Knep för att ta bort fläckar på kläderna

Bikarbonat kan absorbera oljor. För att ta bort fläckar behöver du bara sprida ut det över det drabbade området och låta det verka i en halvtimme.
Knep för att ta bort fläckar på kläderna

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Våra kläder råkar ofta ut för fläckar som inte försvinner även om vi tvättar dem. Oavsett var fläckarna kommer ifrån kan det vara svårt att helt få bort dem och vi måste nästan alltid vända oss till olika kemiska produkter för att ta bort hårt sittande fläckar på kläderna. Men dessa är förstås fulla med substanser som kan påverka både vår hälsa och naturen.

Nuförtiden söker många efter ekologiska alternativ för att tvätta sina kläder. Dessa är säkra och effektiva, och betydligt mer ekonomiska. Om du inte har provat dessa huskurer för att ta bort fläckar välkomnar vi dig att läsa mer om dem nedan.

Ta bort fläckar på kläderna med bikarbonat

Bikarbonat kan ta bort fläckar på kläderna

Det finns ingen tvekan om att bikarbonat är en av de bästa produkterna att ha i hemmet. Detta vita pulver är väldigt billigt och något du kanske redan använder för att rengöra ditt hem. Men det är också bra att använda för att ta bort fläckar på kläderna.

  • Fläckar från svett eller spyor: Om du har fått svettfläckar eller spyor på dina kläder behöver du bara lägga på 6 matskedar bikarbonat och 1 dl ljummet vatten direkt på fläcken. Låt det verka i 15 minuter och skölj sedan med ljummet vatten. Om fläcken inte har gått bort kan du upprepa processen så många gånger som behövs.
  • Fettfläckar: Fettfläckar är alltid svåra att få bort, men bikarbonat kan än en gång komma till undsättning. Applicera direkt på det drabbade området, låt verka i en halvtimme och skölj sedan.

Ta bort fläckar med vinäger

Vinäger är känt som ett av de mest ekologiska tvättmedlen du kan hitta. Det något de flesta av oss har i hemmet och är fantastiskt bra för att ta bort fläckar, både på kläder och på golv, ytor, tapeter och möbler.

  • För att ta bort fläckar generellt: För att ta bort fläckar från kläder eller andra ytor, blanda 1 dl vinäger med en halv dl ljummet vatten och en halv dl bikarbonat. Applicera direkt på fläckarna, låt verka i 15 minuter och skölj sedan.
  • För att ta bort mögelfläckar: Vinäger är även väldigt effektivt för att ta bort mögelfläckar. I detta fall bör du blanda lika stora delar vinäger och salt.

Ta bort fläckar med citron och salt

Citronjuice är blekande

Citronjuice är bra för att naturligt ta bort fläckar, speciellt om du blandar det med salt. Du får då en kraftig produkt som kan ta bort svåra fläckar som kaffe eller färg.

  • Mörka fläckar: Ta fram en behållare och blanda en halv dl citronjuice, några matskedar salt och 1 dl ljummet vatten. Applicera denna blandning direkt på fläcken, låt verka i 10 minuter och skölj sedan med ljummet vatten.

Ta bort fläckar med majsstärkelse och talk

Om du blandar majsstärkelse och talk får du en effektiv produkt som är perfekt för att ta bort mörka fläckar, som exempelvis från rödvin.

  • Rödvinsfläckar: Blanda lika stora delar av majsstärkelse och talk, för att sedan applicera detta som en massa på märkena. Låt verka i 15 minuter och skölj sedan med ljummet vatten. Om nödvändigt kan du upprepa processen.

Ta bort fläckar med äggula

Äggula är bra mot kaffefläckar

Detta knep går att använda för att ta bort kaffefläckar.

  • Kaffefläckar: Blanda en äggula med 1 dl ljummet vatten och applicera direkt på kaffefläcken. Låt verka i 20 minuter och skölj med ljummet vatten.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.