Upptäck de fantastiska fördelarna med zumba

Har du hört talas om alla de fantastiska fördelarna med zumba? Till skillnad från andra danser är den väldigt flexibel, eftersom man inte behöver dansa i grupp, och den kan då anpassas efter dina specifika behov.
Upptäck de fantastiska fördelarna med zumba

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Oavsett ålder, kön eller fitnessnivå kan du dra nytta av fördelarna med zumba för att komma i form. Det är en holistisk träning som hjälper dig att få bättre hållning, flexibilitet och metabolism, och du kommer dessutom känna dig starkare.

Som du kan se är fördelarna med zumba oändliga. Upptäck mer här nedan och skriv upp dig på närmsta zumbakurs så snart du bara kan. Du kommer märka hur roligt det är!

En aktivitet som är både snabb och tillgänglig

Kurs med dans

På senare år har zumba blivit riktigt trendigt. Det finns många olika sporter att prova, men det är ändå lätt att hitta någonstans att dansa zumba.

Du behöver heller inte oroa dig speciellt mycket för kostnaden. Klasserna kostar inte mycket och eftersom du inte behöver en specialist för att dansa zumba förekommer inte några andra kostnader.

Allt du behöver är:

  • Sportkläder: Den enda rekommendationen vi har om kläderna är att du väljer sådana som är gjorda av bomull eller andra tyg som andas. Du kommer svettas mycket, och du kommer inte vilja känna dig obekväm efter passet.
  • Träningsskor: Det är viktigt att man har ett par bra sportskor när man ska träna. Ha på dig bekväma skor som du har haft på dig förut. Använd inte nya sportskor om du inte vill få blåsor på fötterna!
  • En flaska vatten.

Zumba hjälper dig att bränna kalorier och fett

Träningspass i gym

Zumba är en aktivitet som kombinerar aerobiska övningar med motståndsträning, vilket är grundläggande för att du ska kunna hålla dig i form.

Genom att variera mellan kontrollerade rörelser och snabba, högintensiva kardiovaskulära övningar snabbar du upp din metabolism. Det hjälper dig att bränna mellan 300 till 600 kalorier varje timme, beroende på hastigheten och ansträngningen.

Förbättra din uthållighet

Övningar som baseras på kontinuerliga, upprepade rörelser kan vara en utmaning. Det kommer inte vara mycket till hjälp att pausa ofta om du försöker bygga upp din uthållighet. Zumba förbättrar din kropps uthållighet på kort tid. På bara några veckor kommer du kunna se skillnaden.

Förbättra din hållning och bli mer flexibel

När du börjar dansa zumba kommer du snabbt inse att du måste göra övningar som inte ofta hittas i andra aktiviteter. Du lär dig även en kombination av rörelser från samba, salsa, merengue och mambo.  Denna kombination innebär att du arbetar med olika muskelgrupper på samma gång.

Dina leder anpassas också till ovanliga rörelser och stretchningar som hjälper till att lindra spänningar.

Fördelarna med zumba ger dig bättre självförtroende

Om man jämför med andra träningsrutiner gör zumba mer för att förbättra ditt självförtroende i sociala situationer, eftersom ju längre du tränar desto mer förbättrar du din koordination och dina danssteg.

Ju längre du tränar, desto roligare kommer du att ha med de andra på din zumbakurs. Varje gång du tränar kommer du känna dig mer bekväm med din egen kropp och du kommer även se fram emot nästa lektion.

Och det är inte allt: ditt självförtroende kommer bli bättre i det långa loppet och det blir lättare för dig att socialisera med folk i din närhet.

Den psykiska ohälsan bland unga har ökat lavinartat på senare år, men forskning visar att dans kan hjälpa till att motverka detta.

Förbättra din koordination

När du åldras minskar din förmåga att koordinera din kropp. Du kan förstås även stöta på koordinationsproblem medan du är ung. Du kanske tror att zumba inte är för dig om du har “två vänsterfötter”. Även om så är fallet är zumba ett kraftigt verktyg som du kan använda för att förbättra din balans och koordination.

Minska din ångest

Kvinna som biter på naglarna

Om du letar efter en aktivitet som kan hjälpa dig att minska din ångest är det kanske inte det bästa att gå till gymmet. För många med ångest kan det vara obehagligt att vara omgiven av främlingar. Och sedan kan det även kännas sådär att träna bredvid någon som ser ut som en supermodell. Ta det lugnt! En fördel med zumba är att du inte behöver tänka på det.

Till skillnad från gymmet är det en aktivitet som man enkelt kan anpassa sig till, då det ger upphov till en vänskaplig gemenskap. Denna vänskapliga miljö kommer göra dig piggare och minska din stress.

Zumba anpassas till dig som person

Det bästa med zumba är att du kan anpassa träningen till dina egna förmågor och de mål du vill uppnå. Om du tränar i grupp kanske det inte är lika lätt, men även då kan du följa en rytm som fungerar för dig. Se bara till att fråga din instruktör innan du väljer din takt.

Och om du dansar zumba med en video hemma eller med en egen instruktör blir det lätt att fokusera på ett visst område av kroppen som du vill tona.

Trots de många fördelarna med zumba är det viktigt att tänka på att det krävs mer än fysisk träning för att få de resultat du vill ha. Du måste kombinera det med en hälsosam livsstil, vilket inkluderar en bra kost och mycket vila.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hausken, K., & Dyrstad, S. M. (2013). Heart Rate, Accelerometer Measurements, Experience and Rating of Perceived Exertion in Zumba, Interval Running, Spinning, and Pyramid Running. Journal of Exercise Physiology.
  • Oja, P., Titze, S., Bauman, A., de Geus, B., Krenn, P., Reger-Nash, B., & Kohlberger, T. (2011). Health benefits of cycling: A systematic review. Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports. https://doi.org/10.1111/j.1600-0838.2011.01299.x

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.