Vad är fördelarna med att träna fitboxning?

Har du hört om fördelarna med fitboxning? Detta är en sportdisciplin som kombinerar konditionsträning och boxning för att hjälpa folk att komma i form. Här får du veta vad det hela handlar om!
Vad är fördelarna med att träna fitboxning?

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att träna fitboxning har blivit allt mer populärt bland människor som vill komma i form. Sporten föddes i USA och är en kombination av boxning, kickboxning, thaiboxning (Muay Thai) och Crossfit-övningar. Syftet är att träna hela kroppen på ett komplett sätt.

Vid första anblicken kan man uppfatta detta som en aggressiv träningsform som bara är inriktad på personer i fysisk toppkondition. Men faktum är att det finns övningar som passar för alla människor, såväl unga som gamla.

Så vill du lära dig mer om fördelarna med att träna fitboxning? Läs i så fall vidare!

Vad innebär det att träna fitboxning?

Fitboxning är en relativt ny sportdisciplin som är attraktiv för att den erbjuder intressanta fördelar. Den kombinerar träningsövningar – som de som man utför med den egna kroppsvikten eller TRX – och boxnings- och kampsportstekniker.

Det främsta målet är att hålla kroppen i fysisk kondition, förutom att bygga muskelmassa och gå ned i vikt. I fråga om viktnedgång är det klart fördelaktigt att träna fitboxning. För intensiva träningspass som varar runt 60 minuter får kroppen att förbränna upp till 1 000 kalorier.

Fitboxning leder bland annat till stärkt hjärt- och lungfunktion, ökad fysisk uthållighet och förbättrad rörlighet och koordination. Och bäst av allt? Den tar inte mycket tid i anspråk och lämpar sig för så gott som alla.

Hur går det till att träna fitboxning?

Fitboxning är en aerob träningsform som inkorporerar vissa funktionella övningar. Träningspassen omfattar i regel 47 minuter och kallas “utmaningar”. De inleds med en uppvärmningsfas som varar cirka 15 minuter. Under denna utför man konditions- och styrkeövningar för att aktivera musklerna.

Därefter börjar man under ledning av en tränare att göra boxnings- och fitboxningsövningar till musik. I detta skede utför man 8 övningspass på vardera två minuter med boxningssäck. Dessa kombineras med 8 minutlånga kroppviktsövningar (träning med egen vikt).

aman ett 10-minuters pass med funktionell träning (fitness). Här tar man hjälp av motståndsband, TRX och en träningsboll, bland andra redskap. Som avslutning utför man styrkeövningar under 6 minuter och sedan stretching under 10 minuter.

Det är viktigt att ha god vägledning när man vill träna fitboxning
Det är viktigt att hitta ett ställe där man kan få råd om fitboxning, så att man kan få god vägledning om hur träningen bör genomföras.

Fördelarna med att träna fitboxning

Rent allmänt medför fysisk aktivitet många olika hälsofördelar. Och fitboxning urskiljer sig speciellt genom att den resulterar i effektiv kaloriförbränning och förbättrad kroppsform. Givetvis har den även andra fördelar. Läs mer om dessa nedan!

Hjälper till att bekämpa stress

Ett av de främsta skälen till att börja träna fitboxning är att det bidrar till att reducera stress och ångest. Tack vare att träningen inlemmar aeroba övningar främjar den utsöndringen av endorfiner.

I sin tur leder detta till minskad spänning och en förhöjd känsla av välbefinnande, vilket framgår av en granskning som publicerats i Frontiers in Psychology.

Främjar den kardiovaskulära hälsan

Regelbunden fitboxningsträning medför också förbättrad kardiovaskulär hälsa. Eftersom träningen stimulerar blodcirkulationen generellt sett hjälper den också till att reglera blodtrycket.

Detta är något som medför kontroll av övervikt och fetma, vilka ökar riskerna signifikant för hjärt- och kärlsjukdomar.

Förbränner fler kalorier

Fitboxningens kombination av intervallträning ökar kaloriförbränningen i ännu högre grad än andra sportdiscipliner. Naturligtvis varierar förbränningen beroende på träningens intensitet. Hur som helst uppskattar man att träningspass som omfattar 47-60 minuter hjälper till att förbränna upp till 1 000 kalorier, vilket gagnar en hälsosam vikt.

Hjälper att tona kroppen

Den här typen av träning får alla muskelgrupper att jobba optimalt. Detta, i tillägg till den förhöjda fettförbränningen, leder till ökad kroppstoning. Resultatet? En mer definierad och attraktiv figur.

Förbättrar koordination och stabilitet

En av de viktigaste effekterna av fitboxning är att det stärker de centrala musklerna, som även kallas coremusklerna. Genom att inkludera snabba roterande rörelser är det en träning som får den här delen av kroppen att arbeta optimalt. Enligt en artikel publicerad i Harvard Health medför detta stabiliserad balans, förbättrad koordination och ökad idrottsprestation.

