Naturliga behandlingar för melasma

Naturliga behandlingar för melasma

Senaste uppdateringen: 22 oktober, 2018

Melasma är uppkomsten av pigmentfläckar på den delen av ditt ansikte som utsätts för solen. Det är en ganska vanlig hudsjukdom som för det mesta drabbar unga kvinnor med ljus- eller olivfärgad hy. I denna artikel kommer du att lära dig om symptomen, orsakerna samt naturliga behandlingar för melasma, eller pigmentfläckar på huden.

Symptom på melasma

Denna hudsjukdom är relaterad till obalans av de kvinnliga hormonerna progesteron och östrogen. Detta är anledningen till att uppkomsten av melasma är vanligare bland gravida kvinnor samt kvinnor som tar p-piller eller som genomgår hormonbehandlingar under klimakteriet.

För att detta tillstånd ska uppstå är det nödvändigt med solexponering; vilket är anledningen till att det mest drabbar kvinnor som lever i tropiska klimat och under sommaren. Andra gånger kan det orsakas av höga stressnivåer, bieffekter från kosmetika eller medicin, arvsanlag eller en försämrad funktion av sköldkörtelhormonet.

Det finns endast ett symptom på melasma: hudfärgen förändras. Detta kan skapa besvär eller dålig självkänsla gällande ens eget utseende. Sådana hudsjukdomar syns oftast som en brun missfärgning. Fläckarna uppkommer på huvudet, kinderna, näsan och överläppen. De är vanligtvis symmetriska eller, rättare sagt, uppkommer på samma sätt på båda sidorna av ansiktet.

Gravid kvinna

Medicinska behandlingar för melasma inkluderar krämer som innehåller kojisyra och azelainsyra, hydrokinon och tretinoin, exfoliering med steroider eller externa krämer, laserbehandling i allvarliga fall, avbrott av hormonbehandlingar som orsakar problemet eller att man helt enkelt väntar tills graviditeten är över för att se ifall symptomen fortsätter.

Melasma försvinner normalt inom ett par månader efter att man har slutfört den nödvändiga behandlingen. Problemet kan återuppstå ifall kvinnan blir gravid igen eller börjar ta hormoner igen. Läkare rekommenderar att använda en bra solkräm för att förhindra uppkomsten av dessa fläckar och samtidigt hjälpa till att motverka hudcancer och rynkor.

Huskurer som eliminerar melasma eller pigmentfläckar

Bara genom att använda ett par av de ingredienser som redan finns i ditt hem kan du eliminera de där bruna pigmentfläckarna som har uppstått under graviditeten eller då du har tagit p-piller eller medicin för klimakteriet. Du bör veta att melasma uppkommer p.g.a. en ökning av melaninproduktionen, som har som uppgift att färga huden.

Hormonbehandlingar kan vara orsaken

Vissa anser att melasma har en större effekt på kvinnor med mörk hud, medan andra hävdar att kvinnor med olivfärgad hud drabbas mest. Slutligen anser en tredje grupp att kvinnor med ljus hud påverkas mest av denna åkomma. Det råder därför viss oenighet om påverkan, men de goda nyheterna är att det finns naturliga huskurer som botar detta estetiska problem.

 • Huskur med banan: mosa en banan och applicera denna puré på dina pigmentfläckar under 15 minuter. Upprepa denna procedur fyra gånger per vecka. Skölj av med varmt vatten.
 • Huskur med äggplanta: skär en äggplanta i skivor och ta ut fruktköttet. Gör en kompress som du placerar på din hud. Håll den där under 15 minuter och skölj därefter bort den med vatten. Du kan göra detta tre gånger per vecka.
 • Huskur med svart balsam: 4 eller 5 droppar räcker och dessa droppar bör blandas med en äggvita. Vispa denna blandning ordentligt och applicera dagligen på dina pigmentfläckar, en gång på morgonen och en gång på natten.
 • Huskur med väteperoxid: doppa en bomullstuss i väteperoxid och stryk denna på ditt ansikte innan du går till sängs.
 • Mask som eliminerar pigmentfläckar: blanda två matskedar mjölkpulver, 4 matskedar honung och 2 matskedar citronsaft tills du får en välblandad massa. Bred ut den på ditt ansikte och låt den ligga kvar under 20 minuter. Tvätta därefter av den och applicera ett lager med naturlig yoghurt. Låt verka under minst 10 minuter och skölj sedan av direkt.
 • Huskur med lök och vinäger: krossa en lök och blanda den med lite vinäger. Applicera denna blandning på pigmentfläckarna och låt den vara kvar under 15 minuter. Om det börjar brännas eller ifall din hud känns irriterad, sköljd då av den direkt.

fläckar4

Tips för melasma

 • Personer som har anlag för melasma eller pigmentfläckar, eftersom deras familjemedlemmar har upplevt dessa åkommor, bör vidta extra försiktighetsåtgärder då detta är en ärftlig sjukdom. Undvik solen och ha alltid på dig en solkräm med en hög solskyddsfaktor då du går till stranden eller i bergen och även varje dag. Undvik att ta p-piller eller genomgå andra typer av hormonbehandlingar.
Undvik p-piller om du har anlag
 • Det är viktigt att man är försiktig när man bestämmer sig för en melasmabehandling, även om den är en huskur. Om den är väldigt obehaglig eller stark finns det risk för att den ger motsatt effekt och gör situationen värre.
 • Uppkomsten av mörka fläckar är vanligast bland kvinnor mellan 20 och 50 år.
 • Det finns inget definitivt botemedel för melasma. Det är dock möjligt att reducera uppkomsten och färgen på fläckarna, som kan komma tillbaka under nästa graviditet eller om du börjar ta p-piller igen eller om du utsätter din hud för solen varje dag.
 • Det största problemet som kommer med pigmentfläckar är det estetiska och har att göra med utseendet eftersom det inte uppkommer några andra symptom eller skadar kroppen.
 • I vissa fall kan dessa pigmentfläckar försvinna utan behandling, exempelvis efter graviditeten.
 • Det finns professionella behandlingar som eliminerar melasma eller pigmentfläckar, vilka inkluderar mikrodermabrasion, kemisk exfoliering och laserterapier. Dessa behandlingar rekommenderas endast i de mer allvarliga fallen.
 • Det bästa sättet att behandla pigmentfläckar är genom att besöka en dermatolog och inte låta det gå för lång tid eftersom du kan förbättra ditt utseende på bara några veckor.

Bilder: Sicchickk 71, Edwin & Telly Tofslie, trec_lit, Ophelie Baudelaire, Michael Chen, Greg Peverill Conti.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.