Vad orsakar oregelbundna vaginala blödningar?

Vad orsakar oregelbundna vaginala blödningar? Lär dig om alla möjliga orsaker och hur de kan behandlas i den här artikeln.
Vad orsakar oregelbundna vaginala blödningar?

Senaste uppdateringen: 11 januari, 2019

Om du lagt märke till att du blöder mellan dina menstruationer är det en bra idé att träffa din gynekolog för att komma fram till orsaken och utesluta möjliga komplikationer. Det skadar dock inte att känna till vad som orsakar oregelbundna vaginala blödningar i förväg.

Blödningar som sker mitt i menstruationscykeln kallas för mellanblödning eller metrorragi. Det karaktäriseras av närvaron av blod utanför dagarna som stämmer överens med din normala menstruation.

Oregelbundna vaginala blödningar kan bero på flera faktorer, och många tror att anledningen är en oregelbunden menstruationscykel när så inte är fallet. Att blöda mellan menstruationerna är ett tecken på att något är fel, så det är viktigt att identifiera orsaken och undvika komplikationer.

Om du har ganska regelbundna menstruationer och upplever det ska du inte oroa dig – försök bara att identifiera orsaken som utlöste blödningen. Om det drabbar dig och du inte vet varför ska vi idag berätta om de huvudsakliga orsakerna till oregelbundna vaginala blödningar utanför din normala menstruation.

Orsaker till oregelbundna vaginala blödningar

Det finns många orsaker. Gynekologer delar dock upp dem i tre olika huvudklasser:

 • Vagina
 • Livmoder
 • Äggstockar

Eftersom blödningar kan komma från någon av dessa tre platser kan ditt tillstånd ha olika orsaker.

Mer information om menstruation: Varför du känner smärta under menstruationen

Preventivmedel

Preventivmedel

P-piller och preventivmedel såsom spiraler kan orsaka oregelbundna vaginala blödningar. Det kan vara på grund av hormonerna i pillren eller ett problem med spiralens placering i livmodern. Om du påbörjat en preventivbehandling och det hänt dig ska du tala med din gynekolog för att utvärdera situationen och eventuellt prova ett annat alternativ för att undvika problemet.

Kom ihåg att preventiva behandlingar brukar ändra din menstruationscykel något, så du kan uppleva episoder av tungt flöde eller raka motsatsen.

Hormonella problem

En kvinnas kropp producerar två huvudsakliga hormoner (östrogen och progesteron) som ansvarar för att reglera menscykeln. När det finns en obalans mellan de två kan oregelbundna blödningar inträffa, antingen under menstruationerna eller på andra dagar.

Det kan leda till väldigt smärtsamma menstruationer, väldigt tungt flöde eller mellanblödningar. Obalanserna ifråga kan orsakas av:

Sexuellt överförbara sjukdomar

Sexuellt överförbara sjukdomar

Sexuellt överförbara sjukdomar, speciellt gonorré och klamydia, kan orsaka symptom såsom vaginala blödningar efter oskyddat sex. Några av symptomen på dessa sjukdomar inkluderar:

 • Feber
 • Sveda eller smärta när man urinerar
 • Smärta vid samlag
 • Ovanliga vaginala flytningar

Alla dessa kan sammanfalla med blödningar mitt i menstruationscykeln. Om du upplever några av dessa symptom är det väldigt viktigt att du omedelbart talar med din läkare för att genomgå en undersökning och utesluta möjliga komplikationer och få rätt behandling.

Infektioner

Det är en av de vanligaste orsakerna till vaginala blödningar och kan påverka antingen vaginan eller urinvägarna. Inflammation och irritation kan ge upphov till oregelbundna blödningar när du lider av en infektion, men det är vanligtvis ganska lindrigt.

Du kan få en infektion av:

 • Dålig hygien
 • Okontrollerade hormonnivåer
 • Sexuellt överförbara sjukdomar
 • Vaginala sköljblåsor

Klimakteriet

Runt övergångsåldern kan oregelbundna blödningar också inträffa. Det är då du kan uppleva lätta stänkblödningar eller väldigt lätt blödning mitt i klimakteriet.

Även när de regelbundna menstruationerna har slutat och äggstockarna inte längre är aktiva kan vissa kvinnor fortfarande få små mängder brunaktiga flytningar som liknar blod.

Polyper i livmodern

Polyper i livmodern

Dessa utväxter som börjar i livmodern kan orsaka vaginala blödningar. Många kvinnor märker inte av några förändringar eller upplever andra symptom. Närvaron av blod eller kramper i buken kan vara ett tecken på att något inte står rätt till med livmodern.

Myom

Myom är godartade tumörer som bildas på sidan av livmodern och kan upptäckas av en gynekolog. Några tydliga symptom inkluderar:

 • Smärta vid samlag
 • Frekvent behov att urinera
 • Blödningar mellan menstruationer

Cystor på äggstockarna

Dessa genereras i äggstockarna och spricker efter utsläpp av äggcellen. Det kan leda till kramper, buksmärta och vaginala blödningar. Cystor är den vanligaste orsaken till mellanblödningar.

När du ser de första symptomen på oregelbundna vaginala blödningar är det rekommenderat att träffa en gynekolog som kan utvärdera ditt tillstånd och eventuellt hjälpa dig att undvika allvarligare hälsoproblem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.