Varför uppstår färgade märken på ögonlocken?

Inte alla färgade märken som syns på ögonlocken har samma ursprung eller egenskaper, men det finns en specifik behandling av vart och ett av dessa tillstånd. Vill du veta mer? I så fall, fortsätt att läsa!
Varför uppstår färgade märken på ögonlocken?

Senaste uppdateringen: 23 augusti, 2022

De färgade märken som kan uppträda på ögonlocken kan bero på flera orsaker, från metabola sjukdomar till allergiska reaktioner. Därmed tenderar de att skilja sig åt i färg och tjocklek. På så sätt kan de vara representativa för flera faktorer.

I allmänhet kan deras närvaro vara relaterad till bland annat hormonella förändringar, användning av medicin, överdriven exponering för ultravioletta strålar.

Vilka är deras egenskaper? Vilka behandlingar finns tillgängliga för att behandla dem?

Fortsätt läsa för att ta reda på det!

Färgade märken på ögonlocken

Inte alla färgade märken som syns på ögonlocken är relaterade till dålig sömn, eller påsarna som bildas som ett resultat. Vissa av dem är tecken på sjukdom som kräver särskild behandling.

I den här artikeln ska vi förklara orsaken till några av dessa.

Xantelasma

Xantelasma är gulaktiga fläckar och plack orsakade av en ansamling av fettavlagringar. De bildas vanligtvis på ögonlocken och kan indikera en plasma-lipidstörning, som kan iakttas hos cirka 50 % av de drabbade.

Därmed kräver detta en individuell utvärdering för att upptäcka om den bakomliggande orsaken är hyperlipidemi. Det rör sig dock om ett godartat utslag utan symptom, eftersom det inte är relaterad till komplikationer som påverkar huden.

Vissa människor föredrar dock att behandla dem av kosmetiska skäl. Av dessa är kirurgiskt avlägsnande ett av de vanligaste ingreppen på grund av de estetiskt goda resultaten av dessa.

En kvinna med färgade märken på ögonlocket.
Xantelasma kan vara ett tecken på en plasmalipidstörning. Dessa fläckar är godartade, men de som har dem tenderar att föredra att få dem behandlade.

Hormonella förändringar under graviditeten

De hormonella förändringarna som kroppen skapar under graviditetsperioden leder ofta till förändringar i huden. I synnerhet orsakar det ofta ett tillstånd som kallas melasma. Melasma orsakar hyperpigmenterade nyanser och symmetriskt fördelade fläckar i ansiktet, på halsen och på vissa fall den övre delen av kroppen.

Kända utlösande faktorer inkluderar ultraviolett strålning (UV), hormonella variationer, sköldkörtelsjukdomar och användning av preventivmedel. För de, som på grund av detta tillstånd, har märken på ögonlocken är behandlingsalternativen som följer:

 • Lokalt applicerade hyperpigmenterande salvor
 • kemisk peeling
 • Laserterapi
 • Ytlig mikrodermabrasion.

Du kanske också är intresserad av: Naturliga behandlingar för melasma

Prostaglandinanaloger för glaukom

Prostaglandinanalogerna som används för att behandla glaukom, som latanoprost och bimatoprost, kan orsaka mörka ögonlock efter cirka 3 till 6 månaders användning.

En publikation i American Journal of Dermatology drar slutsatsen att när människor slutar använda bimatoprost kan de mörka ringarna försvinna helt efter en tid.

Dermal melanocytos

Dermal melanocytos är en samlingsterm för en uppsättning hudskador som kännetecknas av närvaron av märken. I synnerhet får de som lider av detta tillstånd grå eller gråblå märken på sina ögonlock. Detta kan bero på förvärvade eller medfödda orsaker.

Artiklar i Journal of the American Academy of Dermatology förklarar att deras uppkomst är relaterad till solexponering, hormonella förändringar under graviditeten och kronisk atopisk dermatit.

