Vad är yttre motivation och hur kan det påverka beteendet?
Motivation är drivkraften bakom våra handlingar; det är det som får oss att känna entusiasm att genomföra projekt eller initiera aktiviteter. Som en psykologisk konstruktion definieras motivation som “uppsättningen av processer som är involverade i aktivering, riktning och uthållighet av beteende”. Detta gäller både yttre och inre motivation.
Det har dock inte alltid samma ursprung. Därför kan man skilja mellan yttre och inre motivation. Skillnaden är i grunden vad som får personen att göra en viss sak. Vill du veta mer om det?
Vad är yttre motivation?
Om du vill identifiera skillnaderna mellan inre och yttre motivation, kan du fråga dig själv om dess ursprung. Vad vi pratar om här är om det är internt eller externt.
När det gäller yttre motivation är det att initiera en viss aktivitet eller genomföra ett projekt relaterat till externt erkännande – dvs att få någon extern belöning eller förstärkning.
Däremot har inneboende motivation att göra med de saker som rör oss internt. Till exempel kan självtillfredsställelse, och behov av självförverkligande vara exempel på detta.
Ryan och Deci (1997) relaterar i sin forskning tre avgörande personliga faktorer till inneboende motivation: känslan av autonomi, uppfattningen av kompetens och behovet av känslomässigt stöd och mellanmänskliga relationer. Personen “aktiverar” när han/hon vill och önskar det, det är under hans/hennes kontroll, och personen har även förmåga till självförstärkning.
I fallet med yttre motivation aktiveras denna typ av motivation av något som inte är “inom en själv”; det beror på en annan person eller den omgivande miljön. Det är med andra ord inget de kan kontrollera.
Därför är yttre motivation också förknippad med beteendemodifieringstekniker, såsom operant konditionering. I det här fallet är syftet att få en person att utföra (eller sluta utföra) vissa beteenden baserat på förstärkning eller belöning.
Det är också viktigt att tänka på att motivation inte är något stabilt eller som alltid förblir detsamma, utan kan förändras över tid. Kontextuella, sociala, kulturella och ekonomiska faktorer påverkar båda typerna, kanske med större betoning på yttre motivation.
Vad värderas, vad belönas och vad är intressant? Varje gång en viss prestation förstärks skickar vi implicita (och inte så implicita) meddelanden om dessa frågor.
Några exempel
Yttre motivation finns inom olika områden i livet, både arbete och akademisk och relationell, bland annat. Låt oss ta en titt på några exempel:
- Lön är en yttre motivation par excellence. Vi arbetar för lön så att vi kan leva, betala räkningar och skämma bort oss själva.
- Det används också i kundlojalitetsprogram. Till exempel är den kund som köper mest, premiumkunden eller den som har platinakortet den som har tillgång till större rabatter, förmåner i kommersiella lokaler och omedelbar uppmärksamhet, bland andra belöningar.
- På arbetsplatsen finner vi, förutom lön, yttre motivation vid befordran och avancemang. Vissa förmåner är också ett incitament för att attrahera eller behålla kompetent personal i organisationer.
Hur effektiv är yttre motivation?
Den är positiv när den används på rätt sätt. I den meningen handlar det inte om att alltid förstärka ett beteende eller att göra detta på vilket sätt som helst, utan om att välja när och hur.
Det är också viktigt att ha i åtanke att förstärkningar inte behöver vara materiella (i själva verket är detta vanligtvis det minst rekommenderade) och att istället välja sociala eller symboliska sådana, såsom erkännande eller en upplevelse.
När du använder en förstärkning eller en belöning är det en bra idé att överväga dess temporalitet och om det är omedelbart, särskilt när det appliceras på barn. På så sätt är det möjligt att fastställa kopplingen mellan det som görs och belöningen.
Det är viktigt att veta att det inte är nödvändigt att belöna alla andra människors handlingar. I det här fallet upphör förstärkningen att vara “det exceptionella” och blir varje dag, och förlorar därför en del av sin betydelse eller intresse.
Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: 5 nycklar till hur man uppfostrar barn
De möjliga nackdelarna med yttre motivation
Yttre motivation, baserad på förstärkare, kan vara kontraproduktiv i vissa situationer. Ett av de områden där dess användbarhet ifrågasätts mest är när det gäller föräldraskap.
