraya i håret efter duschen. Förändringen är inte alltför drastisk, och det kommer se naturligt ut.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.