Knep för att ta bort fläckar

februari 13, 2016
Bikarbonat kan absorbera oljor. För att ta bort fläckar behöver du bara sprida ut det över det drabbade området och låta det verka i en halvtimme.

Våra kläder råkar ofta ut för fläckar som inte försvinner även om vi tvättar dem. Oavsett var fläckarna kommer ifrån är det svårt att helt få bort dem och vi måste nästan alltid vända oss till olika kemiska produkter, men de är förstås fulla med substanser som kan påverka vår hälsa och natur.

Nuförtiden söker många efter ekologiska alternativ för att tvätta sina kläder. Dessa är säkra och effektiva, samt betydligt mer ekonomiska. Om du inte har provat dessa huskurer för att ta bort fläckar välkomnar vi dig att läsa mer om dem nedan.

Ta bort fläckar med bikarbonat

ta bort fläckar

Det finns ingen tvekan om att bikarbonat är en av de bästa produkterna att ha i hemmet. Detta vita pulver är väldigt ekonomiskt och något du kan använda inte bara för att rengöra ditt hem, utan även för att ta bort klädfläckar.

  • Fläckar från svett eller spyor: Om du har fått svettfläckar eller spyor på dina kläder behöver du bara lägga på 6 matskedar bikarbonat och 1 dl ljummet vatten direkt på fläcken. Låt det verka i 15 minuter och skölj sedan med ljummet vatten. Om fläcken inte har gått bort kan du upprepa processen så många gånger som behövs.
  • Fettfläckar: Fettfläckar är alltid svåra att få bort, men bikarbonat kan än en gång komma till undsättning. Applicera direkt på det drabbade området, låt verka i en halvtimme och skölj sedan.

Ta bort fläckar med vinäger

Vinäger är känt som ett av de mest ekologiska tvättmedlen du kan hitta. Det något de flesta av oss har i hemmet och är fantastiskt bra för att ta bort fläckar, både på kläder och på golv, ytor, tapeter och möbler.

  • För att ta bort fläckar generellt: För att ta bort fläckar från kläder eller generella ytor, blanda 1 dl vinäger med en halv dl ljummet vatten och en halv dl bikarbonat. Applicera direkt på märkena, låt verka i 15 minuter och skölj sedan.
  • För att ta bort fläckar med mögel: Vinäger är även väldigt effektivt för att ta bort fläckar med mögel. I detta fall bör du blanda lika stora delar vinäger och salt.

Ta bort fläckar med citron och salt

ta bort fläckar

Citronjuice är bra för att naturligt ta bort fläckar, speciellt om du blandar det med salt. Du får då en kraftig produkt som kan ta bort svåra fläckar som kaffe eller färg.

  • Mörka fläckar: Ta fram en behållare och blanda en halv dl citronjuice, några matskedar salt och 1 dl ljummet vatten. Applicera denna blandning direkt på fläcken, låt verka i 10 minuter och skölj sedan med ljummet vatten.

Ta bort fläckar med majsstärkelse och talk

Om du blandar majsstärkelse och talk får du en effektiv produkt som är perfekt för att ta bort mörka fläckar, som exempelvis från rödvin.

  • Ta bort fläckar med rödvin: Blanda lika stora delar av majsstärkelse och talk, för att sedan applicera detta som en massa på märkena. Låt verka i 15 minuter och skölj sedan med ljummet vatten. Om nödvändigt kan du upprepa processen.

Ta bort fläckar med äggula

ta bort fläckar

Detta knep går att använda för att ta bort kaffefläckar.

  • Kaffefläckar: Blanda en äggula med 1 dl ljummet vatten och applicera direkt på kaffefläcken. Låt verka i 20 minuter och skölj med ljummet vatten.
MER FÖR DIG