Vad du ska göra om du drabbas av en brännskada
Stark värme kan orsaka brännskador som är extremt allvarliga och farliga för de olika hudlagren. En brännskada klassificeras efter dess intensitet och svårighetsgrad.
När du drabbas av en brännskada på någon del av kroppen bör du spola området med kallt vatten. Detta bör göras så snabbt som möjligt eftersom det kommer att minska den brännande känslan och förhindra att blåsor bildas.
Om du råkar ha is inom räckhåll är detta än mer effektivt om det appliceras på brännskadan tills isen smälter. Dock kan du känna extra smärta när du först applicerar den, men det är det värt eftersom den stillar den brännande känslan på ett par minuter.
Klassificering av brännskador
Det finns första, andra och tredje gradens brännskador. Det är mycket viktigt att kunna avgöra intensitetsgraden av en brännskada för att kunna tillämpa rätt vård så att den kan läka så snabbt som möjligt.
Första gradens brännskada
Detta är en liten brännskada som orsakar rodnad av huden samt en lätt brännande känsla, men inga blåsor.
Andra gradens brännskada
I detta fall finns det blåsor tillsammans med rodnad av det drabbade området och det orsakar en måttligt brännande känsla.
Tredje gradens brännskada
Dessa är de allvarligaste eftersom de skadar en stor del av hullet. De kan nå ner till de djupaste hudlagren och ofta kan du även se fett, muskler och ben.
En brännskada från ett strykjärn kan vara av första eller andra graden, medan matlagningsrelaterade brännskador från kokande vatten, het olja eller väldigt söta livsmedel såsom kokande sylt kan orsaka brännskador så allvarliga som tredje graden.
Du bör ta dig till sjukhus omedelbart om du drabbas av en tredje gradens brännskada, men om det är en lätt första eller andra gradens brännskada kan du bara göra följande:
Behandling av mindre brännskador
Det första du behöver göra är att ta bort allt som är i vägen vid det drabbade området, så som kläder eller smycken eller något som kan störa hanteringen av brännskadan.
Nästa steg är att blötlägga eller applicera is på brännskadan för att stilla den brännande känslan.
Du bör till varje pris undvika att klämma sönder blåsor eftersom du då riskerar infektioner eftersom detta lämnar huden helt öppen. Du bör också titta till blåsan med jämna mellanrum. Om den blir mer smärtsam, alternativt läcker en gul eller grön vätska, kan det kräva omedelbar läkarvård för att på lämpligt sätt behandla infektionen.
Likaså bör du aldrig applicera tandkräm eller olja på brännskadan eftersom det faktiskt förvärrar symptomen istället för att lindra dem. Du bör också undvika att täcka över skadan, men du kan applicera en särskild kräm avsedd för brännskador för att undvika infektion.
När bör du uppsöka läkare vid en brännskada?
Du bör ta dig till sjukhuset om du drabbas av större eller djupare brännskador, särskilt om de orsakas av kokande vatten, el eller frätande ämnen.
Du bör även träffa en läkare om brännskadorna har drabbat ansikte, könsorgan, fötter eller händer samt om du har någon form av hjärt- eller lungsjukdom. I samtliga fall är det rekommenderat att täcka det drabbade området med en kall våt trasa medan du väntar på läkarvård.
Huskurer för behandling av brännskador
Dessa huskurer rekommenderas endast för små, första gradens brännskador:
Skivad potatis
Skivad potatis är mycket effektivt för att minska den brännande känslan som orsakas av brännskador. Applicera detta på det drabbade området i tre minuter, tre gånger om dagen.
Honung
Honung är en kraftfull antihistamin som hjälper till att förhindra infektion och även påskynda läkningsprocessen. För snabba och effektiva resultat bör du applicera en hel del honung på det drabbade området flera gånger om dagen. Skölj med varmt vatten innan du applicerar ny honung. Var även noga med att inte skada brännskadan.
Kapslar med vitamin E
Vitamin E är mycket effektivt för behandling av brännskador, särskilt för att förhindra ärrbildning. Detta görs vanligen genom att man spräcker kapseln och sprider vätskan på det drabbade området två gånger dagligen.
Aloe vera
Denna växt har kristaller som är bra för behandling av brännskador. De stillar svedan och påskyndar läkningsprocessen. Applicera tre gånger om dagen, varpå du sköljer med varmt vatten.
Kom ihåg…
Huskurer för behandling av brännskador är enkla och billiga, men den främsta fördelen är att de är mycket effektiva och inte har några negativa biverkningar eftersom de är helt naturliga. Så om du drabbas av någon form av första gradens brännskada vet du vad du ska göra. Lägg det på minnet!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Jull, A. B., Cullum, N., Dumville, J. C., Westby, M. J., Deshpande, S., & Walker, N. (2015). Honey as a topical treatment for wounds. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD005083.pub4
- Johnson, C. (2018). Management of burns. Surgery (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpsur.2018.05.004
- Hoogewerf, C. J., Van Baar, M. E., Hop, M. J., Nieuwenhuis, M. K., Oen, I. M. M. H., & Middelkoop, E. (2013). Topical treatment for facial burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD008058.pub2