Vad du behöver veta om att ta biotin

Många myter har byggts upp kring att ta biotin, främst för att det har sålts som en komponent med viktiga kosmetiska effekter. Det finns dock inte tillräckligt med bevis för att det verkligen ger upphov till alla fördelar som det sägs erbjuda.
Vad du behöver veta om att ta biotin

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Biotin är en typ av B-vitamin som hjälper till att omvandla kolhydrater, fetter och proteiner vi använder till energi. Det hette ursprungligen vitamin H, men heter numera B7 och har blivit väldigt populärt för sin kosmetiska effekt på naglar och hår. Ta reda på vad du behöver veta om att ta biotin i den här artikeln!

B7 finns i ett stort antal livsmedel, till skillnad från andra vitaminer. Det finns också i kosttillskott. Människor behöver bara små doser av denna vitamin för att fungera korrekt. Mer exakt behöver barn bara 200 mikrogram av detta vitamin per dag och vuxna cirka 300 mikrogram.

Idag ska vi berätta mer om detta ämne och vad du behöver veta för att ta biotin.

Effekten av att ta biotin

Många använder biotin som kosttillskott, eftersom det sägs ha flera fördelaktiga egenskaper för kroppen. Tillgängliga bevis tyder emellertid på att intag av biotin förmodligen endast är effektivt för att kompensera för organisk biotinbrist.

Det är mycket sällsynt att vi har låga nivåer av biotin i kroppen, eftersom detta vitamin finns i många livsmedel. Mängden som vi behöver som människor är också låg. Det finns dock vissa tillstånd eller hälsotillstånd som leder till en minskning av detta vitamin. Denna situation uppstår främst för:

  • Gravida kvinnor: När deras kost inte är idealisk för denna situation
  • Människor som ätit via sond under en längre tid
  • Personer som lider av undernäring
  • Personer som har ett allvarligt tobaks- eller alkoholmissbruk
Källor till vitamin B7.
Det dagliga behovet av biotin är mycket lågt för människor och det är möjligt för de flesta av oss att få i oss det genom kosten.

Obevisade effekter av att ta artificiellt biotin

Även om detta vitamin marknadsförs i affärer som svaret på ett stort antal brister och problem, är sanningen att vetenskapen inte har hittat tillräckliga bevis för många av de påstådda fördelarna.

Det finns för närvarande avgörande forskning som hävdar att intag av biotin kan vara användbart i följande fall:

Även om alla dessa egenskaper har tillskrivits vitaminet, finns det fortfarande inte tillräckligt med vetenskapliga bevis för att säga om det verkligen besitter dessa. Vad som hittills ändå kunnat uteslutas är att vitaminet är användbart för att minska utslag orsakade av seborroiskt eksem hos spädbarn.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: De 7 bästa sätten att använda äppelcidervinäger i hemmet

Är det säkert att ta biotin?

Den prestigefyllda amerikanska konsumenttidningen Consumer Reports påpekar i en av sina publikationer att biotintillskott ger upp till 15 gånger den mängd som en normal människokropp behöver för att fungera. Detta genererar ett överskott av plasmabiotin, men effekten detta kan ha på hälsan är fortfarande okänd.

Vissa experter tror att vår kropp kan eliminera överskott av vitamin B7 utan att detta orsakar problem för människokroppen. Å andra sidan menar vissa att detta vitamin kan påverka fertiliteten, men det finns inga studier som stöder detta påstående.

Vissa misstänker också att biotin kan vara skadligt för gravida kvinnor och foster. Det finns dock inga bevis för detta heller. Det pågår hur som helst forskning kring detta ämne och än så länge finns det många olösta frågor.

En biotinkapsel.
Även om biotin anses vara effektivt i många situationer, finns det inte tillräckligt med bevis för att säkert kunna konstatera detta.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Bekämpa håravfall med kosten – 7 livsmedel du bör äta

Livsmedelskällor samt bristsymptom

Sammantaget får de flesta vitamin B7 från sin vanliga kost. Det finns i vanliga livsmedel som kött, fisk, ägg, slaktbiprodukter, nötter, frön och vissa grönsaker som sötpotatis, broccoli och spenat.

De huvudsakliga manifestationerna av brist på detta vitamin är utslag runt ögon, näsa och mun och tunt hår. Ett ökat tillstånd av systemisk inflammation kan också förekomma, enligt en artikel publicerad i American Journal of Physiology.

Det kan också förekomma höga syrakoncentrationer i blod och urin, hudinfektioner, täta spår, sköra naglar och problem i nervsystemet.

Upprätthåll adekvata biotinnivåer

De flesta behöver inte ta biotintillskott. Användningen har blivit populär eftersom detta tillskott har blivit marknadsfört som en kosmetisk produkt. Det är bäst att få detta vitamin direkt från maten och inte från kosttillskott.

På så sätt kommer du att kunna garantera att de fysiologiska reaktionerna i människokroppen fungerar korrekt. Du kommer också att hjälpa till att hålla inflammation under kontroll, vilket är orsaken till utvecklingen av vissa kroniska sjukdomar.

Slutligen, kom ihåg att äta en varierad kost för att minska risken för näringsbrist.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Patel DP., Swink SM., Castelo Soccio L., A review of the use of biotin for hair loss. Skin Appendage Disord, 2017. 3 (3): 166-169.
  • Turgut M., Cinar V., Pala R., Tuzcu M., et al., Biotin and chromium histidianate improve glucose metabolism and proteins expression levels of IRS-1, PPAR y, and NF-kB in exercise-trained rats. J Int Soc Sports Nutr, 2018.
  • Agrawal S., Agrawal A., Said HM., Biotin deficiency enhances the inflammatory response of human dendritic cells. Am J Physiol Cell Physiol, 2016.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.