Vad är vätske- och elektrolytbalansen?

Mineraler är näringsämnen som vi får i oss i små mängder och som utför viktiga funktioner i människokroppen. Upptäck vikten av att bibehålla din vätske- och elektrolytbalans idag!
Vad är vätske- och elektrolytbalansen?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vätske- och elektrolytbalansen är ett koncept som syftar till att upprätthålla en korrekt balans mellan intag av vätska och mineralförsörjning. Ett fel i en av dessa två komponenter kan orsaka skadliga effekter på kroppen. Vissa mineralbrister, såsom natrium (hyponatremi), kan till och med vara dödliga.

Av denna anledning ska vi i denna artikel förklara allt om de viktigaste funktionerna när det gäller kroppens viktigaste elektrolyter. Vi ger dig också några rekommendationer som hjälper dig att säkerställa att du får i dig den mängd du behöver och därmed förhindrar obalanser.

Elektrolyter

Elektrolyter är joniserade mineraler som utför olika funktioner i människokroppen. Många av dem är relaterade till att upprätthålla osmotisk balans eller överföra nervimpulser.

Låt oss ta en titt på de viktigaste.

barn dricker vatten för att upprätthålla vätske- och elektrolytbalansen
Man måste komplettera intag av vätska med elektrolyter, som är viktiga mineraler för kroppens funktion.

Läs den här artikeln för att lära dig mer: Gör egen elektrolytdryck och förhindra uttorkning

Natrium är viktigt för vätske- och elektrolytbalansen

Natrium är ett av de vanligaste mineralerna som finns. Som vi nämnde tidigare kan en brist på detta mineral orsaka ett tillstånd som kallas hyponatremi. Natrium är ett viktigt ämne i överföringen av nervimpulser och vi behöver detta mineral för att leva.

Dessutom spelar det en viktig roll för att upprätthålla vårt blodtryck, vilket man har visat i forskning publicerad i Nutrients. Natrium är en förening som älskar vatten, så den binder till vattnet, vilket ökar blodtrycket när man får i sig för mycket.

Lyckligtvis innehåller nästan alla livsmedel i vår kost detta mineral. Av denna anledning är det ganska svårt att faktiskt drabbas av ett underskott. I själva verket är detta endast möjligt vid överdriven svettning samt i heta och fuktiga miljöer.

Uthållighetsidrottare som tävlar i mycket varma miljöer måste hålla koll på intaget av detta mineral. De kan göra detta genom att dricka drycker med noggrant uppmätta halter av natrium.

Kalcium

Kalcium är det vanligaste mineralet i människokroppen. Det är en viktig del av våra ben. Det ökar bentätheten och minskar risken för frakturer. Detta mineral blir avgörande när målet är att förhindra demineralisering av ben orsakade av klimakteriet, vilket nuvarande vetenskapliga bevis bekräftar.

Dessutom spelar detta mineral också en roll i överföringen av nervimpulser och i muskelsammandragningar, både i hjärtat och skelettmusklerna. Av denna anledning är det viktigt att säkerställa adekvata nivåer i kroppen.

Vi tror att du kommer att vara intresserad av den här artikeln: 6 förebyggande kosttips mot osteoporos

Kalium är viktig för vätske- och elektrolytbalansen

Kalium är involverat i överföringen av nervimpulser, men det reglerar också blodtrycket genom att, till skillnad från natrium, utöva en hypotensiv effekt. Enligt en studie publicerad i Journal of Clinical Hypertension hjälper ett regelbundet intag av detta mineral till att sänka blodtrycket. Vi kan därför rekommendera det för personer med för högt blodtryck.

Hur bibehåller vi vätske- och elektrolytbalansen?

För att bibehålla vätske- och elektrolytbalansen är det först och främst viktigt att garantera ett adekvat vätskeintag. Du bör inte vänta ända tills du är törstig med att dricka vätska eftersom kroppen bara aktiverar denna mekanism när man redan är uttorkad.

Experter rekommenderar att man dricker små mängder vatten ganska ofta samt undviker kolsyrade drycker eller läsk för att tillfredsställa detta behov. Det har visat sig att ett rutinmässigt intag av socker är hälsovådligt.

Var noga med ditt mineralintag för att upprätthålla vätske- och elektrolytbalansen

För att förbättra ditt mineralintag rekommenderar vi att du saltar maten lite mer än normalt när du tränar i ett varmt klimat. Genom att göra detta minskar du risken för hyponatremi.

För personer med stillasittande livsstil bör intaget av natrium anpassas via kosten. Man bör dock begränsa det vid arteriell hypertoni.

Det är bäst att äta en varierad och balanserad kost, och särskilt en som är rik på grönsaker. Frukt och grönsaker utmärker sig för sitt höga innehåll av mikronäringsämnen. De har nämligen ett anmärkningsvärt näringsinnehåll som kan hjälpa till att förhindra brister som kan påverka vår hälsa.

Slutligen måste vi se till att vi dagligen får i oss kalcium för att förhindra problem relaterade till benskörhet. Med detta mål i åtanke kan vi öka vårt intag av mejeriprodukter, nötter och fet fisk. Konserverade sardiner är till exempel ett av de mest rekommenderade livsmedlen för att förhindra osteoporos hos kvinnor.

kvinna dricker vatten för att upprätthålla vätske- och elektrolytbalansen
Sportdrycker hjälper till att möta idrottarens specifika behov.

Bibehåll vätske- och elektrolytbalansen för att garantera god hälsa

Som du har sett är det avgörande att upprätthålla en adekvat elektrolytbalans när målet är att förbättra hälsan eller förhindra att prestandan sjunker under träning.

Lyckligtvis är det väldigt enkelt att få i sig de mineraler som kroppen behöver genom att följa de råd vi har gett dig i den här artikeln. Om du äter grönsaker regelbundet tillsammans med mejeriprodukter och fet fisk är det mycket osannolikt att du kommer att drabbas av någon form av brist på dessa mikronäringsämnen.

Men om du lider av en sjukdom, rekommenderar vi, som alltid, att du pratar med en läkare. Kom ihåg att till exempel personer med högt blodtryck inte ska överdriva sitt saltintag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Grillo A., Salvi L., Coruzzi P., Salvi P., et al., Sodium intake and hypertension. Nutrients, 2019.
  • Weaver CM., Alexander DD., Boushey CJ., Dawson Hughes B., et al., Calcium plus vitamin D supplementation and risk of fractures: an updated meta analysis from the national osteoporosis foundation. Osteoporos Int, 2016. 27 (1): 367-76.
  • Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary protassium, and systolic blood pressure in US adolescents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
  • Malik VS., Li Y., Pan A., Koning LD., et al., Long term consumption of sugar sweetened and artificially sweetened beverages and risk of mortality in US adults. Circulatino, 2019. 139 (18): 2113-2125.
  • Feye, Andrés Santiago Parodi. “Composición de las bebidas deportivas: efectos sobre la hidratación y el rendimiento.” Revista Universitaria de la Educación Física y el Deporte 11 (2018): 45-53.
  • Díaz-Rizo, Valeria, et al. “Factores nutricionales relacionados con osteoporosis.” El Residente 13.1 (2018): 23-30.
  • Llanio, Raimundo. “Balance HÃdrico y ElectrolÃtico.” Revista Cubana de Medicina 1.1 (2019).
  • Henríquez-Palop, Fernando, et al. “La sobrecarga hídrica como biomarcador de insuficiencia cardíaca y fracaso renal agudo.” Nefrología (Madrid) 33.2 (2013): 256-265.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.