Vad är kognitiva funktioner?
Kognitiva funktioner är de förmågor som gör att vi kan interagera med världen på ett adekvat och effektivt sätt. De motsvarar olika färdigheter som är nödvändiga i det dagliga livet.
Kognitiva funktioner är en persons intellektuella kapacitet. Tack vare dessa funktioner kan vi utföra grundläggande tankeaktiviteter, som följande:
- Orientering
- Reception, eller mottagning
- Lagring
- Omvandling
- Utveckling
- Informationsinhämtning
I praktiken tillåter kognitiva funktioner oss att utföra vilken typ av aktivitet som helst. De innefattar till exempel att orientera oss i rummet, prata, läsa, skriva och lyssna på musik. Utan dem är det omöjligt att interagera med omvärlden.
Det finns flera typer, men de hänger alla ihop. Med andra ord, om en av dessa funktioner ändras, är det mycket troligt att andra också kommer att bli påverkade.
Vad är kognitiva funktioner?
Kognitiva funktioner är de mentala processer som gör att vi kan utföra olika uppgifter och aktiviteter. Kortfattat kan vi säga att det är de funktioner som gör att vi kan fånga upp, filtrera och bearbeta information.
Som vi redan har nämnt finns det flera olika typer av dem. Låt oss ta en närmare titt.
Orientering
Orientering är en förmåga som gör det möjligt att vara medveten om oss själva och det sammanhang vi befinner oss i i ett visst ögonblick. Det är viktigt att lokalisera oss själva i tid, rum och vår individuella verklighet.
Det finns tre sätt som denna förmåga visar sig:
- Personligt: Detta är förmågan att ta till sig och integrera information om sin egen identitet och personliga historia.
- Temporal: Detta är förmågan att placera händelser eller situationer i tiden kronologiskt.
- Rumslig orientering: Detta är förmågan att identifiera var vi är, vart vi är på väg eller var vi kommer ifrån.
Reception, eller mottagning
Reception är förmågan att känna igen information som har lärts in i det förflutna. Man skiljer mellan enkla och komplexa former av reception.
För den förra är det bara ett sinne inblandat. Det senare involverar flera sinnen samtidigt.
Ur denna synvinkel finner vi följande:
- Visuell reception: Förmågan att känna igen stimuli genom synen
- Auditiv reception. Igenkänning av stimuli genom hörsel
- Luktreception: Förmågan att känna igen stimuli genom lukt
- Smakreception: Erkännandet av stimuli genom smak
- Taktil reception: Förmågan att känna igen stimuli genom beröring
- Reception av kroppsschema: Att känna igen kroppen och dess delar som helhet, samt vad som kan göras med varje element i den (detta innebär också att orientera kroppen i ett specifikt rum)
Uppmärksamhet är en av våra kognitiva funktioner
Uppmärksamhet är förmågan att generera ett aktiveringstillstånd, kontrollera det och underhålla det på ett adekvat sätt så att information kan behandlas korrekt. Det hänvisar till processerna för observation och vaksamhet, som gör att vi kan bli medvetna om vad som händer i omgivningen.
Det finns 3 olika typer av uppmärksamhet:
- Kontinuerlig uppmärksamhet: Detta är ett konstant fokus för uppmärksamhet under en lång tidsperiod. Detta tillstånd är också känt som vakenhet.
- Selektiv uppmärksamhet: Detta innebär att fokusera uppmärksamheten på något utan att låta andra stimuli störa den processen.
- Växlande eller alternerande uppmärksamhet: Detta innebär att man flyttar fokus från en uppgift till en annan på ett flytande sätt.
På samma sätt finns det ytterligare en process som är en del av uppmärksamhetens kognitiva funktioner. Detta är hastigheten med vilken vi behandlar information som vi får från våra andra kognitiva funktioner. Detta är den hastighet med vilken en uppgift utvecklas eller den tid det tar för någon att ge ett svar efter att ha fått en stimulans.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också gillar att läsa den här: Tre typer av sinnen som särskiljer oss: vilket är ditt?
Exekutiva funktioner
Exekutiva funktioner korresponderar till komplexa mentala processer. De tillåter oss att planera, organisera, vägleda, granska, reglera och utvärdera vårt beteende, antingen för att anpassa oss eller för att uppnå ett mål.
Bland de exekutiva funktionerna finns följande:
- Resonemang är förmågan att relatera idéer eller begrepp så att en slutsats kan dras eller en bedömning konstrueras.
- Flexibilitet är förmågan att modifiera sin beteendestrategi så att det är möjligt att anpassa sig till de nya kraven i en specifik situation.
- Hämning är förmågan att ignorera stimuli eller information av liten betydelse.
- Tidsuppskattning är förmågan att uppskatta tidens gång eller varaktigheten av en händelse.
- Planering är förmågan att förbereda effektiva sekvenser som syftar till att uppnå ett specifikt mål.
