Varför du vill ha melatoninserum i din skönhetsrutin
Vi lever i en värld där förpliktelser och stress gör att vi ofta inte får tillräckligt med vila. Sömn är dock en fysiologisk nödvändighet och kronisk sömnbrist påskyndar för tidigt åldrande av huden. Därför är det starkt rekommenderat att använda produkter för att skydda din hud. Idag ska vi berätta allt om melatoninserum och hur du inkluderar det i din skönhetsrutin.
Tack vare den kosmetiska och dermatologiska industrin har vi kunnat hitta naturliga aktiva ingredienser som efterliknar de återhämtande egenskaper som melatonin har för dermis. Detta hormon spelar en grundläggande roll för sömnkvaliteten, men har också fördelar för hudens hälsa.
Du kanske också vill läsa: Lindra sömnlöshet naturligt med honung och äppelcidervinäger
Melatoninserum och dess antioxidativa verkan
Flera studier har visat att melatonin, förutom att vara sömnhormonet, även har stora antioxidativa och skyddande egenskaper för huden. Av denna anledning används dess aktiva komponent i stor utsträckning i hudprodukter, eftersom det hjälper till att hålla hudcellerna i perfekt skick.
Melatoninserum verkar vitaliserande på trött hud och gör den starkare och friskare, vilket ger den mer lyster och elasticitet vid regelbunden användning. Detta tack vare de skyddande och antioxidativa fördelarna som hormonet ger till huden.
Med detta sagt är det mycket viktigt att läsa innehållsförteckningen på dessa hudprodukter. De bästa ansiktsvårdsprodukterna finns vanligen tillgängliga i certifierade dermatologiska och kosmetiska butiker. Vissa ansiktsserum innehåller exempelvis också gardeniaextrakt, en botaniskt aktiv ingrediens som aktiverar hudens biologiska mekanismer.
Gardenia är en växt som använts sedan urminnes tider inom traditionell örtmedicin för att minska ångest och främja sömn. Extraktet som ofta ingår i melatoninserum har en molekyl som liknar detta hormon. Detta gör att det kan binda till receptorer på epidermala celler och ge liknande antioxidativa och antiinflammatoriska effekter.
Effekten av melatonin på kroppen
Precis som bra kost och regelbunden fysisk aktivitet är daglig vila avgörande för att upprätthålla en hälsosam kropp och själ. Att få de rekommenderade åtta timmarnas sömn om dagen för vuxna har dessutom en positiv effekt på hudcellsregenereringen. Något som håller kroppens åldrande under kontroll.
Och även om åldrande är en naturlig biologisk process, finns det flera faktorer, både fysiska och miljömässiga, som kan påskynda det. Forskning utförd på University Hospital Cleveland Medical Center visade att för lite sömn per dag är kopplat till uppkomsten av tecken på för tidigt åldrande. Såsom matt hud, fläckar och rynkor.
Så, melatonin är ett hormon som påverkar sömnkvaliteten, men dessutom menar vissa experter att det är en “neutraliserare av åldrande”. Detta beror på att det har antioxidativa, antiinflammatoriska, immunmodulerande och antitumöreffekter. Fördelar som positivt påverkar hudens hälsa.
Du kanske också vill läsa: 7 intressanta saker som din kropp gör under djup sömn
Vila tillräckligt och lägg till melatoninserum i din skönhetsrutin
Om du märker att sömnbrist eller allmän trötthet har påverkat din huds hälsa och skönhet, är det dags att börja göra något åt det. Så kom ihåg att dagligen rengöra, återfukta och vårda ditt ansikte med solkräm, och till kvällen bör du ha en skönhetsrutin med specifika produkter, som melatoninserum.
För att denna behandling ska ha större effekt bör du applicera den efter att ha rengjort ansiktet noggrant. Skaka bara flaskan, droppa tre till fem droppar i handflatan för att värma produkten. Dra sedan fördel av aromaterapins fördelar och andas in ett par gånger innan du sprider det över hela huden i ansiktet. Avsluta med en mild massage och lite fuktkräm.
Kom ihåg att även om serum har stora antioxidativa fördelar för huden, ersätter de inte en god natts sömn. Så ta hand om din dermis med en ansiktsrutin, men ge även din kropp den vila den behöver för att fylla på sin energi.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Rusanova, Iryna, et al. “Protective effects of melatonin on the skin: Future perspectives.” International journal of molecular sciences 20.19 (2019): 4948.
- Oyetakin‐White, P., et al. “Does poor sleep quality affect skin ageing?.” Clinical and experimental dermatology 40.1 (2015): 17-22.