Stärker självkänslan

Flera studier, varibland en som rapporterats i Neuropsychiatric Disease and Treatment, visar att regelbunden fysisk träning har en positiv inverkan på självkänslan och självförtroendet. Fitboxning är mycket nyttigt i det hänseendet, eftersom det handlar om att lära sig självförsvarstekniker som ökar självförtroendet.

Samtidigt betyder förverkligandet av små som stora mål i varje klass att man upplever en känsla av tillfredsställelse, vilket även detta främjar självkänslan. För att inte nämna hur effekterna på fysisk nivå, såsom en sundare vikt, kan förbättrar ens självbild.

Tips för att börja träna fitboxning

Man behöver inte vara en toppatlet för att ge sig på att träna fitboxning. Dock är det viktigt att man först genomgår den inlärnings- och anpassningsprocess som erfordras för att bemästra de tekniker som används under träningen. Därför är det bäst att man låter sig guidas av en tränare som kan ge vägledning.

I början kan rörelserna och kombinationerna av slag verka egendomliga och enahanda. Men efter hand som man tränar på dem blir de lättare att utföra. Det är tränaren som bestämmer när det är dags att öka intensiteten. Men vi ska ändå ge några allmänna tips för dig som vill pröva på att träna fitboxning:

Var avslappnad

Att lära sig slappna av under träningspassen är nyckeln till framgång. Det är normalt att man först kan ha svårt att utföra rörelserna och slagen utan att vara lite spänd.

Dessutom kan det vara svårt att helt slutföra träningspassen. Emellertid ska man försöka att ta det lugnt och fokusera sina ansträngningar på fart och smidighet, och inte på styrka.

Bär behaglig klädsel

Rörelserna under dessa övningar ska vara flytande. Av den anledningen är det viktigt att man har på sig bekväma träningskläder. Dessa gör att man kan röra sig fritt och undviker hudirritationer. Var noga med att välja rätt storlek för att slippa onödiga besvär.

Öka intensiteten gradvis

Ärligt talat är fitboxning en krävande disciplin. Du bör emellertid successivt öka intensiteten beroende på din konditionsnivå. Att hoppa från stillasittande till fysiskt påfrestande rutiner är kontraproduktivt och kan leda till skador.

Styrketräning

För att förstärka fitboxningens positiva effekter på kroppen lönar det sig att komplettera den med ett styrketräningsprogram. Man behöver inte följa det dagligen, utan 2-3 gånger per vecka räcker.

Om man praktiserar styrketräning utvecklar man muskelstyrka, vilket gagnar form och hälsa rent generellt.

Den som vill träna fitboxning får lära sig olika slagtekniker
Fitboxning är en sport som leder till hög kaloriförbränning och som också kräver styrketräning.

Upprätthåll sunda kostvanor

Precis som med andra sportdiscipliner bör fitboxning åtföljas av en hälsosam och balanserad kosthållning. Näringsbehoven varierar från person till person. Dock bör man beakta nedanstående råd:

  • Öka ditt intag av frukt och grönsaker.
  • Ät magert kött och mager fisk.
  • Begränsa ditt intag av mjölkprodukter.
  • Ät nötter och frön.
  • Undvik att konsumera bearbetade livsmedel och raffinerat socker och mjöl.
  • Glöm inte att dricka vatten.

Med fitboxning kan du komma i form i takt med musik

Det faktum att tusentals entusiaster tränar fitboxning runt om i världen är ingen tillfällighet. Sporten, med sina positiva fysiska effekter och med sina säckövningar som sker i takt till musik, erbjuder människor ett nytt sätt att träna och uppnå goda resultat.

Och givetvis är rutinerna avsedda för alla, från unga till vuxna, från idrottsutövare till seniorer. Vem som helst kan efter att ha rådfrågat en expert komma igång med att träna fitboxning.

Så vad väntar du på?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Warburton DE, Nicol CW, Bredin SS. Health benefits of physical activity: the evidence. CMAJ. 2006;174(6):801-809. doi:10.1503/cmaj.051351
  • Areeudomwong P, Saysalum S, Phuttanurattana N, Sripoom P, Buttagat V, Keawduangdee P. Balance and functional fitness benefits of a Thai boxing dance program among community-dwelling older adults at risk of falling: A randomized controlled study. Arch Gerontol Geriatr. 2019 Jul-Aug;83:231-238. doi: 10.1016/j.archger.2019.04.010. Epub 2019 Apr 22. PMID: 31102925.
  • Heijnen S, Hommel B, Kibele A, Colzato LS. Neuromodulation of Aerobic Exercise-A Review. Front Psychol. 2016;6:1890. Published 2016 Jan 7. doi:10.3389/fpsyg.2015.01890
  • Cercato C, Fonseca FA. Cardiovascular risk and obesity. Diabetol Metab Syndr. 2019;11:74. Published 2019 Aug 28. doi:10.1186/s13098-019-0468-0

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.