Färgade märken på ögonlocken kan vara vitiligo

Vitiligo innebär en selektiv destruktion av melanocyter. Som ett resultat uppstår pigmentlösa fläckar på huden. Vitiligo på ögonlocken, vid ögonbrynen och på könsorganen är ett terapeutiskt dilemma, särskilt hos barn.

Det finns ett starkt samband mellan vitiligo och ögonsjukdomar, detta enligt studier publicerade i Journal of the Indian Medical Association. I dessa fall kan det immunmodulerande medlet pimecrolimus vara ett lämpligt behandlingsalternativ.

En kvinna med vitiligo.
Vitiligo är en av orsakerna till färgade märken på ögonlocken. Även om det inte finns ett definitivt botemedel så finns vissa behandlingar som kan hjälpa till att förbättra utseendet.

Postinflammatorisk hyperpigmentering

Kroniska eksem och inflammation i ögonen, på grund av allergier, kan orsaka hyperpigmentering och mörka ögonlock. Vissa människor kan börja gnugga och riva huden runt denna zon. Det kan också vara resultatet av en ansamling av vätska på grund av allergierna.

Amyloidos purpura

Amyloidos är en ovanlig sjukdom som uppstår när proteinet amyloid finns i organen. Det är en sjukdom som inte har något botemedel, men det finns vissa behandlingar som kan bidra till att kontrollera symtomen och begränsa produktionen av amyloidsubstansen.

Uppkomsten av atraumatiska lila märken i ansiktet – främst på ögonlock och hals – är förmodligen en indikator på amyloidos. För att få en lämplig diagnos bör du uppsöka en läkare.

Orangea palpebrala fläckar (OPS)

Orangea palpebrala fläckar manifesterar sig på den inre delen av det övre locket, vilket därmed skiljer sig från xantelasma. Det är inte helt klart var det kommer ifrån, men forskare på området tror att det genereras från lipofuscinavlagringar.

Att behandla färgade märken på ögonlocken av estetiska skäl

Att ha färgade märken på dina ögonlock är ett vanligt tillstånd och innebär i allmänhet inget allvarligt. Men de som lider av det letar ofta efter behandlingsalternativ eftersom de anser dem vara estetiskt problematiska.

Lyckligtvis finns det för närvarande flera krämer och estetiska procedurer som hjälper till att minimera fläckarna samt förbättra hudens övergripande utseende. Det är en bra idé att konsultera en hudläkare för att välja det bästa alternativet för ditt specifika fall.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Hori Y, Kawashima M, Oohara K, Kukita A. Acquired, bilateral nevus of Ota-like macules. J Am Acad Dermatol. 1984;10(6):961-964. doi:10.1016/s0190-9622(84)80313-8
 • Sodhi PK, Verma L, Ratan SK. Increased periocular pigmentation with ocular hypotensive lipid use in African Americans. Am J Ophthalmol. 2004;137(4):783. doi:10.1016/j.ajo.2003.11.073
 • Ing EB, Buncic JR, Weiser BA, de Nanassy J, Boxall L. Periorbital hyperpigmentation and erythema dyschromicum perstans. Can J Ophthalmol. 1992;27(7):353-355.
 • Cho S, Lee SJ, Chung WS, Kang JM, Kim YK, Cho SB. Acquired bilateral nevus of Ota-like macules mimicking dark circles under the eyes. J Cosmet Laser Ther. 2010;12(3):143-144. doi:10.3109/14764172.2010.487912
 • Lee HY, Jin US, Minn KW, Park YO. Outcomes of surgical management of xanthelasma palpebrarum. Arch Plast Surg. 2013;40(4):380-386. doi:10.5999/aps.2013.40.4.380
 • Biswas G, Barbhuiya JN, Biswas MC, Islam MN, Dutta S. Clinical pattern of ocular manifestations in vitiligo. J Indian Med Assoc. 2003;101(8):478-480.
 • Assouly P, Cavelier-Balloy B, Dupré T. Orange palpebral spots. Dermatology. 2008;216(2):166-170. doi:10.1159/000111516

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.