Tre enkla vanor för att tappa vikt utan att gå hungrig

Att lära sig rätt kombination av livsmedel kan vara otroligt vktigt för att tappa vikt, och än viktigare för att inte lägga på sig den igen efteråt.
Tre enkla vanor för att tappa vikt utan att gå hungrig

Senaste uppdateringen: 01 december, 2020

Om du beslutat dig för att tappa vikt utan att gå hungrig och på ett hälsosamt sätt är det möjligt att du har vissa frågor. Det finns många olika typer av dieter, vissa motsägande och många som inte är lika effektiva för alla.

Men det finns användbara tips som kan hjälpa dig att tappa vikt utan att gå hungrig. I dagens artikel ska vi berätta om tre enkla vanor som hjälper dig att tappa vikt hälsosamt, enkelt och utan att gå hungrig.

Det är möjligt att tappa vikt utan att gå hungrig

Det finns ett vanligt missförstånd om att bli smal. Ofta associerar vi det med restriktioner angående fett och kalorier, mindre portioner och mer träning. Även om det är allmänna riktlinjer man borde följa finns det många riskfaktorer som påverkar viktnedgång.

Det viktigaste är att gå ner i vikt gradvis och hälsosamt, samt att anamma goda vanor för att hålla vikten borta på lång sikt. På så sätt kanske det kan dröja lite längre innan du når din målvikt, men resultatet kommer vara mer hållbart och du undviker “jojo-effekten”.

Att gå hungrig är aldrig ett bra alternativ. De som gör denna onödiga uppoffring glömmer att kroppen är smart. Genom att göra det uppmuntrar du bara den att spara fett och göra dig hungrigare.

Tre enkla vanor för att bli smalare

Bland de olika faktorerna som kan hjälpa dig att tappa vikt rekommenderar vi följande tre. De har överraskande resultat.

1. Vatten och vinäger

Vatten och vinäger

Den enkla kombinationen av vatten och lite äppelcidervinäger har mirakulösa effekter för att hjälpa viktnedgång.

 • Den medicinska drycken snabbar upp ämnesomsättningen. Det resulterar i större energiförbrukning och kaloriförbränning.
 • Vatten och vinäger minskar även blodsockernivåerna. Det kommer, utöver att förebygga andra hälsoproblem, även stilla suget efter sötsaker samt hjälpa matsmältningen.
 • Avslutningsvis hjälper äppelcidervinäger till med elimineringen av fetter och gifter från kroppen.

Ingredienser

 • 1 matsked äppelcidervinäger
 • 2 dl vatten

Hur tar man det?

 • Ta blandningen tre gånger om dagen en halvtimme innan varje måltid.

2. Livsmedelskombinationer

Kombinera rätt livsmedel

Att lära sig att kombinera livsmedel är väldigt effektivt för att tappa vikt utan att gå hungrig, eftersom man äter samma mängder mat som tidigare.

Det viktiga är att upptäcka vilka livsmedel som har en tendens att få dig att gå upp i vikt när de blandas. Genom att vara uppmärksam på det kan du även adressera matsmältningsproblem och bekämpa vätskeretention såväl som svullnad.

Livsmedel du inte bör blanda inkluderar:

 • Olika typer av protein i samma måltid: kött, fisk, ägg, baljväxter. En portion protein för varje måltid räcker, och du bör alternera mellan animaliskt och vegetabiliskt protein.
 • Mejeriprodukter bör ätas för sig själva. De blandas inte bra med andra produkter.
 • Desserter: både frukter och sötsaker av alla typer får dig att gå upp i vikt och stör matsmältningen när du äter dem med måltider.
 • Protein är bättre från grönsaker: en vanlig hamburgare med pommes frites innehåller inte bara mycket kalorier, utan även en dålig blandning av protein och kolhydrater.

När du vill äta kött ska du ackompanjera det med en portion grönsaker.

3. Smarta middagar

En nyttig middag

Frukost och lunch är väldigt viktiga, men måltiden du måste vara uppmärksam på om du vill tappa vikt utan att gå hungrig är middagen. Vad du äter på kvällen har en tendens att konverteras till fettreserver i kroppen.

Kom ihåg två nyckelpunkter:

 • Ät middag tidigt: vi rekommenderar inte att man äter middag mindre än två timmar innan man lägger sig. Det är bäst att äta middag innan 20:00.

För att undvika hunger kan du försöka äta lite mer till frukost och lunch.

 • Ät en lätt middag: minska mängden kolhydrater (bröd, pizza, pasta, potatis) på kvällen, eftersom de innehåller för mycket energi. Välj istället protein och grönsaker.

Istället kan du lägga till en liten portion spannmål, såsom quinoa, havre eller hirs, som är rika på protein. Kikärtsmjöl är också ett väldigt bra alternativ till mjöl när du gör pannkakor och andra bakverk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296.
 • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018 Apr 18;18(6):31.
 • St-Onge MP. Sleep-obesity relation: underlying mechanisms and consequences for treatment. Obes Rev. 2017 Feb;18 Suppl 1:34-39.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.