Vad du bör veta angående ebola

Ebolas inkubationsperiod från det att kontakt uppstått med viruset, fram till att de första symtomen uppkommer, ligger på mellan 2 och 21 dagar

Dessa dagar har de flesta hört talas om den nya sjukdomen ebola, men den är egentligen inte så ny – den upptäcktes för första gången 1976 under en dödlig epidemi.

Ifall du är en av de som inte hört talas om sjukdomen ebola, oroa dig inte. Vi kommer här upplysa dig om de viktigaste sakerna du bör veta om ebola och hur det uppkommer.

Vad är ebola?

Ebola är ett virus som orsakar hemorragisk feber hos människor och primater. Denna sjukdom fick namnet ”Ebola” från floden Zaire (Afrika) med samma namn.

Ebolaviruset tillhör familjen av RNA-virus som kallas filovirus. Det finns även fem serotyper av detta virus: Ebola Zaire, Ebola Elfenbenskusten, Ebola Sudan, Ebola och Bundibugyo, Ebola Reston. Den sista har drabbat primater, men inte människor.

Hur smittar ebolaviruset?

Ebolaviruset har ett högt dödstal då det är väldigt smittsamt, dödar snabbt, och avlägsna områden ofta drabbas.

Det vanligaste överföringssättet till människor är via kontakt med något infekterat djur; det kan var apor, fladdermöss, antiloper, mm. Det överförs till människor via blod, sekret, vävnad och kroppsvätskor, även via kontakt med kontaminerade mediciner och nålar.

Det är även viktigt att vi tar upp nosokomial överföring, vilket innebär att sjukdomen sprids inom ett sjukhus. På senare tid har det spridits på vårdcentraler eftersom patienterna inte haft masker på sig, och har saknat andra nödvändiga medel för att hantera smittosamma patienter.

Saker man bör tänka på när det gäller ebola

Ebola är ett virus som man verkligen bör frukta och respektera, främst med tanke på hur svårt det är att upptäcka. Det innebär ofta att det upptäcks för sent. Vi kommer här att ge dig några saker att tänka på.

Ebola har en dödlighet på 90%

Sedan det upptäcktes har dödligheten legat på 90% av alla de som blivit infekterade.

Ebola kan stanna kvar i sädesvätskan

WHO (World Health Organization) har fastställt att män som återhämtat sig från sjukdomen fortfarande kan smitta andra genom sin sperma i upp till sju veckor efteråt.

Symtom på ebola

De första symtomen som uppkommer är feber, omfattande svaghetskänsla, muskelsmärtor, huvudvärk och halsont. Efter dessa symptom kommer kräkningar, diarré, utslag, problem med njurarna och i vissa fall interna och externa hemorrojder.

Ifall dessa symtom uppkommer bör man direkt uppsöka en läkare, och ifall möjligt undvika att gå nära andra för att inte sprida sjukdomen vidare.

Inkubationstid för ebola

Man räknar med att inkubationsperioden för ebola från och med kontakt med viruset tills symtomen uppkommer varierar mellan 2 och 21 dagar. Då viruset har liknande symtom som många andra sjukdomar är en laboratoriumanalys det enda sättet att göra en diagnos.

Förebyggande och behandling av ebolaviruset

Det finns för tillfället inte något vaccin för ebola på marknaden. Förhoppningen är att man ska kunna testa flera olika vaccin, men detta är fortfarande på det experimentella stadiet. När det gäller behandling finns det ännu ingen; det enda man kan göra i nuläget är att ge vätskeersättningar med elektrolytlösningar och intravenösa vätskor.

MER FÖR DIG