Till exempel sägs det ofta att när vuxna vårdgivare ger belöningar till barn som beter sig bra, kan de uppmuntra ett visst beroende eller upptagenhet av belöningen snarare än av det positiva som de försöker främja (att vara respektfull, uppföra sig etc.).
Men det är också viktigt att inte glömma bort att förstärkare måste appliceras i rätt mått och vid rätt tidpunkt. Att gå till ytterligheter är aldrig hjälpsamt och i det här fallet är problemet inte själva förstärkaren utan överskottet.
Det är viktigt att uppfostra med förstärkningar, men de måste vara i samklang med beteendet och vara proportionella.
Å andra sidan har det också nämnts att yttre motivation kan ha motsatt effekt på den inre motivationen genom att minska den. När personen motiveras av att “behöver” den yttre belöningen eller förstärkningen, kan personen till och med sluta göra sina handlingar eller sluta lyssna på sin egen intuition och inre kompass.
Det vill säga, kompassen som vägleder personen att göra eller inte göra något kommer utifrån, och inte från inre självtillfredsställelse eller egenintresse. Återigen bör det stå klart att det här inte handlar om att demonisera yttre motivation, utan om att lära sig att använda den på ett bra sätt.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Tips för en dag fylld med motivation och glädje
Stadierna av yttre motivation
I sin forskning utvecklade Deci och Ryan de olika stadierna av yttre motivation genom att förstå att yttre motivation är dynamisk och föränderlig. Det kan alltså ske en övergång från yttre till inre motivation.
Därför kan någon som börjatt motiverad av något yttre senare utveckla inre motivation. De föreslagna stegen är följande:
- Yttre motivation: Personen motiveras av vad han/hon förväntar sig att få från sin omgivning eller utifrån.
- Introjicerad motivation: I detta skede, även om det fortfarande finns ett intresse för att ta emot något, börjar du uppleva viss intern tillfredsställelse. Inte ens i detta skede har du kontroll över det.
- Identifieringsreglerad motivation: Här fortsätter personen att utföra en viss aktivitet med sitt fokus på belöningen. Men han/hon börjar få mer kontroll över det och större autonomi över sina beslut.
- Motivation genom integration. Detta är det sista stadiet, där det finns en dominans av inneboende motivation, även om det inte kan betraktas fullt ut som sådant. Här kan intresset för att utföra en viss aktivitet identifieras som det egna, det vill säga som något internt.
En grund för att utöva autonomi
Slutligen kan man därför säga att arbete med yttre motivation kan vara ett bra verktyg för att göra människor ivriga att utföra vissa aktiviteter. Oavsett om det är inneboende eller yttre, har motivation kraften att förflytta människor.
Men som vi redan har klargjort handlar det om att veta hur man använder det på ett bra sätt. Detta kan också fungera parallellt med inneboende motivation. Det är viktigt att inte glömma det faktum att ett mål med motivation är att personen kan utöva sin autonomi.
Därför, när vi upptäcker att det slutliga målet med en aktivitet bara är att få en belöning, kan vi behöva tänka om hur vi motiverar oss själva eller varandra.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Anaya-Durand, Alejandro, & Anaya-Huertas, Celina (2010). ¿Motivar para aprobar o para aprender? Estrategias de motivación del aprendizaje para los estudiantes. Tecnología, Ciencia, Educación, 25(1),5-14.[fecha de Consulta 6 de Abril de 2021]. ISSN: 0186-6036. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=48215094002.
- Domínguez Alonso, José, & Pino-Juste, Margarita R. (2014). Motivación intrínseca y extrínseca: análisis en adolescentes gallegos. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 1(1),349-358.[fecha de Consulta 6 de Abril de 2021]. ISSN: 0214-9877. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=349851780036.
- Ryan, M. & Deci. (2020). Intrinsic and extrinsic motivation from a self-determination theory perspective: Definitions, theory, practices, and future directions. Contemporary Educational Psychology. 61. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0361476X20300254
- Fernandez, A., (1997). Modelos de motivación académica: una visión panorámica. R.E.M.E., Disponible en: http://reme.uji.es/articulos/numero25/article1/texto.html