Vad är uppljusande krämer?

Fläckar och märken på huden är ett irriterande estetiskt problem som de flesta drabbas av. Lyckligtvis kan du använda krämer för att märkbart minska dem. Vill du veta mer? Läs vidare!
Vad är uppljusande krämer?

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Hudfläckar är ett av de vanligaste estetiska problemen. Tyvärr ökar exponering för sol, ålder, hormonella obalanser och många andra faktorer risken. På grund av detta väljer fler och fler människor att använda uppljusande krämer.

Dessa produkter har komponenter som hjälper till att minska hyperpigmentering av huden och få din hud att se yngre och mer enhetlig ut. För att uppnå bra resultat måste du dock veta hur du använder dem korrekt. Oroa dig inte: Vi berättar hur du använder dem i den här artikeln.

Vad är uppljusande krämer?

Uppljusande krämer
Uppljusande krämer innehåller ämnen som hjälper till att minska fläckar.

Uppljusande krämer är kosmetiska produkter som hjälper till att minska eller eliminera fläckar som uppträder på huden. Deras aktiva ingredienser kan ha förmågan att förstöra melanin i de drabbade områdena. Samtidigt kan de stimulera de cellulär regenerering och hydrering.

Enligt en artikel i NHS Foundation Trust kan dessa krämer innehålla en kombination av olika läkemedel. Några av de vanligaste är hydrokinon, retinoider och kortikosteroider. Vart och ett av dessa ämnen har olika effekter på din hud. Låt oss ta en mer detaljerad titt:

  • Hydrokinon eller monobensyleter av hydrokinon: Detta är ett ämne som hjälper till att hämma överproduktionen av melanocyter eller pigmentceller.
  • Retinoider, såsom tretinoin eller retinsyra: hjälper till att stimulera hudcellernas regenerering. Dessutom hjälper de hydrokinon att tränga in i huden.
  • Kortikosteroider: kan minska och förhindra hudinflammation. Det vanligaste exemplet är hydrokortison.

Förutom de ämnen som vi nämnde kan dessa krämer också innehålla C-vitamin, kojinsyra, adapalengel, som är retinoidliknande substans, eller azelainsyra. Vissa innehåller även vegetabiliska extrakt såsom björnbär, arbutin, lakrits, kamomill eller mullbär.

Tänk på att vissa ämnen som ingår i denna typ av produkter är klassade som läkemedel och du endast kan få tag på efter rådgivning med en läkare.

Upptäck: Reaktiv hud: symptom, orsaker och behandling

Hur man använder uppljusande krämer

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att uppljusande krämer inte omedelbart fixar perfekt hy. Att behandla hudfläckar är faktiskt en utmaning som i allmänhet tar tid. Helst bör du konsultera en hudläkare för att lära dig vilka som kan vara de bästa behandlingsalternativen för dig.

En viktig faktor för att få bra resultat från dessa produkter är att använda dem konsekvent. Man kan oftast se effekterna mellan 6 till 12 månader efter första användning. Men man bör då se till att använda produkterna en till två gånger om dagen.

Hur man använder dem

  • Applicera ett tunt lager på hudfläcken. Du bör du göra detta upp till två gånger om dagen, enligt en hudläkares instruktioner.
  • Före och efter användning av produkten bör du tvätta händerna väl och undvika hud-till-hud-kontakt med andra människor i minst en timme efter applicering.
  • Du bör undvika att använda krämen nära dina ögon eller runt ögonlocket. Det finns specifika produkter du kan använda för dessa känsliga områden.
  • Du bör inte heller använda krämen om du har sår, brännskador eller utslag på huden.

Solskydd

Woman putting sunscreen on face.
Solskyddsmedel är bland de bästa produkterna för att skydda din hud från hudfläckar. Du bör även använda det under molniga dagar.

Om du vill förhindra hudfläckar bör du alltid använda solskyddsmedel. Enligt American Academy of Dermatology är solskyddsmedel viktigt när du är ute, även när det regnar eller snöar.

I själva verket bör du använda solskyddsmedel som har SPF 30 eller högre. Dessutom bör den innehålla zinkoxid eller titandioxid. Om du har fet hy kan “icke-komedogena” alternativ hjälpa till att hålla porerna rena och undvika utbrott.

Du kanske intresserar dig av: Sanningen om hudvård och hudens hälsa

Finns det risker med att använda uppljusande krämer?

Uppljusande krämer kan orsaka ljuskänslighet. Därför bör du uteslutande använda det på natten. Andra biverkningar kan inkludera lätt hudirritation och allergiska reaktioner såsom brännande känsla och klåda.

Om du upplever något av dessa symptom bör du omedelbart sluta använda produkten och kontakta en hudläkare. Organisationer som American Academy of Dermatology varnar också för att det finns krämer som innehåller kvicksilver och andra ingredienser som kan skada din hud. På grund av detta bör du välja sådana produkter som är godkända av hudläkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.