Vad händer med din kropp om du dricker grönt te varje dag?

Det finns vetenskapliga bevis för att backa upp de många hälsofördelarna med grönt te. Men du måste också känna till kontraindikationer och biverkningar av detta ämne.
Vad händer med din kropp om du dricker grönt te varje dag?

Senaste uppdateringen: 06 augusti, 2023

Har du någonsin undrat vad som händer med din kropp om du dricker grönt te varje dag? Denna naturliga dryck har blivit populär över hela världen på grund av dess medicinska egenskaper. Även om det inte är en förstahandsbehandling för sjukdomar, stöder ny forskning dess hälsoegenskaper.

Till skillnad från andra typer av te går grönt te inte igenom någon jäsningsprocess. Som ett resultat kan den behålla alla sina antioxidanter och polyfenoler. Av den anledningen främjar konsumtionen av denna dryck välbefinnandet och hjälper till att förebygga kroniska sjukdomar. Låt oss titta på det mer detaljerat.

Hälsofördelarna du får när du dricker grönt te varje dag

Enligt information publicerad tidskriften Chinese Medicin kan denna dryck förebygga olika sjukdomar. Specifikt hänförs många av dess medicinska egenskaper till dess katekininnehåll, särskilt epigallocatechin-3-gallat.

Dessutom framhåller samma tidskrift att detta ämne är en källa till:

 • Proteiner: 15-20 % i torrvikt
 • Aminosyror: 1-4 % i torrvikt
 • Kolhydrater : 5-7 % i torrvikt
 • Mineraler och spårämnen som kalcium, magnesium, krom, mangan, järn, koppar och zink, bland annat: 5 % i torrvikt
 • Spårmängder av lipider: Linolsyra och α-linolensyra
 • Steroler: Stigmasterol
 • Vitaminer B, C och E

Som du kan se är det inte förvånande att det ses som ett bra komplement för att förbättra kvaliteten på din kost. Det är dock viktigt att klargöra att det inte är en ersättning för medicinska behandlingar och inte har några “mirakulösa” egenskaper. Du bör lägga till det i din välbalanserade kost endast som ett komplement.

Rådfråga en läkare om du har ett hälsoproblem; bara denna kan diagnostisera dig och ordinera behandling. Låt din läkare veta om du dricker detta te dagligen eftersom det kan interagera med vissa typer av mediciner. Nu när vi har gjort det klart, låt oss gå över hälsofördelarna med detta ämne mer i detalj.

Att dricka grönt te varje dag har ett antal hälsofördelar.
Vetenskapliga bevis stöder detta ämnes näringsegenskaper. Det är för närvarande erkänt för sina bidrag till allmänt välbefinnande.

Det kan hjälpa till med viktminskning

Den höga koncentrationen av polyfenoler i grönt te är kopplat till dess förmåga att förbättra ämnesomsättningen och minska kroppsvikt. Dessa antioxidanter ökar energiförbrukningen och hindrar kroppen från att lagra kalorier som fett. Men du måste också följa en hälsosam kost och utföra fysisk aktivitet för att få denna effekt.

Främjar förebyggande av diabetes

Enligt en publikation i Integrative Medicine Research kan antioxidanterna i denna naturliga dryck hjälpa till att kontrollera blodsockret och förhindra typ 2-diabetes. Att dricka det varje dag efter maten förhindrar dessutom insulintoppar och lagring av sockerarter i fett.

Grönt te varje dag främjar hjärthälsan

En liten kopp av denna dryck varje dag kan minska risken för olika typer av hjärt-kärlsjukdomar, såsom ansamling av kolesterol och cirkulationsrubbningar.

Enligt forskning publicerad i Current Medicinal Chemistry kan dess antioxidanter, särskilt katekiner, minska risken för blodproppar, minska tilltäppning av artärerna och hjälpa till att förhindra uppbyggnad av lipider i blodet.

Som ett resultat är konsumtionen av denna dryck också förknippad med en lägre risk för tillstånd som bland annat hjärtinfarkt, stroke, trombos och angina pectoris.

