Varför du borde äta pistaschnötter varje dag

Visste du att daglig konsumtion av pistaschnötter kan hjälpa dig att få bättre allmän hälsa och förebygga många sjukdomar, såsom diabetes och hypertoni?
Varför du borde äta pistaschnötter varje dag
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Pistaschnötter är inte bara goda, utan även en bra näringskälla. De erbjuder så många fördelar att de nästan täcker alla funktioner i kroppen.

Upptäck anledningarna till att äta dem varje dag i den här artikeln.

Pistaschnötter

Även om alla nötter är väldigt nyttiga och näringsrika står pistasch ut från mängden med sitt kompletta näringsvärde och sina stora fördelar för kroppen. De är en av nötterna med mest fibrer och fetter, och är även rika på vitaminer, mineraler, proteiner och essentiella fettsyror.

De är hemmahörande i Öst och har ätits i tusentals år. För tillfället är det land med högst pistaschproduktion Iran.

Fördelar för hälsan

Vi ska här belysa de största hälsofördelarna med denna goda nöt.

De är vätskedrivande

Pistasch är vätskedrivande

Tack vare sitt höga innehåll av kalium kan pistaschnötter främja eliminering av vätskor. De hjälper dig att gå ned i vikt och minska svullnad, speciellt i mage och ben. De är även effektiva mot ödem.

De främjar god hjärt- och kärlhälsa

Pistaschnötter är en utmärkt kur för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Tack vare sitt höga innehåll av fytosteroler, arginin, resveratrol och lutein kan de:

De balanserar nervsystemet

Pistaschnötter står ut tack vare sitt höga innehåll av magnesium – ett mineral som ger näring åt nervsystemet för att balansera det. På så sätt kan du förebygga åkommor såsom ångest, nervositet, depression, stress och sömnlöshet.

De är antioxidanter

De är antioxidanter

De innehåller mycket antioxidanter såsom vitamin C, vitamin E, selen och resveratrol. Dessa skyddar dig mot skadan som orsakas av fria radikaler, både på cellnivå och externt. På så sätt förebygger du åldrande i förtid.

De är slimmande

Hur kan en nöt rik på fetter och kalorier hjälpa dig att gå ned i vikt? Så länge du äter dem med måtta är nötter väldigt näringsrika, med mycket fibrer och lösliga fetter. Som ett resultat blir du mätt när du äter dem samtidigt som ämnesomsättningen ökar och du får ett mindre sug efter onyttig mat.

De har antidiabetiska egenskaper

Pistaschnötter är de bästa nötterna för att förebygga typ 2-diabetes tack vare sitt höga innehåll av betakaroten, procyanidiner och fibrer. Regelbunden konsumtion minskar sockernivåerna i blodet och förbättrar resistensen mot insulin.

De förbättrar ögonhälsan

Förbättra ögonhälsan

Deras lutein och zeaxantin gör pistaschnötter utmärkta för att förebygga och behandla synproblem.

De är laxerande

Pistaschnötter är väldigt rika på fibrer – ett näringsämne som främjar och reglerar tarmfunktionen. På så sätt kan de tillsammans med en kost rik på frukt och grönsaker motverka förstoppning.

De är ett afrodisiakum

De kan även hjälpa dig att förbättra ditt sexliv. Tack vare de stora mängderna hälsosamma fetter, antioxidanter och steroler – bland andra näringsämnen – kan pistaschnötter öka libidon och förbättra könsorganens funktioner.

De är anticancerogena

Antioxidanterna i nötterna, såsom vitamin E och resveratrol, hjälper dig även att förebygga vissa typer av cancer, inklusive lungcancer.

De förebygger neurodegenerativa problem

Förebygga neurodegenerativa sjukdomar

Att äta pistaschnötter är ett naturligt och gott sätt att förebygga neurodegenerativa sjukdomar, såsom Parkinsons och Alzheimers. Detta tack vare den kraftfulla antioxidanten resveratrol.

De förebygger anemi

Pistaschnötter är rika på järn – ett mineral som bör ätas dagligen för att förebygga anemi. Vi rekommenderar dock att följa en varierad kost och även äta vitamin C (citrusfrukter, chilifrukter, etc.) för att förbättra absorptionen av järn.

Hur många borde man äta om dagen?

Nötter utgör en del av en nyttig, balanserad kost. Eftersom de är väldigt näringsrika ska man dock äta dem med måtta. Generellt är det rekommenderat att äta en handfull nötter om dagen. I fallet med pistasch är det dock rekommenderat att äta 49 nötter om dagen, vilket är runt 30 gram utan skal.

Kom också ihåg att det är bäst att äta dem utan salt för att undvika överflödigt natrium i kroppen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dreher, M. L. (2012). Pistachio nuts: Composition and potential health benefits. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00467.x
  • Mohammadifard, N., Salehi-Abargouei, A., Salas-Salvadó, J., Guasch-Ferré, M., Humphries, K., & Sarrafzadegan, N. (2015). The effect of tree nut, peanut, and soy nut consumption on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.091595
  • Kay, C. D., Gebauer, S. K., West, S. G., & Kris-Etherton, P. M. (2010). Pistachios Increase Serum Antioxidants and Lower Serum Oxidized-LDL in Hypercholesterolemic Adults. Journal of Nutrition. https://doi.org/10.3945/jn.109.117366

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.