Vad är konditionella fysiska förmågor?

Våra konditionella fysiska förmågor är snabbhet, styrka, uthållighet och flexibilitet och är något vi kan förbättra med specifik träning.
Vad är konditionella fysiska förmågor?
Andrés Felipe Cardona

Skriven och verifierad av Träning och idrott Andrés Felipe Cardona.

Senaste uppdateringen: 05 maj, 2023

Fysisk kondition är en avgörande faktor när det gäller att uppnå vår bästa idrottsprestation. Genom att förbättra våra egenskaper får vi dessutom hälsofördelar. Läs vidare för att ta reda på vad konditionella fysiska förmågor är.

Dessa är de egenskaper som en människa besitter och som vi utför vid fysisk aktivitet. De är också snabbhet, styrka, flexibilitet och uthållighet.

Dessa förmågor är betingade av kroppens energisystem och kan erhållas eller förbättras med specifika träningsmetoder. De involverar motoriska åtgärder som tillämpas på fysisk aktivitet alla muskelgrupper och leder. Således, ju mer vi utvecklar våra fysiska förmågor, desto bättre kommer vår prestation att bli.

Läs om konditionella fysiska förmågor

De konditionella fysiska förmågor är fyra till antalet:

 • Hastighet
 • Styrka
 • Uthållighet
 • Flexibilitet

De är kopplade till varje persons fysiska prestation och träning. Genom att omsätta dem i praktiken utför vi handlingar medvetet och frivilligt.

1. Hastighet

Hastighet är den av våra konditionella fysiska förmågor som gör att vi kan utföra rörelser eller handlingar på kortast möjliga tid. Det är också en av nyckelegenskaperna som en idrottare måste utveckla vid träning.

Det kräver god fysisk förberedelse. Det här är några olika typer av hastighet:

 • Transport: förmågan att ta sig en sträcka på kortast möjliga tid.
 • Reaktion: den tid det tar för idrottaren från stimulans till utförande. Till exempel när en visselpipa blåser och idrottaren gör den första rörelsen för att starta tävlingen, som att börja springa ett maraton eller dyka ner i i vattnet i en simtävling. Detta är reflexernas hastighet.
 • Uthållighet: kroppens förmåga att motverka trötthet under den tid träningen eller tävlingen pågår. Det har att göra med att kunna upprätthålla prestanda under en längre tidsperiod.
 • Acceleration: gradvis ökning av hastigheten till maxpunkten.
 • Maximal hastighet: att utföra en rörelse på kortast möjliga tid. Detta bestäms utifrån var och ens fysiska kapacitet.
 • Mental snabbhet: detta handlar om koordination. Det är förmågan att ändra riktning på kortast möjliga tid. För att göra detta måste man ha kontroll över lemmarna för att kunna röra dem snabbt.
Carrera de maratón.
I maraton är den viktiga hastigheten inte reaktionshastigheten, utan uthållighetshastigheten.

2. Styrka

Styrka är den fysiska förmågan att utföra arbete eller en rörelse, eller tillämpningen av denna förmåga på något. Genom den kan vi övervinna eller motverka ett bestämt motstånd.

Övningar för muskelutveckling gör att vi kan öka styrkan och förbättra vår kondition. Det är därför viktigt att ta med dem i träningsrutinen.

Det finns tre typer av styrka för fysisk aktivitet:

 • Styrka-uthållighet: detta är kroppens förmåga att motstå trötthet. Till exempel vid tyngdlyftning mäter man belastningen som används, intensiteten och varaktigheten i cykler med maximal upprepning.
 • Max: detta är den maximala vikt vi kan lyfta i en enda rörelse. Med maximalt styrkearbete kan vi uppnå muskelhypertrofi, bränna kalorier och förbättra sportprestandan.
 • Snabbhet: denna styrka utvecklar vi med hög hastighet, men inte på maximal nivå, för att klara av yttre motstånd och kontrollera faserna av muskelkontraktion. Cykling, maratonlöpning eller burpees kräver användning av snabb styrka.

3. Flexibilitet

Flexibilitet är förmågan att sträcka ut muskler för att uppnå ett större rörelseomfång. Denna förmåga går förlorad med tiden, men med specifik träning kan vi bibehålla eller förbättra den.

Yoga, rytmisk gymnastik och brottning är exempel på träningsformer som kräver stor flexibilitet. Studier visar att styrketräning kan bidra till utveckling och underhåll av ledrörlighet, även utan ytterligare stretching.

Det finns två typer av flexibilitet:

 • Dynamisk: den utvecklas från aktiviteter som kräver koordinerad rörlighet. Det gäller uppvärmningsövningar, där musklerna ökar i temperatur, aktivering, styrka och hastighet under sammandragning. Idrottaren utför dessa utan behov av extern hjälp.
 • Statisk: är när ett externt hjälpmedel underlättar ökningen av rörelseomfånget. Denna hjälp kan vara ett samarbete med en partner eller tyngdkraften. Det är även när vi håller en stretchposition under en längre tid.

4. Uthållighet

Uthållighet är förmågan att utföra fysisk ansträngning under en längre tid i en viss övning. Det är också grundläggande för att minska trötthet och öka prestationsförmågan.

Ett arbete som kallas Endurance training is medicine (uthållighetsträning är medicin) beskriver att fördelarna med uthållighetsträning inkluderar bland annat rörelsekontroll, gånghastighet, funktionellt oberoende, kognitiva färdigheter och självkänsla.

Uthållighet kan vara aerob eller anaerob och en kombination av båda är den bästa  träningen:

 • Aerob: den gör att vi kan utföra en aktivitet så länge som möjligt. Detta gör vi i övningar av måttlig intensitet, som jogging, dans och cykling.
 • Anaerob: är en intensiv aktivitet som vi utövar under korta tidsperioder; till exempel vid kroppsviktslyftning och sprint.
Levantamiento de peso para mejorar las cualidades físicas.
Att lyfta en vikt mot gravitationen är en övning för att förbättra styrka och anaerob uthållighet.

Styr dina kapacitet med konditionella fysiska förmågor!

Utvecklingen av dina konditionella fysiska förmågor är en nyckelfaktor för att förbättra din sportprestanda. Därför är det tillrådligt att inkludera varierade övningar i träningsrutinen. Det är naturligtvis också nödvändigt att upprätthålla en regelbundenhet för att uppnå en utveckling.

Vi måste också komplettera rutinerna med bra kost och andra hälsosamma vanor. Kom också att överträning kan vara skadligt, så rådfråga gärna en personlig tränare för att få bästa tipsen för din kropp och dina mål.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.