Regelbunden konsumtion av grönt te, som en del av en hälsosam och varierad kost, hjälper till att minska höga kolesterolnivåer.

Förhindrar celldegeneration

Antioxidanterna i grönt te skapar en skyddande barriär mot de skadliga effekterna av celldegeneration. De stimulerar också neuronernas aktivitet. Enligt forskning publicerad i tidskriften Molecules kan grönt te hjälpa till att förebygga och behandla neurodegenerativa sjukdomar, som exempelvis kognitiv dysfunktion och minnesförlust.

Förhindrar njursten

Lite grönt te varje dag kan hjälpa till att förhindra njurförkalkning och njursten. Dessutom, enligt en studie publicerad i Journal of Urology, minskar extraktet produktionen och storleken av kalciumoxalatsediment. (Dessa förvandlas till njursten när de har satt sig i njurarna.)

Gillar du den här artikeln? Vi tror att du också kan vilka läsa: 7 varningssignaler vid njursjukdom

Förebygger hål i tänderna

Katekiner, en typ av kemisk antioxidant som finns i grönt te, hjälper till att bekämpa virus och bakterier som orsakar halsinfektioner, hål i tänderna och andra munsjukdomar.

Enligt slutsatserna från en studie publicerad i Journal of Clinical and Diagnostic Research visade sig munvatten med grönt te vara lika effektivt som klorhexidin för att kontrollera bakterier som Streptococcus mutans.

En kvinna hos tandläkaren.
Det finns ännu inte tillräckligt med forskning på detta, men detta ämne kan ha positiva effekter mot bakterier som orsakar karies.

Att dricka grönt te varje dag är bra för lederna

Gallsyra, som finns i livsmedel som valnötter, granatäpple eller grönt te, kombinerat med stretchingrutiner, kan vända ledinflammation och främja genereringen av proteiner som kollagen i friskt brosk.

En annan dokumenterad fördel med gallussyra och grönt te är att detta kan hämma inflammatoriska allergiska reaktioner. Den antiallergiska effekten in vivo och in vitro av gallussyra antyder dess tillämpning som ett medel vid inflammatoriska allergiska sjukdomar.

Förbättrade atletiska prestationer

Grönt te och ingefärste har kopplats till förbättrade atletiska prestationer, vilket är värdefullt för fotbollsspelare som vill förbättra sina prestationer på planen. En forskningsstudie visar dock att medan ingefärste har en negativ inverkan på deltagarnas uthållighet, har grönt te positiva resultat (p=0,006) på hastigheten och smidigheten hos nämnda fotbollsspelare.

Det har kemopreventiva egenskaper

Grönt te kan förebygga cancerformer som prostatacancer, mag-tarm-, bröst-, lung-, äggstockscancer och blåscancer. Detta beror på att antioxidanter hjälper till att motverka cellskador orsakade av fria radikaler och fungerar som ett cancerförebyggande medel.

Således kan denna funktion vara ett stort bidrag till behandlingen av njurtransplanterade patienter som är benägna att drabbas av hudcancer. Dessutom förhindrar topikala preparat med polyfenoler i detta ämne också de skadliga effekterna av UV-ljus.

På samma sätt är skador i munslemhinnan en av de vanligaste biverkningarna av cancerbehandling. Grönt te som munvatten (vid topikal behandling av orala tillstånd) kan bidra till att förebygga och verka mot mukosit hos cancerpatienter under kemoterapibehandling.

Det har anti-influensa egenskaper

Katekiner, såsom EGCG, det vanligaste i grönt te, minimerar effekterna av influensa A- och B-virus. Detta visas också i vetenskapliga arbeten: “Tack vare det höga naturliga innehållet av katekiner i grönt te kan Camellia sinensis vara det terapeutiska svaret på förebyggande och behandling av influensa A.”

