Varför har vi slem och snor i näsan?
Alla har någon gång haft slem och snor i näsan, men det är inte många som vet vad det egentligen är och vad det gör. Otroligt nog producerar en genomsnittlig vuxen ungefär nästan en liter av detta ämne genom näsan och ytterligare en liter i halsen varje dag.
Slem och snor i näsan kan ha olika texturer och färger. Det finns mjukt och hårt, svart och vitt, grönt och gult. I allmänhet är de relaterade till smuts, men deras huvudsakliga funktion har att göra med att förhindra att oönskade partiklar kommer in i andningsorganen.
På ett eller annat sätt indikerar snor om en näsa fungerar som den ska eller inte. Och vissa människor kan peta sig i näsan för att bli av med den klibbiga substansen, men vill du detta är det bäst att använda en ren näsduk.
Vad är snor i näsan?
Detta är vätskan som kommer ut ur näsan. Det är inte det enda slemsekretet som kroppen producerar, men det är det som man kallar för snor. Bronkiala sekret kallas vanligtvis slem.
Snor är en trögflytande vätska som epitelcellerna i näsan och andra organ utsöndrar. Dessa celler har cilia, som är en typ av hår. Dessa flyttar snoret genom näsborrarna.
Slem och snor i näsan gör flera olika saker, men följande är de viktigaste:
- Fungerar som smörjmedel: De hjälper till att hålla näsan och bihålorna fuktiga. Detta skyddar dem från irritation som orsakas av gnidning mot ett föremål eller en partikel.
- Att vara en skyddande sköld: Vävnaderna i näsan och bihålorna är mycket känsliga och går lätt sönder. Därför finns snoret för att hjälpa till att skydda dem.
- Bildar en barriär: De hjälper till att fånga in och avlägsna främmande partiklar som kommer in i näsan. Detta inkluderar till exempel damm, pollen, bakterier och virus.
I allmänhet kan vi säga att snoret i näsan är en försvars- och skyddsmekanism mot yttre hot som kan komma in i kroppen genom näsan. De är också nyckeln till att bekämpa allergier och förkylningar.
Läs mer i den här artikeln: 5 saker som det är bra att veta om bihålorna
Hur bildas snor i näsan?
Snoret bildas i näsan. Det är ett ämne som innehåller vatten, proteiner, vissa kemikalier och salt. Det har en seg och klibbig konsistens, som hjälper det att fånga in skadliga ämnen från miljön.
Det mesta av det snor och slem som näsan och halsen producerar blandas med saliv, och du sväljer det. En del av det stannar i näsan. När du sedan nyser eller snyter näsan, blir du av med detta snor. Om inte, stannar det kvar i näsan och torkar.
Om du blir förkyld producerar kroppen mer histamin. Detta är ett ämne som får näsans membran att svälla och producera mer snor. Sedan bildar detta ett tjockt lager av snor som hjälper till att skydda näsvävnaden.
När det finns mer snor, vill du försöka bli av med det oftare, antingen för att du behöver snyta dig oftare eller nysa mer. Detta hjälper kroppen att göra sig av med smittämnen. Något liknande händer också vid allergier.
Vad snor i näsan inte är
Det finns många populära myter kring snor från näsan. Dessa är just myter och de stämmer inte överens med verkligheten. Till exempel tror vissa människor att det är hjärnceller som kommer ner från huvudet och når näsan, vilket är falskt.
Liknande tror vissa att snor kan innehålla spår av cerebrospinalvätska. Andra tror att grönt slem innebär en allvarlig infektion, eller att det att inte ha snor betyder att din näsa är renare. Inget av detta är korrekt.
Läs också den här artikeln: Lindra hosta naturligt med hemgjorda slemlösande medel
Varför ändrar vårt snor färg?
En av de mest slående aspekterna av snor är att det kan ändra färg. I allmänhet händer detta på grund av de ämnen som kommer i kontakt med det. Från den synvinkeln kan vi se olika nyanser.
Transparent
Detta är den vanliga färgen och den som man anser vara normal. Men om det rinner för mycket kan det vara ett tecken på allergisk rinit. Med andra ord betyder avsaknaden av färg inte alltid att det inte finns några hälsoproblem.
Gulaktigt eller grönaktigt snor i näsan
Gulaktigt eller grönaktigt snor är ett tecken på en infektion, men det betyder inte alltid att det är allvarligt. Den tar den här färgen eftersom immunsystemet ökar produktionen av försvarsceller som kallas neutrofiler.
Dessa celler utsöndrar enzymer för att döda det infektiösa smittämnet. Ett av dessa enzymer, peroxidas, är vad som ger slem denna färgton. Vanligtvis ändrar slem färg gradvis. Det går från transparent till gult, sedan till grönt.
Rött eller brunt
Denna färg betyder att det finns lite blod i snoret. Det är möjligt att några av de små blodkärlen i näsmembranet har gått sönder. Det kan också vara en liten skada från nysningar eller att man har fräst näsan för mycket eller för hårt. Ser du detta bör du dock inte direkt oroa dig.
Svart
Det är inte särskilt vanligt att ha denna färgton på sitt snor. Vanligtvis tar det sig an den här färgen eftersom du andas in rök eller sot. Det kan också vara ett tecken på att du befinner dig i en mycket förorenad atmosfär.
Slem och snor i näsan är en naturlig sak
Slem kan tyckas äckligt, men det är faktiskt ett tecken på att allt fungerar bra i näsan. Trots det är det bäst att lära barn att inte äta det. Det är inte så att det är giftigt, men det är en rest och avfallsprodukt från kroppen.
Dessutom är det viktigt att barn och vuxna inte petar sig näsan, eftersom det lätt kan skada näsvävnaderna. Det bästa är att snyta sig försiktigt eller använda en nässpolning för att rengöra näsan.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- García-Moreno, J. M. (2005). El estornudo: Revisión de su etiología y fisiopatología. Revista de neurología, 41(10), 615-621.
- Ramos-Jiménez J, Garduño-Torres B, Arias-Montaño JA. Histamina y comunicación intercelular: 99 años de historia. Rev Biomed. 2009;20(2):100-126.
- Ripoll, J. (2001). Mocos y tos, el problema de cada día. Infancia: educar de 0 a 6 años, (65), 35-39.