- Arbetsminne är det komplexa system som gör det möjligt att underhålla, manipulera och transformera informationen som vi håller i huvudet.
- Beslutsfattande är förmågan att kontrastera och väga olika alternativ, såväl som deras möjliga utfall och konsekvenser.
- Dubbel prestation är förmågan att utföra två uppgifter samtidigt, utan att tappa uppmärksamheten från någon av dem.
- Multitasking eller förgrening är förmågan att slå samman uppmärksamheten från flera aktiviteter samtidigt utan att tappa koncentrationen på någon av dem.
Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa den här artikeln med: Olika grader av intellektuella funktionsnedsättningar samt behandlingar
Praxias
Praxias är kognitiva funktioner som gör det möjligt för organiserade rörelser att nå ett mål eller genomföra en handlingsplan. De innebär också kunskap om de föremål eller verktyg med vilka rörelsen eller handlingen ska utföras.
Det finns fyra typer av praxias:
- Ideomotorisk: Detta är förmågan att utföra en enkel gest eller rörelse med uppsåt.
- Konceptuell: Detta är förmågan att manipulera objekt genom en serie av åtgärder. Det förutsätter kunskap om föremålet, dess funktion, resultatet av handlingen och de steg som ska vidtas.
- Ansiktsmanipulation: Detta är förmågan att utföra frivilliga rörelser med delarna av ansiktet.
- Visokonstruktiv: Detta innebär att göra en ritning eller figur, planera den och utföra de nödvändiga rörelserna för att skapa den.
Språk är en av våra kognitiva funktioner
Språk är en av de mest komplexa och grundläggande kognitiva funktionerna. Det handlar om förmågan att arbeta med ljud eller skrivna tecken, som symboliserar föremål eller idéer. Sådana tecken måste överensstämma med konventionerna för en språklig gemenskap eller personer som talar samma språk.
Det finns flera processer involverade i språk:
- Namngivning är förmågan att namnge personer, föremål eller fakta.
- Ordförråd är vår kunskap om ord och deras betydelse.
- Uttryck är vår förmåga att formulera idéer som är vettiga med hjälp av korrekta grammatiska strukturer.
- Förståelse är vår förmåga att förstå språk.
- Diskriminering gör att vi kan särskilja och tolka språkets olika innehåll.
- Upprepning är vår förmåga att producera ljud som liknar de vi har hört.
- Att skriva innebär att omvandla idéer till bilder, symboler och karaktärer.
- Läsning avser förmågan att tolka bilder, symboler och tecken och sedan omvandla dem till tal.
- Fluiditet är förmågan att snabbt och effektivt producera språkligt innehåll.
Minne
Minnet är en annan av de viktigaste kognitiva funktionerna. Det definieras som förmågan att koda, lagra och hämta information som finns i lärande eller erfarenheter.
Det finns tre grundläggande typer av minne:
- Episodiskt minne: Detta har att göra med händelser eller upplevda situationer, med igenkännbar tid och rum.
- Semantiskt minne: Detta syftar på kunskap i allmänhet.
- Procedurminne: Detta hänvisar till sekvensen av åtgärder som vi redan har lärt oss.
Social kognition
En annan kognitiv färdighet är social kognition. Detta motsvarar de intellektuella och emotionella processer som gör det möjligt att analysera, tolka, minnas och använda informationen som kommer från den sociala världen.
Det är sättet som relationer med sig själv och andra mentalt bearbetas. Det gör att vi kan identifiera och förstå våra egna och andras känslor. Det är grunden för både socialt beteende och empati.
Visuospatiala färdigheter
Visuospatiala färdigheter avser förmågan att mentalt representera, analysera och manipulera objekt. Till exempel låter det oss att föreställa platsen från vilken någon pratar med oss och att förutsäga hur ett rum kommer att se ut efter att ha gjort några ändringar.
Ta hand om dina kognitiva funktioner med hälsosamma vanor
Kognitiva funktioner är grunden för vår aktivitet i världen. Dessa egenskaper kan försämras på grund av olika faktorer, som åldrande, sjukdom, missbruk eller inaktivitet.
Däremot kan upprätthållandet av en hälsosam livsstil vara en stor hjälp för att bibehålla våra kognitiva funktioner. Fysisk aktivitet, en balanserad kost, stressreducering och ett stimulerande socialt liv är sätt att ta hand om dessa värdefulla förmågor.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Funes, M. J., & Lupiáñez, J. (2003). La teoría atencional de Posner: una tarea para medir las funciones atencionales de Orientación, Alerta y Control Cognitivo y la interacción entre ellas. Psicothema, 260-266.
- Gonzato, M., & Godino, J. D. (2010). Aspectos históricos, sociales y educativos de la orientación espacial. UNION. Revista iberoamericana de educación matemática, 23, 45-58.
- Valdizán, J. R. (2008). Funciones cognitivas y redes neuronales del cerebro social. Revista de neurología, 46(Supl 1), 64-68.