Vad gör att man kan få kramp i vaden?

När du får kramp i vaden är det viktigt att försiktigt sträcka ut området. Undvik dock att röra eller massera muskeln. Fortsätt läs för att lära dig mer.
Vad gör att man kan få kramp i vaden?

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Visst har detta någon gång hänt dig, och du har undrat varför. Ja, varför för man ibland kramp i vaden? Vad är det som egentligen händer i denna del av kroppen som gör att det gör så ont? Det är i själva verket inget annat än en ofrivillig muskelsammandragning.

Vadens baksida har en rundad form. Den består av olika muskler. En av dem är triceps surae, som är den som är inblandad i detta problem.

De flesta upplever vadkramper på natten, med intensiv smärta som väcker dem. I den här artikeln ska vi förklara varför detta händer och vad man kan göra för att lindra eller förhindra detta obehag.

Varför får man kramp i vaden?

När du får vadkramper sker ofrivilliga sammandragning av muskeln triceps surae. Denna muskel förkortas, och det är möjligt att till och med se det med blotta ögat. Dessutom är det mycket smärtsamt.

Forskare vet inte exakt varför de händer. Vi känner dock till några faktorer som är relaterade till det. För det första är det förknippat med intensiv träning under lång tid. Men det kan också uppstå om man inte har tränat ordentligt.

Samma sak händer när du tränar utan att ha värmt upp dina muskler. Det verkar som att träning tillsammans med att inte dricka tillräckligt med vatten orsakar att toxiner byggs upp i musklerna. Därmed orsakar det muskelsammandragningar.

Att dricka för lite vatten kan orsaka muskelsammandragningar

Kan kramper i vaden relateras till ett annat tillstånd?

När någon upprepade gånger får vadkramper och det inte har något att göra med träning kan det vara ett symptom på ett annat tillstånd. Det är viktigt att veta att när det finns ett cirkulationsproblem vilket gör att blod inte når musklerna korrekt, kan du få kramper.

Faktum är att detta är vanligt i början av 60-årsåldern. Åderförkalkning är ett tillstånd där kolesterol byggs upp i blodkärlen. Därför är blodflödet svagare i dessa områden. Då transporteras inte blodet runt som det borde.

Denna förändring i blodflödet kan också ske under graviditeten, även om det är något fysiologiskt. Gravida kvinnor får ofta kramper under sista trimestern.

Man kan också drabbas av sammandragningar under graviditeten

Detta kanske intresserar dig: Lär dig hur du behandlar nackkramper

Vad ska man göra vid kramp i vaden?

Som du kanske redan vet är det vanligast att få vadkramper mitt i natten som kan vara så starka att du vaknar. Om detta händer upprepade gånger är det en bra idé att stretcha innan du går till sängs.

Det är också viktigt att nämna att när du tränar måste du göra det gradvis. Med andra ord, öka gradvis intensiteten, träna inte allt du bara orkar på en gång. Du måste också veta när du ska vila och göra det ordentligt. Glöm inte heller att förbereda dina muskler innan du tränar. Du bör också vara noga med att dricka vatten och äta en bra kost. Uttorkning kan vara en orsak till dessa vadkramper.

Vissa experter rekommenderar vissa fysioterapiövningar för att förhindra dem. Helst bör du utföra mjuk stretching som sträcker musklerna på ett kontrollerat sätt. Undvik att stå på tårna eller vidröra området precis när du upplever dessa sammandragningar. Faktum är att dessa rörelser kan orsaka ytterligare muskelspasmer.

Om du ofta får vadkramper är det viktigt att kontakta en läkare. Läkaren bör då undersöka om det är någon annan typ av patologi som orsakar dessa problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.