Endermologi: en kroppsmassage som skönhetsbehandling

Att eliminera fett och forma figuren är huvudmålen med endermologi. Det är en icke-invasiv estetisk terapi som lovar effektiva resultat.
Endermologi: en kroppsmassage som skönhetsbehandling
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 19 november, 2022

Dieter och träning är bra metoder för att bli av med kroppsfett, men när saker och ting blir komplicerade är det bra att leta efter andra sätt. Du kanske tror att operation är det bästa alternativet, men det är inte möjligt för alla. Här öppnar endermologi, en särskild typ av kroppsmassage, upp för nya alternativ.

Denna estetiska behandling kan minska celluliter, speciellt om mängden fett överstiger vad en kräm eller månader på gymmet skulle kunna att lösa. Det är inte lika drastiskt som fettsugning och kräver inga smärtsamma injektioner.

Även om det finns en enhet inblandad, anses det vara en naturlig metod som kan forma figuren. För att resultaten ska bestå är det viktigt att även anta vissa livsstilsvanor. Låt oss se tutta närmare på vad proceduren handlar om.

Vad går endermologi ut på?

Endermologi är en kroppsmassage som utförs med en enhet, vars intensitet graderas enligt patientens tolerans. Det orsakar inte smärta, utan snarare avslappning, medan terapeuten bearbetar områdena med lokaliserat fett.

Till en början utvecklade Louis Paul Guitay tekniken för att lindra livmoderhalsproblem. Med tiden har endermologin gått över till skönhetsområdet och har börjat användas mot slapphet, apelsinshud och resistent fett.

Det kallas ofta “mekanisk massage” eller “lipomassage”, eftersom det har samma syfte som fettsugning. Ingreppet består i att aktivera lymfdränaget och få blodet att cirkulera bättre, att bli av med ansamlat fett och att förbättra hudens utseende.

Tekniken som utför den mekaniska massagen är en anordning med ett huvud och ett par rullar som man använder för att djupmassera läderhuden. Enheten är programmerad att röra sig som en spik, i en vågig rörelse eller som en 8:a. Under denna rörelse förstör spetsarna fettcellerna.

Endermologi på benen.
Celluliter är det tillstånd som kan gynnas mest av tillämpningen av endermologi.

Fördelar med endermologi som kroppsmassage

Denna typ av lipomassage tillför vissa fördelar:

 • Det kräver ingen vila
 • Det kräver ingen bedövning
 • Massagen exfolierar och föryngrar huden
 • Det återställer bindväv
 • Det hjälper bristningar att försvinna
 • Endermologi minimerar vätskeretention.
 • Det stimulerar den naturliga produktionen av elastin, kollagen och hyaluronsyra.

Förberedelse och behandling

Enligt experter är förebyggande den bästa behandlingen mot celluliter. Men de placerar också endermologi bland de främsta medicinsk-estetiska metoderna för att hantera tillståndet.

Hur mycket mekanisk massage man behöver är individuellt. Estetiker föreskriver 45 minuters sessioner. Det är tillrådligt att dricka minst 8 glas vatten före sessionen, och efteråt rekommenderas styrkeövningar för att främja muskeltonus.

I allmänhet hjälper daglig fysisk aktivitet till att förlänga resultaten efter endermologi, som massageterapeuten utför enligt följande:

 1. Lägg ut tyget, precis över den del som ska masseras, så att massagehuvudet rör sig bättre.
 2. Applicera sugkraft på huden med rullarna för att stimulera lymfsystemet och nå områden som rygg och mage. På så sätt främjas cirkulationen i hela kroppen.
 3. Pressoterapi. Ett komplement med ytterligare 7 minuters manuell massage.

Vilka är riskerna med endermologi som kroppsmassage?

Endermologi och andra typer av lipomassage utför man vanligtvis på höfter, lår, mage och alla delar av kroppen som har celluliter. Kandidater för denna skönhetsbehandling är personer med vätskeretention.

När det gäller överviktiga personer rekommenderar man inte denna procedur, eftersom den är utformad för att minska fettvävnader i kontaktpunkter. Specialister rekommenderar också att man undviker mekanisk massage under menstruationen, för att minska obehag och ökad blödning.

Det finns motstridiga åsikter angående kontraindikationer. Vissa menar att man bör undvika denna behandling om man lider av åderbråck; andra menar dock att det tvärtom är effektivt eftersom det skapar cirkulation i venerna. Är du intresserad av att prova endermologi som kroppsmassage kan det alltså vara bäst att du först konsultera en läkare.

Har du något av följande rekommenderas du att undvika endermologi som kroppsmassage:

 • Flebit
 • Graviditet
 • Angiom
 • Ljumskbråck
 • Dermatologiska infektioner
 • Cancerbehandlingar
 • Medicinering med antikoagulantia
 • Användning av proteser eller metalliska implantat
Åderbråck.
När det gäller åderbråck finns det ingen enig åsikt. Varje fall bör utvärderas.

Hur förlänger man effekten av en lipomassage?

Enligt Instituto Superior de Estudios de España (artikel på spanska) är lipomassage mot celluliter säkra och effektiva, så länge som terapeuten utför tekniken korrekt och klienten utför alla sessioner.

För att skapa varaktiga resultat är träning effektivt och en halvtimmes daglig fysisk träning hindrar att fett kommer tillbaka. Därtill är det lämpligt att följa den vägledning du får av en nutritionist som kan utforma en kost enligt dina individuella behov.

För att förebygga celluliter rekommenderar den amerikanska Mayo Clinic patienter att konsumera mindre alkohol, mättade fetter och kolhydrater. Samtidigt uppmuntrar kliniken en kost rik på grönsaker, vatten och hela, oprocessde  livsmedel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.