Dricker du grönt te varje dag? Var medveten om kontraindikationerna

De fördelaktiga egenskaperna hos detta ämne stöds av forskning. Men det finns också vissa kontraindikationer och biverkningar. Du bör inte dricka mer än två koppar om dagen, eftersom det annars kan leda till negativa konsekvenser som:

 • Huvudvärk
 • Nervositet
 • Diarré
 • Svårt att sova
 • Irritabilitet
 • Ökad hjärtrytm
 • Yrsel

Du bör också undvika grönt te om du tar medicin eller dricker alkoholhaltiga drycker. Detta på grund av dess koffeininnehåll. När du kombinerar koffein med andra ämnen kan det nämligen orsaka oönskade effekter.

Experter rekommenderar att gravida och ammande personer undviker att dricka grönt te. Detta beror på att det kan orsaka negativa effekter för barnet. Patienter med högt blodtryck, anemi och matsmältningsproblem bör också undvika att dricka grönt te, alternativt göra det under medicinsk övervakning.

Ansvarsfull konsumtion av grönt te är det som avgör om det blir fördelaktigt för din hälsa eller inte. Se till att du inte överstiger två koppar av det per dag och upptäck vad det kan göra för din hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Barilaro, H. L. (2014). Posibles efectos profilácticos del té verde en mucositis por tratamiento quimioterápico (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de La Plata). http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/41258
 • Chacko SM, Thambi PT, Kuttan R, Nishigaki I. Beneficial effects of green tea: a literature review. Chin Med. 2010;5:13. Published 2010 Apr 6. doi:10.1186/1749-8546-5-13
 • Funosas, E. R., Martínez, A. B., Pignolo, M., Maestri, L., Aromando, R. F., Scozzarro, S. M., … & Hermida, P. S. (2005). Efectividad del té verde en el tratamiento de periodontitis crónica. Avances en Odontoestomatología, 21(3), 159-166. https://scielo.isciii.es/pdf/odonto/v21n3/original4.pdf
 • Hursel, R., Viechtbauer, W., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2009, September). The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: A meta-analysis. International Journal of Obesity. https://doi.org/10.1038/ijo.2009.135
 • Itoh, Y., Yasui, T., Okada, A., Tozawa, K., Hayashi, Y., & Kohri, K. (2005). Preventive effects of green tea on renal stone formation and the role of oxidative stress in nephrolithiasis. Journal of Urology173(1), 271–275. https://doi.org/10.1097/01.ju.0000141311.51003.87
 • Kim, S. H., Jun, C. D., Suk, K., Choi, B. J., Lim, H., Park, S., … & Shin, T. Y. (2006). Gallic acid inhibits histamine release and pro-inflammatory cytokine production in mast cells. Toxicological Sciences, 91(1), 123-131. https://academic.oup.com/toxsci/article/91/1/123/1672576?login=true
 • Pervin M, Unno K, Ohishi T, Tanabe H, Miyoshi N, Nakamura Y. Beneficial Effects of Green Tea Catechins on Neurodegenerative Diseases. Molecules. 2018;23(6):1297. Published 2018 May 29. doi:10.3390/molecules23061297
 • Salas-Hernández, A., Hurtado-Ovalle, S. A., Marín-Padilla, A. L., Arriaga-Domínguez, M. P., Salas-Herrera, M. M., Martín del Campo-Cervantes, J., & Esparza-Ramos, S. B. Influencia del té verde y del té de jengibre en el rendimiento deportivo del futbolista Influence of green tea and ginger tea on the sports performance of the soccer player. http://portal.amelica.org/ameli/jatsRepo/486/4862106005/4862106005.pdf
 • Suzuki Y, Miyoshi N, Isemura M. Health-promoting effects of green tea. Proc Jpn Acad Ser B Phys Biol Sci. 2012;88(3):88–101. doi:10.2183/pjab.88.88
 • Weinreb, O., Mandel, S., Amit, T., & Youdim, M. B. (2004). Neurological mechanisms of green tea polyphenols in Alzheimer’s and Parkinson’s diseases. The Journal of nutritional biochemistry, 15(9), 506-516. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286304001184


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.